spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
20-ian.-2025

Cei mai buni olimpici la limbile spaniolă și italiană

- Advertisement -

REZULTATE… Elita educației se remarcă și în școlile vasluiene, aceasta fiind o tradiție pentru orașul nostru. Etapa județeană a Olimpiadei de limbi romanice – limbile spaniolă și italiană s-a desfășurat pe 23 martie 2024. Elevii vasluieni au obținut rezultate deosebite și vor merge în Iași, unde se va desfășura etapa națională a competiției, în perioada 26-30 aprilie. Regulamentul specific privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei de limbi romanice – limbile spaniolă și italiană prevede obținerea unui punctaj minim de 90 puncte (nivel gimnazial), respectiv de 85 puncte (nivel liceal) pentru clasificarea elevilor la etapa națională. La etapa națională va participa, din fiecare județ, pentru fiecare limbă studiată și regim de studiu al limbii, câte un elev, primul în ierarhia clasei de studiu al limbii la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevăzut în regulament. La etapa județeană au fost înscriși 13 elevi la limba spaniolă și 24 la limba italiană.

Studiul intens și a dăruința elevilor, cât și pregătirea acestora de către profesori i-au ajutat să urce încă o treaptă la Olimpiadă. Cei care vor reprezenta județul Vaslui la etapa națională la limba spaniolă sunt: Anisia Budeanu (cl a IX-a) la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui, Ioana Maria Silion (cl.a IX-a) la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Maria Alexia Ponea (cl. a X-a) la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui și Carlos Andrei Arhire (cl. a X-a) la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui. Elevii studiază limba spaniolă la școală, dar și la Centrul Județean de Excelență Vaslui, profesor îndrumător fiindu-le Gabriela Mihaela Tofan. De asemenea, și Maria Amalia Budeanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, profesor îndrumător Ionela Chirica, s-a calificat la clasa a XI-a, secțiunea Normal.

Maria Ponea cochetează și cu biologia la nivel înalt. Aceasta a studiat spaniola în secret

Maria Ponea

Pentru Maria Ponea, dragostea pentru limba spaniolă a venit în urma unei vizite în Spania: “Familia din partea mamei locuiește în Spania. Prima dată am mers acolo când eram foarte mică, dar în urmă cu trei ani am vizitat iarăși rudele și atunci am spus că vreau să învăț limba aceasta. Atunci s-a născut dorința mea de a învăța, deoarece mă frustra faptul că nu știam limba, că nu înțelegeam ceea ce se vorbește în jurul meu. M-am ambiționat și am început să învăț de pe internet, de pe diferite site-uri, mai ales că era și perioada pandemiei. Am fost în Spania chiar și vara aceasta, acolo unde unchiul și mătușa mea au un restaurant, iar eu am lucrat acolo ca și chelneriță, acesta fiind încă un motiv pentru care mi-am dorit să învăt limba. La început știam spaniola doar la nivel oral, dar mi-am dorit să o perfecționez și să învăț să și scriu, să pot realiza compuneri, diferite texte, iar participarea la Centrul de Excelență m-a ajutat foarte mult. La examen, întrebările au fost destul de ușoare, subiectele au fost acceptabile, pentru că eu eram pregătită pentru astfel de modele. Am ajuns la acest nivel datorită susținerii familiei și a doamnei profesoare. Am mai participat și la olimpiada de biologie, pentru că îmi doresc să urmez o carieră în medicină și poate, de ce nu, o posibilă înscriere la o facultate în Spania”. Tânăra își dorește să revină în țară pentru că oamenii de acolo “sunt foarte deschiși, sunt plini de culoare și au făcut-o să se simtă foarte bine”.

Anul revanșei pentru Carlos Arhire

Anul trecut, participând la olimpiada de limba spaniolă, Carlos și-a scris rezolvarea la subiectul al treilea pe ciornă, fără să o mai treacă pe foaia de examen. Crezând că și ciorna este tot o foaie oficială, având ștampilă, a mers pe ideea că i se va lua în considerare, dar nu a fost așa. El a suferit foarte mult în urma acestei întâmplări, dar totodată ambiționându-l să dea tot ce are mai bun în acest an la olimpiadă. “Greșelile pe care le-am făcut la olimpiada de anul trecut m-au făcut să lucrez mult mai mult și am încredere în mine că anul acesta nu le voi mai face. Olimpiada pentru mine înseamnă disciplină și m-a făcut să devin o persoană ambițioasă”, ne-a declarat Carlos Arhire, tânărul olimpic.

Profesoara care a lăsat capitala pentru Vaslui: “După toată agitația din București, mi-am dorit liniște”

prof. Gabriela Tofan

POVESTE… Profesoara care face minuni cu elevii la spaniolă este din București. Aceasta s-a impus la Vaslui repede, iar rezultatele rapide de la olimpiadă au creat o ușoară invidie printre colegi. “Am fost profesoară la Liceul Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes” din București, m-am căsătorit și așa am ajuns la Vaslui. M-am îndrăgostit de acest oraș, este superb, mai ales de felul în care arată acum. M-am simțit atât de bine și mă bucur atât de mult că am venit aici. Făcând o paralelă între licee, pot afirma că elevii sunt foarte diferiți. Liceul Teoretic “Emil Racoviță” Vaslui este special pentru mine, mă simt ca acasă aici, iar copiii sunt foarte conștiincioși. Acest liceu este unul luminos, frumos, deschis, deoarece se studiază atât de multe limbi străine (limba germană, limba spaniolă, limba italiană etc). Combinația dintre limba engleză și limba spaniolă este una mirifică. Le-am spus tuturor elevilor mei că pe ei îi va ajuta foarte mult învățarea acestei limbi și nu numai, că le va fi de ajutor când vor merge în alte țări, se vor putea descurca în aeroport, la magazin etc. Pentru a fi olimpic, trebuie să muncești, este o muncă în plus, iar ce fac ei este lăudabil. Nivelul la care au ajuns ei reprezintă o mare bucurie pentru mine. Le doresc succes și le sunt alături!”, a transmis Gabriela Tofan, profesoară de limba spaniolă.

Elevii care vor reprezenta județul Vaslui la etapa națională la limba italiană

OLIMPICI… Iată elevii calificațicați la naționala de limbă italiană: Cosmin Andrei Manea (clasa a VII-a) și Erik Tataru (clasa a VIII-a) elevi la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Vaslui, profesor îndrumător Liliana Botez; Robert Alexandru Pelenouă (clasa a IX-a) la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui; Miruna Maria Harbuz (clasa a IX-a) la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui; Giulia Cristiana Corogeanu (clasa a XI-a) la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vasluiă și Stefano Corogeanu (clasa a XII-a) la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui. Pe locurile suplimentare s-au mai calificat și: Alexia Harbuz și Nicolle-Karina Lamcja sunt eleve în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Vaslui; Giorgia Sârbu (clasa a IX-a), Lorena Iliescu (clasa a X-a), Luigi-Emanuel Costin (clasa a XII-a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

Stefano este pe jumătate italian, dar chiar dacă e olimpic, nu-și dorește să facă facultatea în Italia

Stefano Corogeanu, pe vremea când studia în Italia

MĂRTURIE… Ștefano s-a calificat la olimpiada națională de limba italiană foarte ușor. Este foarte mândru de el, fiindcă și-a împlinit acest vis. Iată și de ce: “M-am născut în Italia, am stat cam 13 ani. Mi-aș dori să mă reîntorc după susținerea examenului de bacalaureat. Având în vedere că m-am născut acolo, am trăit în cultura lor, am fost nevoit să învăț limba italiană pentru școală. Când m-am întors în România, nu știam de existența acestei olimpiade, nici nu m-am interesat pentru că trebuia să recuperez materia. Am aflat abia la liceu, când doamna profesoară Mirela Fighiuc m-a întrebat dacă vreau să mă duc la olimpiadă. Participând la olimpiadă, mi-a plăcut foarte mult al treilea subiect, am putut să mă adâncesc în el, simțind citatul pe propria-mi piele. Singurul care m-a speriat, dacă pot să zic așa, a fost acea modificare a subiectului al doilea, unde nu știam efectiv ce să abordez. Per total au fost niște subiecte accesibile. Am mai participat la olimpiada de limba italiană în clasele a X-a și a XI-a. Am mai fost la un concurs de traduceri română-italiană, italiană-română, în clasa a XI-a. Nu îmi doresc să urmez o facultate acolo, am deja câteva perspective de viitor aici, în țară”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Gabriela Tofan este o profesoara foarte buna. Ganditi-va ca a ales Vasluiul dupa ce ani de zile a predat la Cervantes in Bucuresti.
    Norocosi copii!
    In timp ce ea tine standardul foarte sus, alte profesoare de spaniola invata de la copii…
    Una Diana Huiban sau Sirbu, dracu stie cum o mai cheama,… a facut fiica-mea cu ea in Barlad si o invatam eu la telefon cum sa pronunte. Acum a venit la mine in Spania si stie. Baiatul a facut in Vaslui cu Tofan. Tofan le da clasa la toate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.