spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cei mai buni matematicieni ai Vasluiului, care ne vor reprezenta la Olimpiada Nationalã de Matematicã!

- Advertisement -

REZULTATE… Judetul Vaslui va fi reprezentat de opt elevi la Olimpiada Nationalã de Matematicã de anul acesta. Cinci dintre ei sunt din municipiul Vaslui si învatã la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”, iar trei elevi sunt din Husi, doi de la Colegiul „Cuza Vodã” si unul de la Scoala „Mihail Sadoveanu”. Din lotul judetean fac parte Mihnea Pascaru, medaliat cu argint anul trecut la Olimpiada Nationalã de Matematicã si calificat în lotul lãrgit, Maria Bîrlãdeanu si Octavian Radu, ambii medaliati cu bronz, anul trecut, la etapa nationalã, precum si Yannis Munteanu, care a primit mentiune de onoare a SSMR în 2023. Etapa judeteanã a Olimpiadei de Matematicã s-a desfãsurat duminicã, 10 martie, în Bârlad: cea pentru clasele de gimnaziu a fost gãzduitã de Scoala Gimnazialã „George Tutoveanu”, iar cea pentru liceu – de Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”. Competitia nu a fost ocolitã de probleme: la o clasã, profesorii au recorectat toate lucrãrile pentru cã si-au dat seama cã enuntul unei probleme nu a fost suficient de clar si trebuie sã ofere punctajul maxim pentru rezolvare, chiar dacã nu era trecutã si demonstratia. La o altã clasã, un elev cãruia i s-a permis sã îsi vadã lucrarea la recorectare, a explicat profesorilor ideea sa de rezolvare a problemei. Acesta a reusit sã-i convingã si sã îi dea 6 puncte, rãsturnând, astfel, clasamentul initial.

Contactat telefonic, inspectorul scolar de Matematicã, prof. Viorel Mungiu, a explicat cum s-a ajuns în aceastã situatie: „La olimpiadã, se lucreazã la un nivel ridicat, însã competitia nu vizeazã numai bagajul de cunostinte pe care îl are elevul, ci si creativitatea si conexiunile pe care le face între notiuni. Existã un barem de corectare, însã nu toatã lumea îl urmeazã, pentru cã sunt si rezolvãri mai deosebite fatã de barem. Explicatiile elevilor nu sunt întoteauna foarte clare, uneori nici scrisul nu îi ajutã. Pe fondul stresului si al oboselii, se poate gresi. Da, a fost o situatia specialã la o clasã, unde la o problemã de geometrie, un elev nu a rezolvat pe barem, a avut o cu totul altã idee, care în final s-a dovedit a fi corectã. Concret, el a pornit pe o idee, a schimbat-o, iar apoi a revenit la ea. Profesorii corectori nu si-au dat seama foarte bine de ideea lui de rezolvare si i-au acordat doar un punct. La contestatii, i s-a permis elevului sã vadã lucrarea, sã vinã în comisie si sã explice modul în care a încercat sã rezolve problema. A venit, a explicat si, astfel, profesorii au constatat cã ideea lui de rezolvare este corectã”, a explicat inspectorul scolar. Întrebat dacã la olimpiade existã aceastã posibilitate ca elevul sã fie prezent la recorectare si sã îsi sustinã ideea de rezolvare, acesta a spus cã „da, se practicã, dar, la nivelul Vasluiului, nu stiu sã se fi practicat pânã la izbucnirea pandemiei. Eu, personal, în primii mei ani de activitate, am fost însotitorul de grup la un concurs în Brasov. Am fost în comisia de contestatii si exact asa s-a procedat. Iar asta s-a întâmplat în urmã cu 22 ani. La olimpiadã nu se proceda asa înainte de izbucnirea pandemiei, dar acum s-a preferat în felul acesta. Regulamentul nu mai specificã dacã avem voie sau nu sã permitem elevilor sã vinã în comisia de contestatii”, a spus inspectorul scolar.

La clasa a V-a, profesorii au recorectat subiectul I la toti elevii

O altã problemã apãrutã la etapa judeteanã a fost enuntul neclar al unui subiect. „Da, la clasa a V-a a fost o situatie mai specialã. Din punctul nostru de vedere, subiectul I a fost neclar. Colegii au considerat cã trebuie demonstrate anumite lucruri, dar citind mai atent enuntul problemei, ne-am dat seama cã si un exemplu concret este suficient, fãrã sã demonstrezi la general. Ca sã nu îi dezavantajãm pe unii elevi, am zis sã recorectãm întregul subiect la toti elevii de la clasa a V-a si, acolo unde elevul a dat un exemplu concret si corect, i-am acordat punctajul”, a explicat inspectorul scolar. Astfel, dupã publicarea rezultatelor initiale, organizatorii au publicat rezultatele dupã recorectarea subiectului I, iar apoi rezultatele finale, dupã contestatii. Pentru cã aceste recorectãrii au durat ceva timp, lista cu rezultatele finale a fost publicatã seara târziu, la unitatea de învãtãmânt gazdã. Etapa nationalã a Olimpiadei de Matematicã se va desfãsura în judetul Vaslui – pentru clasele de gimnaziu si la Târgu Mures – pentru clasele de liceu.

Tudor Mihai Parfene va participa si la olimpiadele de geografie si biologie

La clasa a V-a, Tudor Mihai Parfene de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” (prof. Flueras Gheorghe) a obtinut cel mai mare numãr de puncte: 16. Este prima lui participare la o olimpiadã nationalã, însã nu si prima participare la o competitie. „Mie îmi place matematica pentru cã îti pune mereu mintea la încercare. M-am înscris la olimpiadã pentru ca eram obisnuit cu concursurile. Anul acesta, fiind în primul an de gimnaziu, mi-am propus sã particip la mai multe discipline pentru a vedea ce mi se potriveste mai mult si care mã atrage mai mult. Încã încerc sã le descopãr. Îmi place matematica, dar, de asemenea, îmi plac foarte mult si biologia, si geografia, si istoria. La aceasta din urmã, din pãcate, nu avem concursuri. Încerc sã mã pregãtesc pentru toate concursurile cât mai bine si încerc sã lucrez la toate în fiecare zi. Desigur, matematica necesitã mai mult timp. Trebuie sã faci multe exercitii si probleme ca sã te obisnuiesti cu rezolvarea lor. Trebuie sã lucrezi din gazetã. As minti sã spun cã matematica este usoarã. La toate concursurile, timpul alocat pregãtirii a crescut odatã cu apropierea olimpiadei. În sãptãmâna dinaintea probei am lucrat foarte mult cu domnul profesor de la clasã, am fãcut si cinci-sase ore de pregãtire pe zi la scoalã, apoi continuam si acasã. Subiectul de la olimpiadã a fost greu, dar nu m-am panicat. Eu încerc, la toate concursurile, sã îmi pãstrez calmul, chiar dacã uneori subiectele par imposibil de rezolvat. Când mã stresez, nu îmi iese. Primul subiect, cel din Gazeta Matematicã, mi s-a pãrut usor pentru cã lucrasem la clasã cu domnul profesor foarte multe exercitii de acel tip. Cel mai dificil mi s-a pãrut subiectul al treilea, care avea douã subpuncte. La primul trebuia sã se demonstreze cã existã o infinitate de numere care sã respecte anumite cerinte, iar la subpunctul al doilea ni s-a cerut sã arãtãm cã nu existã numere care sã respecte alte conditii date de autori. A fost interesant. Stiu cã etapa nationalã este si mai grea, dar voi încerca sã mã pregãtesc cât de bine pot eu. Între timp, urmeazã etapele judetene la geografie si biologie, unde îmi doresc mult sã obtin rezultate bune. Pentru rezultatul de la matematicã le sunt recunoscãtor domnului profesor de la clasã, Gheorghe Flueras, doamnelor profesoare de la Centrul de Excelentã, Mirela Obreja si Laura Filer, dar si doamnei mele învãtãtoare, Simona Pricob, de la care am învãtat primele notiuni de matematicã”, ne-a declarat Tudor Mihai Parfene.

Maria Bîrlãdeanu:medalia de bronz de anul trecut m-a ambitionat sã lucrez mai mult”

La clasa a VI-a, Matei Cornea a obtinut cel mai mare punctaj: 21 de puncte. Acesta este elev la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi si pregãtit de profesorii Maria si Georgian Mihãilã. La clasa a VII-a, Maria Bârlãdeanu a reusit sã se claseze pe primul loc, cu 19 puncte. Aceasta este elevã la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi si îndrumatã de profesorul Adrian Talasman. „Sunt foarte bucuroasã pentru rezultatul obtinut, este a III-a calificare consecutivã la Olimpiada Nationalã de Matematicã. Subiectele mi s-au pãrut grêle, mai ales ultima problemã de geometrie, dar nu imposibil de rezolvat. Problema de geometrie se rezolva cu ajutorul unei constructii ajutãtoare de care nu mi-am dat seama. Rezultatul de anul trecut, medalia de bronz, m-a ambitionat sã lucrez mai mult, în speranta ca voi obtine un rezultat mai bun si ca voi urca mai mult în clasamentul national. Pentru pregãtire aloc câte trei ore pe zi, iar înainte de etapa judeteanã, pregãtirea a fost mai intensã. Vreau sã multumesc domnului profesor Talasman, care m-a pregãtit în toti acesti trei ani, dar si pãrintilor mei care mi-au fost aproape”, ne-a declarat Maria Bîrlãdeanu, medaliatã cu bronz anul trecut, la Olimpiada Nationalã de Matematicã.

Yannis Stefan Munteanu: „m-a ajutat foarte mult si pregãtirea în cadrul Taberei Nationale de Matematicã

Cel mai mare punctaj la clasa a VIII-a a fost obtinut de Yannis Stefan Munteanu: 24 de puncte. Acesta este elev la Colegiul National „Cuza Vodã” si este pregãtit de prof. Adeluta Baltag. „Subiectele la faza judeteanã au fost de dificultate ridicatã, dar abordabile pentru mine. A doua problemã mi s-a pãrut mai interesantã, deoarece era de geometrie în spatiu, cu o figurã complexã, iar pe mine m-a captivat geometria în spatiu. Matematica reprezintã o pasiune pentru mine încã din clasele primare. Lucrez destul de mult, în medie trei-patru ore pe zi, iar în apropierea probelor, durata se mãreste, ajungând pânã la 8-9 ore pe zi. M-a ajutat foarte mult si pregãtirea în cadrul Taberei Nationale de Matematicã, cu unii dintre cei mai buni profesori din tarã, organizatã de domnul profesor Adrian Talasman”, ne-a declarat Yannis Stefan. Acesta a participat, de-a lungul timpului, la mai multe olimpiade si concursuri nationale, obtinând rezultate onorabile. Anul trecut, la faza nationalã a Olimpiadei Nationale de Matematicã, a fost premiat cu Mentiune de Onoare. „În acest an scolar, la Concursul Centrelor de Excelentã „Cãtãlin Tigãeru” Suceava, am luat premiul I, iar la Concursul Interjudetean de Matematicã ,,Stroe S. Belloescu” Bârlad, premiul al III-lea. Atmosfera de la faza nationalã a Olimpiadelor te motiveazã sã muncesti mai mult, sã fii responsabil si perseverent, sã îti doresti sã mai ajungi acolo. Am mai participat la faza nationalã a Concursului „Terra-Mica olimpiadã de geografie”, obtinând premiul III, respectiv premiul I. Îi multumesc doamnei profesoare Baltag Adeluta, care mã îndrumã în pregãtirea pentru olimpiadã atât la clasã, cât si în cadrul Centrul Judetean de Excelentã Vaslui. O altã pasiune a mea este vioara. În vara anului 2023, am participat la Festivalul International „Hora din Strãbuni” , alãturi de Ansamblul Folcloric Trandafir de la Moldova, condus de maestrul Valericã Petraru”, ne-a declarat Yannis Stefan Munteanu.

Toate locurile I la Olimpiada de Matematicã (liceu) – etapa județeanã, adjudecate de Liceul „Mihail Kogãlniceanu”

Liceul „Mihail Kogãlniceanu” si-a adjudecat toate cele patru locuri I de la liceu: clasa a IX-a – Mihnea Ionut Pascaru (25 puncte, prof. coordonator Gheorghe Flueras), clasa a X-a – Safir Tudor (18 puncte, prof. coord. Sergiu Romascu), clasa a XI-a Andreea Clapa (14 puncte, prof. coord. Daniela Bighiu), clasa a XII-a – Dumitru Octavian Radu (22 puncte, prof. coord. Sergiu Romascu). Mihnea Pascaru a obtinut, anul trecut, cel mai bun rezultat al lotului judetean: medalie de argint si calificare în lotul lãrgit national. Contactat telefonic, acestea ne-a declarat cã nivelul subiectelor de anul acesta a fost asemãnãtor cu cel din anii trecuti: „mi s-au pãrut destul de dificile subiectele, dar si interesante. Nivelul a fost apropiat cu cel din ceilalti ani, poate un pic mai ridicat, si deoarece am avut doar 3 ore de lucru, si nu 4 cum era înainte. Cel mai greu subiect mi s-a pãrut punctul a de la problema 4, care nu mi-a iesit, a fost o problemã de geometrie sinteticã frumoasã. Din pãcate, aici am pierdut trei puncte. Incerc sa lucrez cam 2 ore în fiecare zi, dar nu reusesc de fiecare data. Îmi place mult matematica, este un obiect foarte interesant si de aceea îmi fac timp ca sa lucrez. De multe ori am emotii în sala de examen, este ceva normal, dar incerc sa nu le dau importanta foarte mare si sã mã concentrez la subiecte”, ne-a declarat Mihnea Ionut Pascaru. Andreea Clapa a obtinut, anul trecut, alãturi de alte douã colege, locul IV si Mentiune la Olimpiada de Argumentare, Dezbatere si Gândire criticã „Tinerii dezbat”. Aceasta ne-a mãrturisit cã matematica nu este o pasiune, însã i-a plãcut de micã aceastã disciplinã: „Subiectele mi s-au pãrut de dificultãti mixte, unele usoare, altele mai grele, dar abordabile. Cel mai greu mi s-a pãrut ultimul subiect, întrucât materia necesarã era nouã si nu încã fixatã. Matematica, desi nu pot spune ca este neapãrat o pasiune, mi-a plãcut încã de când eram micã si frecventam, înainte de olimpiadã, concursurile de matematicã”, ne-a de

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Felicitări copiilor, părinților, profesorilor. Să priviți cu ochii copiilor viitorul, voi sunteți eroii și SFINȚII noștri.

  2. În luna aprilie Olimpiada Națională pentru clasa VII si a VIII a va avea loc în Municipiul Husi . Toată stima pentru eleva Maria Bîrlădeanu si elevul Munteanu Stefan care prin munca si ambiția lor sunt mesagerii acestui oraș. Aplauze pentru ei

  3. Ce vrajeala ieftina din partea inspectorului, “elevilor le-a fost permis sa isi vada lucrarea” minciuni, nu s-a procedat in acest fel. Sa accepte adevarul la corectat vin profesori slab pregatiti care nu stiu sa urmareasca o rezolvare cursiva si nu inteleg notiuni simple de matematica, din acest motiv apar si diferentele uriase de punctaje.

  4. Felicitari si elevului Dumitru Octovian Radu, care a obtinut a treia calificare la rand la etapa nationala, de fiecare data obtinand medalie!! Se vede munca si dedicarea!!

  5. Felicitări pentru toți copiii, cât și profesorilor indrumatori. De apreciat eleva Maria Bîrlădeanu, trei ani la rând inseamna munca multă din partea ei. Bravo ! Succes copiilor la națională.

    • Bravo ei. Uriașă performanță Mariei, va avea un drum grozav, fără îndoială, dacă va continua la fel!
      Cine nu știe ce înseamnă o olimpiadă, nu știe ce efort presupune o pregătire pentru performanță! Câtă muncă și câte sacrificii!
      Într-o lume în care tik-tokul a ajuns să educe tânăra generație, în care Dorian Popa și alți mameluci ca el au ajuns modele pentru adolescenți, ce fac acești copii este remarcabil, de apreciat și de promovat.
      Bravo lor și profesorilor care își dedică timpul pregătirii lor! Din păcate, nu toți elevii au parte de profesori dedicați și implicați. Toate numele profesorilor enumerate în articol sunt recunoscute pentru rezultatele obținute an de an la concursuri și examene. Jos pălăria pentru acești dascăli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.