spot_img
spot_img
8.6 C
Vaslui
03-apr.-2025

Cei mai buni elevi la Istorie. Ei vor reprezenta judetul la Olimpiada Nationalã

- Advertisement -

REZULTATE… Vasluiul are un lot numeros la Olimpiada Nationalã de Istorie. Anul acesta au reusit sã se califice 15 elevi, adicã de trei ori mai multi decât în 2024. Printre ei se numãrã si Miruna Lungu, eleva pregãtitã de profesorul Tiberiu Dogariu, care anul trecut a obtinut un Premiu II la etapa nationalã a acestei competitii. Alãturi de ea, s-au mai calificat pe locurile din oficiu Irina Tudoricã de la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi (prof. Gabriel Brânzã), Denis Lisitã (prof. Lucian Sava), Maria Mirabela Papuc (prof. Tiberiu Dogariu) si Maria-Teodora Vasilache (prof. Cãtãlina Alexa), toti trei de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui.

Faza judeteanã s-a desfãsurat pe 22 martie, la Liceul Tehnologic „N. Iorga” Negresti. Pe lângã cei cinci elevi calificati pe locurile din oficiu, în urma redistribuirii locurilor la nivel national, judetul Vaslui a mai primit zece locuri. Acestea revin urmãtorilor elevi: Maria Onu de la Scoala Gimnazialã Nr. 1 Draxeni, comuna Rebricea (prof. Alexandru Andriescu); Rãzvan Paladi (clasa a VIII-a) de la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi (prof. Gabriel Brânzã), Vlad-Vasile Afteni (clasa a VIII-a) de la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui (Dorina Carp), Iustina-Maria Chescu (clasa a X-a) de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu Bârlad (prof. Tita Chiru), Maria-Ecaterina Panã (clasa a X-a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (prof. Lucian Sava), Ecaterina Popa (clasa a X-a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (prof. Cãtãlina Alexa), Ioana-Alexandra Apostoleanu (clasa a XII-a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (prof. Lucian Sava); Maria-Elisa (clasa a XII-a) de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui (prof. Ionela Lepãrdã), Mãriuc-Iustina Filote (clasa a XII-a), de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (prof. Lucian Sava); David Arcãleanu (clasa a XII-a) de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui (prof. Ionela Lepãrdã).

Miruna Lungu: „îmi doresc sã mã concentrez cât de mult se poate în acest timp rãmas si sã dau tot ce pot”

Miruna Lungu are deja experienta primei participãri la Olimpiada Nationalã de Istorie, anul trecut s-a aflat la 5 de sutimi de primul loc. „Am descoperit cã am o pasiune pentru istorie anul trecut, în clasa a VIII-a, când am decis sã particip la olimpiadã. Pânã atunci nu era una dintre materiile care sã mã intereseze îndeosebi, însã odatã ce am început sã învãt serios, mi-am dat seama cât de frumoasã este aceastã materie, devenind una dintre preferatele mele. De aceea, mi-am dorit sã particip si anul acesta. Subiectele mi s-au pãrut din punct de vedere al dificultãtii cum ar trebui sã fie la etapa judeteanã, nici mult prea greu, dar nici usor. Subiectul 2, eseul, pentru mine, a fost unul foarte frumos, acoperind o bunã parte a materiei. Subiectul 1 este cel în care am avut anumite dificultãti, astfel cã cel mai greu exercitiu mi s-a pãrut cel de la punctul 6, unde a trebuit sã prezentãm o asemãnare si o deosebire între formarea popoarelor germanice. Am câteva emotii pentru etapa nationalã deorece este destul de multã materie în plus, iar timpul este scurt. Îmi doresc sã mã concentrez cât de mult se poate în acest timp rãmas si sã dau tot ce pot. Nu mi-am stabilit un obiectiv anume deorece nu consider cã este neapãrat productiv sã faci acest lucru, reprezintã un stres în plus si, de asemenea, poate provoca dezamãgiri. Ii multumesc domnului profesor Dogariu pentru tot ajutorul pe care mi l-a oferit si mi-l oferã în continuare”, a declarat Miruna Lungu.

Teodora Vasilache: „un premiu ar însemna nu doar o mare realizare, ci și admiterea directă la facultate, ceea ce mă motivează și mai mult”

Teodora Vasilache s-a calificat la Olimpiada Națională de Istorie pe locurile din oficiu, cu punctaj maxim: „Încă de când am intrat la liceu, am realizat cât de multe lucruri valoroase putem învăța din istorie și cât de importantă este pentru viața de zi cu zi. Analizând fiecare perioadă istorică, am observat cum am evoluat de-a lungul timpului și cum trecutul ne influențează prezentul. A devenit cu ușurință materia mea preferată, pentru care învăț cu drag, mai ales că anul acesta trebuie să dau și Bacalaureatul la această materie. Subiectele de anul acesta de la etapa județeană au fost destul de dificile, mai ales că au inclus detalii pe care, de-obicei, tindem să le trecem cu vederea. Unele cerințe au fost asemănătoare cu subiectul de anul trecut, însă au existat și capitole care nu au fost incluse în subiectul de anul acesta. Întotdeauna cred ca dificultatea subiectului constă în modul în care trebuie organizată informația. Din acest motiv, consider că eseul a fost cel mai greu subiect. Prezentarea unei constante în desfășurarea faptelor istorice din domeniul organizării instituționale a spațiului extracarpatic în secolul al XVII-lea a reprezentat la început o provocare. Totuși, am reușit să adun informațiile necesare și să realizez o prezentare bine structurată. Am destule emoții pentru etapa națională, însă încerc în această perioadă să învăț cât mai mult și să mă pregătesc cat mai bine. Un premiu ar însemna nu doar o mare realizare, ci și admiterea directă la facultate, ceea ce mă motivează și mai mult. În mare parte îmi doresc să obțin un premiu pentru a-mi asigura locul la facultate. Această olimpiadă nu a fost doar o competiție, ci și o modalitate prin care am putut să repet materia din care am dat și simulare săptămâna trecută. Faptul că am ajuns la națională, cu un punctaj maxim, ma motivează și mai mult să dau tot ce am mai bun și să lupt pentru acel premiu. Din clasa a XI-a am început să mă pregătesc intens pentru a intra la Academia de Poliție din București. Admiterea este destul de dificilă, având în vedere numărul mare de probe, inclusiv proba sportivă, dar consider ca, după această perioadă mai grea cu bacalaureatul și admiterea, vor urma patru ani de facultate frumoși”, a declarat Teodora Vasilache.

Denis Lișiță: „mi-am setat ca obiectiv să obțin un loc pe podium și să mă autodepășesc”

Tot pe locurile din oficiu, cu un punctaj foarte bun, s-a calificat și elevul Denis Lișiță: „istoria îmi place extrem de mult și am început să o apreciez cu adevărat în liceu, când am înțeles cum modelează evenimentele istorice prezentul nostru. Subiectele de anul acesta mi s-au părut mai echilibrate față de cele de anul trecut, cu o abordare mai aplicată a cunoștințelor. Au avut un caracter moderat din punct de vedere al dificultății, reușind să le rezolv folosind toate informațiile și concentrându-mă pe contextul istoric. Am emoții, dar mă pregătesc axându-mă pe recapitulări și pe aprofundarea unor teme specifice. Mi-am setat ca obiectiv să obțin un loc pe podium și să mă autodepășesc. Vreau să mulțumesc profesorului meu îndrumător domnul Sava Lucian, care m-a susținut și m-a ghidat pe parcursul întregului proces de pregătire”, a declarat Denis Lișiță.

Mirabela Papuc: „dorința mea de a studia cât mai multã istorie s-a consolidat în jurul personalitãtii lui Stefan cel Mare”

Mirabela Papuc a descoperit istoria prin prisma legendelor cu si despre Stefan cel Mare: „pentru mine istoria este una dintre cele mai frumoase materii, una care ne ajutã sã ne conturãm idei importante în viatã, dar care ne si consolideazã cultura generalã. Am iubit aceastã materie încã de când am început sã citesc, la vârsta de 4-5 ani, odatã ce am descoperit legendele despre Stefan cel Mare, asa cã pot spune cã dorinta mea de a studia cât mai multã istorie s-a consolidat în jurul personalitãtii acestui domnitor. Subiectele de la etapa judeteanã mi s-au pãrut destul de usoare, dar poate am avut aceastã pãrere si pentru cã mã pregãtisem din plin. Cel mai frumos subiect mi s-a pãrut a fi primul, mai exact exercitiul 6, deoarece îmi place foarte mult capitolul despre cultura românã. Ca orice elev, am si eu câteva emotii pentru faza nationalã, deoarece acolo stiu cã sunt în competitie cu cei mai buni elevi din tarã. Eu mã pregãtesc intensiv în aceastã perioadã si lucrez împreunã cu domnul profesor subiectele din anii trecuti. În primul rând, eu consider cã experienta cîstigatã conteazã, dar desigur cã obiectivul meu este sã obtin un premiu, deoarece doresc sã îi fac mândri atât pe pãrintii mei, care mã sustin în tot ceea ce fac, cât si pe domnul profesor, deoarece este un profesor foarte implicat, care m-a ajutat enorm sã îmi dezvolt abilitãtile si cultura generalã”, a declarat Mirabela Papuc.

Elisa Cãciulã: „îmi doresc sã dau la Facultatea de Drept din Iasi din dorinta de a face dreptate, de a avea un impact asupra societãtii”

Elisa Cãciulã a început sã iubeascã istoria la începutul liceului, datoritã modului în care profesoara preda aceastã materie: „pasiunea mea pentru istorie a început încã din clasa a X- a, programa se concentra pe istoria universalã si includea subiecte precum Antichitatea, Evul Mediu si marile civilizatii, ceea ce mi s-a pãrut foarte interesant. Am participat atât în a IX-a, cât si a X- a la Olimpiadã, si am decis sã particip si în a XII-a pentru a vedea cât am evoluat. Am participat la Olimpiada de Istorie pentru cã îmi place sã-mi testez cunostintele si sã mã provoc. A fost o experientã care m-a ajutat sã învãt sã gândesc logic, sã fiu perseverentã si sã lucrez eficient sub presiune. Subiectele de anul acesta de la judeteanã au fost la un nivel mediu, abordabile. Exercitiul 2 de la subiectul I m-a pus putin pe gânduri, fiind un subiect capcanã, fãcut pentru a ne testa cunostintele. Când am vãzut cã m-am calificat, am simtit o foarte mare bucurie si am fost mândrã de mine cã am reusit sã ajung pânã aici, fiind prima datã când mã calific la etapa nationalã. Am emotii pentru urmãtoarea etapã, însã, încerc sã mã concentrez pe a parcurge cât mai eficient tot ce va urma si îmi propun sã dau tot ce-i mai bun pentru a obtine un rezultat excelent. De asemenea, Olimpiada de Istorie a reprezentat o experientã deosebitã, rezultatul fiindu-i datorat si doamnei profesoare Lepardã Ionela, sub îndrumarea cãreia am avut ocazia de a mã atasa de aceastã materie ce a ajuns sã-mi fie atât de dragã. Îmi doresc sã dau la Facultatea de Drept din Iasi din dorinta de a face dreptate, de a avea un impact asupra societãtii si pentru cã as avea o carierã stabilã si respectatã, care îmi va oferi multe oportunitãti”, a declarat Elisa Cãciulã.

David Arcãleanu: „cu siguran nu as fi îndrãgit la fel de mult istoria fãrã doamna profesoarã, care îmi este, de asemenea, si dirigintã

David Arcãleanu spune cã nu ar fi reusit sã se califice la etapa nationalã dacã nu ar fi avut o profesoarã la Ionela Lepãrdã: „Cu sigurantã nu as fi îndrãgit la fel de mult istoria fãrã doamna profesoarã, care îmi este, de asemenea, si dirigintã, Ionela Lepãrdã. Dumneaei a contribuit foarte mult la reusita mea, de aceea vreau sã o fac mândrã în continuare. Subiectele de anul acesta au fost relativ accesibile, cu câteva exceptii. Din punctul meu de vedere, olimpiada la istorie este mai mult o luptã cu timpul si necesitã foarte multã atentie, o singurã scãpare si poti pierde usor puncte valoroase. Acesta este al doilea an când particip si, spre deosebire de prima datã, când nu aveam asteptãri foarte mari, anul acesta am depus foarte multã muncã si mi-am setat obiective înalte, astfel cã am reusit sã mã calific. Sunt încrezãtor pentru etapa nationala si, în acelasi timp, pregãtit sã muncesc pentru a obtine un rezultat cât mai bun. As vrea sã urmez Academia de Politie din Bucuresti, acesta fiind visul meu din copilãrie. De asemenea, faptul ca mã pregãtesc la istorie pentru admitere m-a ambitionat sã particip la aceasta olimpiadã”, a declarat David Arcãleanu.

Iustina Chescu: „îmi doresc sã obtin un rezultat de care sã fiu mândrã si pentru care sã stiu cã am muncit din tot sufletul”

Pentru Iustina Chescu, istoria reprezintã o sursã de inspiratie: „mã ajutã sã înteleg mai bine lumea care mã înconjoarã si modul în care aceasta evolueazã. Am prins drag de ea încã din scoala generalã, având o profesoarã perseverentã care m-a ambitionat sã învãt în fiecare zi din ce în ce mai mult, ajungând ca istoria sã devinã o pasiune de-a mea. Doamna profesoarã Chiru m-a încurajat, atât anul trecut, cât si anul acesta sã-mi valorific cunostintele la istorie, vãzând cã am rezultate foarte bune la clasã. Am participat si anul trecut la Olimpiada de Istorie, însã nu am reusit sã trec mai departe, ceea ce m-a ambitionat sã învãt din greseli si sã nu mã dau bãtutã, reusind sã am rezultate bune la Olimpiada Nationalã de Religie, iar acum la ceea ce-mi doream de la început. Anul acesta, subiectele au fost mult mai provocatoare, necesitând nu doar memorare, ci si interpretare si argumentare. Comparativ cu anul trecut, am observat o complexitate mai mare în cerinte, dar si o mai bunã organizare a temelor abordate. ⁠Subiectul care m-a pus în dificultate a fost cel care presupunea analiza asupra douã state, din cadrul eseului, care avea drept cerintã identificarea asemãnãrilor si deosebirilor dintre acestea. Am încercat sã-l rezolv organizându-mi ideile clar, folosind exemple relevante si structura cea mai potrivitã pentru un rãspuns corect. Am emotii pentru etapa nationalã, dar sunt si foarte entuziasmatã. Mã pregãtesc recitind temele esentiale, lucrând pe subiecte din anii anteriori si aprofundând surse suplimentare pentru o mai bunã întelegere a contextelor istorice, iar sprijinul oferit de doamna profesoarã îmi dã încredere si sigurantã în capacitãtile mele. ⁠Faptul cã am ajuns pânã aici împlineste unul dintre obiectivele mele. Mai departe îmi doresc sã obtin un rezultat de care sã fiu mândrã si pentru care sã stiu cã am muncit din tot sufletul, ca la final sã am acumulate cât mai multe informatii si amintirile unei experiente de neuitat”, a declarat Iustina Chescu.

Rãzvan Paladi: „am emotii pentru etapa nationalã, dar mã pregãtesc intens”

Rãzvan Paladi iubeste istoria si povestile sale despre domnitori: „îmi place foarte mult istoria, deoarece mã ajutã sã înteleg mai bine lumea si sã descopãr evenimente fascinante. Am prins drag de ea în clasa a V-a, când am realizat cât de interesante sunt povestile trecutului. Subiectele de la etapa judeteanã mi s-au pãrut provocatoare, dar echilibrate. Comparativ cu anul trecut, au pus mai mult accent pe analizã si argumentare, ceea ce mi-a plãcut. Cel mai greu subiect a fost cel care presupunea interpretarea unui document istoric si corelarea lui cu alte evenimente. A fost dificil deoarece trebuia sã identific contextul exact si sã argumentez clar. Am încercat sã-l rezolv citind atent textul si gândindu-mã la informatiile pe care le stiam. Am emotii pentru etapa nationalã, dar mã pregãtesc intens. Citesc materiale suplimentare, recapitulez notitele si exersez analiza documentelor istorice. Încerc, de asemenea, sã îmi îmbunãtãtesc modul de redactare. Obiectivul meu este sã obtin un rezultat cât mai bun la etapa nationalã”, a declarat Rãzvan Paladi.

Irina Tudoricã: „domnul profesor Brânzã Gabriel a fost cel care m-a fãcut sã privesc istoria dincolo de manuale ca pe o poveste vie, plinã de sens”

Pentru Irina, istoria este mai mult decât o materie: „este cheia care deschide usi spre întelegerea lumii, a trecutului care ne-a modelat si a lectiilor pe care trebuie sã le învãtãm. Domnul profesor Brânzã Gabriel a fost cel care m-a fãcut sã privesc istoria dincolo de manuale – ca pe o poveste vie, plinã de sens. Sprijinul si îndrumarea lui au fost esentiale. Subiectele de anul acesta nu au fost neapãrat mai grele, dar au reprezentat o provocare mai mare. Au necesitat mai multã atentie, timp si claritate în exprimare, fiind esential sã construim rãspunsuri bine argumentate. Pentru etapa nationalã, emotiile sunt inevitabile, dar încerc sã le transform într-un impuls pozitiv. Obiectivul meu este sã tratez aceastã etapã cu seriozitate, dar si cu bucurie, sã îmi testez cunostintele la cel mai înalt nivel si, indiferent de rezultat, sã stiu cã am evoluat si am învãtat ceva nou”, a declarat Irina Tudoricã.

Maria Onu: „olimpiada nu este doar o competitie, ci si o oportunitate de a învãta si de a întâlni oameni pasionati de istorie, la fel ca mine”

Maria Onu este de când se stie pasionatã de istorie: „încã de micã am fost fascinatã de povestile trecutului, de modul în care evenimentele se leagã între ele si de impactul pe care acestea l-au avut asupra lumii în care trãim. Aceastã pasiune s-a consolidat în timp, datoritã domnului profesor de istorie, care a stiut mereu sã transforme fiecare lectie într-o cãlãtorie captivantã prin trecut si a lecturilor suplimentare care mi-au oferit o perspectivã mai largã asupra subiectului. Subiectele de la etapa judeteanã din acest an mi s-au pãrut provocatoare si bine structurate, punând accent pe gândirea criticã si pe capacitatea de argumentare. Comparativ cu anii trecuti, am observat o mai mare diversitate a cerintelor, ceea ce a fãcut competitia si mai interesantã. Cel mai dificil pentru mine a fost exercitiul care solicita prezentarea rolului regimului fanariot în evolutia Principatelor Române, deoarece trebuia sã argumentez impactul acestui regim, folosind atât fapte istorice din secolul al XVIII-lea si începutul secolului al XIX-lea, cât si informatii din sursa datã. A fost necesar sã corelez aspecte politice, economice si sociale, iar formularea unui rãspuns coerent si bine structurat a fost destul de complexã. Totusi, consider cã aceste exercitii sunt utile, deoarece te obligã sã gândesti în profunzime si sã faci conexiuni între evenimente. Pentru etapa nationalã, bineînteles cã am emotii, dar acestea sunt constructive. Mã pregãtesc intens, aprofundând temele esentiale si exersând structura rãspunsurilor. Obiectivul meu principal este sã obtin un rezultat cât mai bun, dar mai presus de toate, sã îmi depãsesc limitele si sã mã bucur de aceastã experientã. Consider cã olimpiada nu este doar o competitie, ci si o oportunitate de a învãta si de a întâlni oameni pasionati de istorie, la fel ca mine”, a declarat Maria Onu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.