spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Cei mai buni

- Advertisement -

Cei mai buni dintre cei mai buni

PRIMII Sase din cei zece candidati care au obtinut cele mai bune note la Bacalaureat sunt de la licee din municipiul Vaslui. Nu sunt fii de oameni de bani gata, ci adolescenti care au realizat cã singura cale de a iesi din anonimat este prin învãtãturã. Cu totii multumesc profesorilor din liceu si vor ca, dupã absolvirea facultãtii, sã-si aducã aportul la dezvoltarea tãrii si a comunitãtii care i-a format.

Isabela Niticã, absolventã a Grupului Scolar “Stefan Procopiu”, cel mai bine clasat elev în ierarhia Bacalaureatului din acest an, este o adolescentã plinã de viatã, care a dat muzica pe informaticã, optând, pe viitor, pentru aceastã specialitate a Universitãtii “Al. I. Cuza” Iasi. “Cu toate cã am fost prima la admitere la liceu, chiar dacã proveneam de la clasa de muzicã a Școlii generale nr. 6 din Vaslui, am preferat sã optez pentru o carierã serioasã, în informaticã, care mi se potriveste, dar si pentru cã în domeniul muzicii e mult mai greu sã-ti faci o carierã, chiar dacã am mai multe diplome primite în acest domeniu. Am învãtat constant în acesti patru ani de liceu, altfel nu mã descurcam în ultimul an, dar, în acelasi timp, mi-am trãit adolescenta si nu m-am afundat în învãtãturã. Tin sã multumesc tuturor profesorilor de la Gr. Sc. Procopiu si celor de la Sc. Gen. Nr. 8, pentru cã mi-au îndrumat pasii si m-au pregãtit atât de bine. Tot ceea ce am fãcut a fost doar alegerea mea, si doar ceea ce am considerat cã e mai bine pentru mine. În ceea ce priveste rezultatele obtinute la examenul de Bacalaureat, acestea au venit în mod firesc, datoritã profesionalismului profesorilor din liceu, dar si a faptului cã am parcurs o etapã importantã pentru mine, ca elev, prin participarea la Olimpiada de Informaticã, etapa nationalã, în clasa a XI-a, lucru care mi-a dat încredere în fortele mele.”

Manuela Burghelea : « Am avut si norocul sã am parte de niste profesori foarte buni »

Sefa de promotie a Grupului scolar “Stefan Procopiu”, Manuela Burghelea, este o adolescentã timidã, care recunoaste cã meritul pentru exceptionalele note primite la examenul de Bacalaureat revine în primul rând personalului didactic, care i-a îndrumat pasii spre aceastã performantã. “Eram constientã de importanta ultimei clase din liceu si a examenului de Bacalaureat, si tocmai de aceea, în ultimul an de liceu, am pus accent pe învãtãturã în detrimentul distractiei. Îmi pare rãu cã nu mai existã proba de limbi strãine la Bacalaureat, eu având înclinatie cãtre limbile francezã si germanã, si sunt sigurã cã as fi luat note mai mari. Visul meu este sã devin traducãtoare, datã fiind aplecarea mea cãtre acest domeniu, tocmai de aceea voi urma cursurile unei facultãti de filologie din Bucuresti. Trebuie spus cã rezultatele, atât din timpul liceului, când am fost desemnatã ca sefã de promotie, dar si de la examenul de Bacalaureat au venit în urma unei munci asidue, dar am avut si norocul sã am parte de niste profesori foarte buni, cãrora tin sã le multumesc pentru tot ceea ce au fãcut pentru mine si pentru colegii mei”, se destãinuie cea care, prin notele obtinute la examenul de Bacalaureat s-a clasat a treia pe judet.

Bianca Cristiana Barzu : « Cea mai mare a fost cã am reusit sã-mi fac mândri pãrintii si profesorii care m-au îndrumat »

Bianca Cristiana Barzu, absolventã a liceului “Mihail Kogãlniceanu”, este o elevã care a avut 10 pe linie în ultima clasã de liceu, primind diploma de excelentã la absolvire. Visul ei este sã urmeze facultatea de drept a Universitãtii “Al. I. Cuza” din Iasi, motivul fiind cã i se deschid mai multe oportunitãti de viitor. “Pentru mine, activitãtile extrascolare au fost o plãcere, obtinând diploma de excelentã la stiinte sociale, dar, în acelasi timp, am iesit cu prietenii si colegii de clasã, cu care am si învãtat dar m-am si distrat împreunã. Doresc sã urmez cursurile facultãtii de drept, pentru cã mi se pare o meserie profitabilã, dar, în acelasi timp, mi se deschid mai multe oportunitãti, inclusiv în administratia publicã. Pentru mine, examenul de Bacalaureat nu a fost o noutate, pentru cã am participat de mic copil la olimpiade nationale. Am colegi care au învãtat non-stop pentru acest examen, dar eu prindeam din clasã materia, asa cã nu m-am emotionat la probele de Bacalaureat, iar acest lucru s-a reflectat în notele obtinute. Cea mai mare bucurie în urma acestui important examen a fost cã am reusit sã-mi fac mândri pãrintii si profesorii care m-au îndrumat.”

Premiantele de la « Emil Racovitã »

Liceul ”Emil Racovitã” din Vaslui a avut douã eleve situate practic pe acelasi loc, patru, si care provin din acelasi mediu familial, cu pãrinti plecati la lucru în strãinãtate, dar care au reusit sã obtinã rezultate exceptionale la examenul de Bacalaureat. Ancuta Nicoleta Ghirvan are tatãl plecat la muncã în Germania, în constructii, iar mama lucreazã în comert, ca vânzãtoare. Este o fatã sociabilã, cãreia îi place sã iasã cu amicii, colegi de liceu, dar care, în acelasi timp, a realizat importanta unei educatii. “Sper sã urmez cursurile facultãtii de drept din Iasi, specializare care se pliazã pe personalitatea mea. Nu pot sã nu multumesc profesorilor din scoala generalã, dar, mai ales a celor din liceu, care au avut un rol foarte important în formarea mea ca om, în special doamnei profesoare Claudia Ghelbere, directoarea adjunctã a liceului, care mi-a fost mai apropiatã si care a încercat sã mã îndrume în viatã.”

Colega sa, Elena Mihai, a avut douã note de 10, la limba si literatura românã, si la economie, a absolvit sectia de Stiinte Sociale a liceului “Emil Racovitã”, se îndreaptã cãtre economie sau stiinta afacerilor. A terminat liceul cu media generalã de 9,79, deși colegii nu o considerã o “tocilarã”, ci o colegã plinã de viatã, care a stiut sã-si trãiascã adolescenta fãrã a face rabat de la învãtãturã. “Cu toate cã am trãit cu bunica, pãrintii fiind plecati la muncã în strãinãtate, marea parte a materiei de liceu o prindeam din clasã, iar acasã nu fãceam altceva decât sã recitesc manualele. Ieseam cu colegii, nu m-am refugiat în învãtãturã dupã plecarea pãrintilor, dar un merit principal în bunele rezultate obtinute la Bacalaureat îl au profesorii mei, ei fiind cei care s-au implicat în formarea mea ca om, lucru pentru care le multumesc!

Bogdan Cazacu, singurul bãiat în Top 10

Singurul bãiat din ierarhia celor mai buni zece elevi din judet, Bogdan Cazacu, provine dintr-o familie de intelectuali, mama fiind profesoarã la liceul “Ion Mincu”, din Vaslui, iar tatãl inginer. A primit medalia de bronz, anul trecut, din partea Societãtii de Stiinte Matematice. A urmat cursurile unui liceu de prestigiu, “M. Kogãlniceanu” din Vaslui, trebuind, dupã spusele sale, sã munceascã pentru examenul de Bacalaureat doar în ultima lunã dinaintea examenelor. “Fiind olimpic la matematicã, component al lotului national, as fi putut profita de avantajele care decurg din acest fapt, pentru a primi o notã de zece. Nu am fãcut acest lucru, poate si pentru a-mi verifica cunostintele acumulate în timpul liceului, de la profesorii de exceptie pe care i-am avut. Sper sã urmez cursurile facultãtii de informaticã de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, pentru cã mã atrage programarea pe calculator. Trebuie sã multumesc profesorilor din liceu, pentru cã m-au format si m-au învãtat. Am avut profesori foarte buni, reuseam sã asimilez materia în cã din timpul orelor de curs, asa cã acasã doar repetam foarte putin materia, având timp sã ies cu colegii în parc. M-am orientat cãtre informaticã tocmai pentru cã de aici mi se deschid niste oportunitãti de lucru în strãinãtate, la noi în tarã nu cred cã as avea acelasi salariu sau aceeasi recunoastere.”

Andreea Mãdãlina Bãdãrãu: „Nu as vrea sã plec din România!”

Andreea Mãdãlina Bãdãrãu, din Bârlad, absolventã a Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, s-a clasificat în urma examenului de Bacalaureat , pe locul I între absolvetii acestui prestigios colegiu, cu media 9,9. Pãrintii sãi sunt oameni obisnuiti, muncitori la SC Rulmenti SA Bârlad si sunt foarte mândri cã Andreea, cea mai mare dintre ficele lor (au douã fete, ambele premiante) a reusit sã se claseze în fruntea absolventilor la examenul de Bacacalaureat din acest an. Desi nu a fost sefã de promotie, ci a doua clasificatã dintre toti absolventii codrenisti, Andreea Bãdãrãu nu se gândeste decât la viitorul ei si la faptul cã ar vrea ca acesta sã fie unul frumos, aici, în România si nu în alte „zãri” europene sau ale lumii cum s-ar crede. „Au fost dificili pentru mine acesti ani de liceu, dar nu foarte grei. Sunt multumitã cã am reusit sã am cea mai mare medie din colegiu la Bacalaureat, 9,9 – asta mã motiveazã pe viitor. Mã voi înscrie la Academia de Studii Economice din Bucuresti, sectia Management, pentru cã, desi provin de la specialitatea Filologie, am curajul sã învãt economie si matematicã, deoarece sunt sigurã cã voi reusi. Din studiul fãcut de mine si pãrinti, aceasta este specializarea care îmi va aduce un loc de muncã sigur, aici în tarã, dar nu la Bârlad. Nu as vrea sã plec din România, dar sper sã obtin o bursã de studii în strãinãtate, pentru o experientã mai bunã în viitor. Oricum, voi introduce dosarul la mai multe facultãti din Bucuresti, una din intentiile mele fiind si jurnalismul. Pentru rezultatele mele, as dori sã multumesc cadrelor didactice de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, doamnei profesoare de limba românã, Gabriela Cotae, doamnei diriginte Cristina Oprea si, nu în ultimul rând, pãrintilor mei”, a spus Andreea Mãdãlina Bãdãrãu.

Douã husence, în Top 10 bacalaureati din judetul Vaslui!

Bucuria celor de la „Cuza Vodã” este cu atât mai mare, cu cât douã dintre elevele Colegiului au reusit sã obtinã o pozitie onorantã în topul liderilor din învãtãmântul liceal vasluian. Andreea Roxana Obreja, sefa de promotie a Colegiului, a confirmat la bac si a luat examenul cu media 9,85, situându-se pe locul 6 în Top 10. „Andreea este un copil special, o elevã care a adus multã cinste Colegiului, la concursuri nationale. Vrea sã dea la ASE si sã devinã un economist de renume. Ne asteptam sã ia Bacalaureatul cu note atât de bune, pentru cã a muncit si a confirmat asteptãrile. O felicit pe aceastã cale si îi urez mult succes”, a spus profesoara Manuela Iacob, directoarea Colegiului „Cuza”. Cea de-a doua elevã de care Husiul se mândreste în Top 10, este Octavia Iacob, ocupanta locului 7 în ierarhia bacalaureatilor meritosi ai judetului. Pasionatã de fizicã si biologie, Octavia vrea sã urmeze Facultatea de Medicinã Dentarã. „Este un copil ambitios, care a renuntat voluntar la distractii si alte lucruri care ocupã timpul copiilor de vârsta ei. Rezultatele sunt rodul muncii a patru ani. Si ea, dar si Andreea Obreja, un alt copil foarte bun si serios, meritã felicitãri, la fel si toti elevii care au reusit sã treacã peste Bacalaureat, cu fruntea sus”, a spus Liviu Iacob, tatãl Octaviei.

“Liceul este avanpremiera viitorului pe care dorim sã-l construim”

“Se spune cã perioada liceului este cea mai plãcutã amintire a tineretii. Experienta noastrã, în calitate de absolventi ai Colegiului National “Cuza-Vodã” din Husi, ne învatã cã liceul este avanpremiera viitorului pe care dorim sã-l construim. Examenul de Bacalaureat pe care l-am sustinut a fost actul final, în care am demonstrat cu responsabilitate si integritate, cã am dobândit toate calitãțile necesare pentru a ne onora atât scoala, cât si mentorii cu evolutia noastrã profesionalã. Pentru mine, aceastã evolutie vizeazã domeniul tehnic, deoarece intentionez sã urmez Facultatea de Inginerie Aerospatialã din cadrul Universitãtii Politehnice Bucuresti”, a delarat Andreea Roxana Obreja, sefa de promotie 2011, a Colegiului National “Cuza Vodã” Husi.

Iulia Cristina Artene salveazã onoarea Negrestiului

PERSEVERENTA Chiar dacã procentul de promovabilitate al candidatilor de la liceul N.Iorga din Negresti este mic, onoarea institutiei este salvatã de elevii silitori dintotdeauna, care au reusit sã se claseze printre primii din judet. Media cea mai mare obtinutã la liceul negrestean, în urma examenului de maturitate, a fost de 9,80 si a fost obtinutã de Iulia Cristina Artene. Elevã la clasa a XII – a C, la profilul “Stiinte sociale”, Cristina s-a dovedit a fi o elevã silitoare si constiincioasã pe parcursul celor patru ani de liceu. A terminat liceul cu media 9,96, iar la Bacalaureat a obtinut nota 10 la Sociologie, 9,80 la Istorie si 9,60 la Limba si literatura românã. Îndrãgitã de colegi si de profesori, eleva a reusit sã îi facã pe cei care i-au fost dascãli sã fie mândri cã au avut-o ca elevã. Provine dintr-o familie modestã, dar care i-a insuflat dragostea de carte si de învãtãturã. Fericitã, relaxatã si coplesitã de felicitãrile tuturor cunoscutilor, Cristina ne-a împãrtãsit cã vrea sã se înscrie la facultatea de Litere, în cadrul Universitãtii “ A.I.Cuza” din Iasi, dar cã i-ar place sã facã si filozofia. Însã pânã atunci, acum cã va avea timp, vacanta si-o va dedica lecturii si bunicilor.

“Nu mi-a fost greu cu învãtatul, deoarece am participat la olimpiade la toate cele trei materii”

OLIMPICA Efortul depus de Iulia Cristina Artene pe parcursul anilor, când a participat la olimpiade, a ajutat-o foarte mult în perioada examenului de Bacalaureat. Olimpicã la faza nationalã la Sociologie, dar si la Limba si literatura românã si Istorie, eleva a trebuit doar sã recapituleze materia înainte de examen. “ Pot spune cã nu mi-a fost greu cu învãtatul, deoarece am participat la olimpiadã la toate cele trei materii. Am preferat sã învãt mai mult la scoalã. Am fãcut pregãtire colectivã care a fost foarte folositoare. Mã bucur cã am avut noroc de niste profesori si colegi extraordinari pe care nu îi voi uita niciodatã. Îmi pare rãu pentru colegii care au picat, dar îi încurajez sã aibã încredere în ei si sper sã ia la toamnã. Consider cã unora le lipseste motivatia, aceasta fiind cauza pentru care au picat”, a declarat Iulia Cristina Artene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

132 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.