spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ceartã între medicii bârlãdeni

- Advertisement -

NEGHIOBI Un e-mail venit pe adresa redactiei noastre acum câteva zile ne aduce la cunostintã cã în cadrul Compartimentului pentru Primiri Urgente (CPU) din spitalul bârlãdean, se petrec o serie de nereguli crase. Fiind vorba de acuze grave de genul scoaterii de medicamente din magazie pentru a fi “sustrase”, terorizarea personalului medical de cãtre asistenta sefã de la CPU, precum si lipsa aparatelor cu care sã poatã fi salvate vietile pacientilor în stare gravã, am contactat toate sursele din spitalul local pentru a afla unde se ascunde adevãrul! Surpriza noastrã a fost mare: este vorba doar despre o “fumigenã” care doreste sã atragã atentia asupra activitãtii actualului sef al CPU, medicul Cristian Vladu, aflat în plin conflict cu fosta sefã a acestui compartiment, medicul Dorina Terchi. Si ca sã fie balamucul complet, conducerea spitalului bârlãdean trimite un comunicat explicit, pertinent, care explicã si demonteazã acuzele, punând capãt conflictului dintre cei doi medici prin scoaterea la concurs a postului de sef la CPU! Iar directorul Viorel Petcu mai are si o altã variantã: sã treacã CPU în subordinea ATI – Reanimare, deci a unui al treilea medic! Toatã aceastã luptã surdã de la CPU Bârlad se duce în totalul detriment al bolnavilor care ajung la acest compartiment, actul medical având mult de suferit… ceea ce de altfel ne tot semnaleazã si pacientii. Cam aceasta ar fi si adevãrata problemã de la CPU Bârlad.

La Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad, în cadrul Compartimentului de Primiri Urgente (CPU), se dau adevãrate “lupte” surde între un medic urgentist, Dorina Terchi, si actualul sef al CPU, medicul Cristian Vladu. Acesta din urmã a fost numit sef dupã ce anul trecut medicul Dorina Terchi a demisionat din functie, plecând la o specializare în Franta. Ea a stat o lunã de zile plecatã, nu a mai ajuns sã ocupe postul pentru care plecase, asa cã a revenit la spitalul bârlãdean, însã fãrã a mai ocupa si postul de sef din care demisionase. Ea si-a exprimat dorinta de a reveni si pe postul de conducere al CPU numai cã Viorel Petcu, managerul spitalului bârlãdean care îl numise pe medicul Cristian Vladu în locul ei, provizoriu pentru 90 de zile, a refuzat-o, precizând cã nu poate sã anuleze o decizie datã, doar pentru cã ea s-a rãzgândit. De atunci, în CPU Bârlad nu prea mai este liniste, existând evident, ca în orice loc din România unde se ceartã doi sefi, “galerii” si de o parte si de alta. Galerii care se “toarnã” unii pe altii, pe unde apucã: pe la sefii de partide, pe la profesorii doctori din Iasi, cã asa e frumos, sã ne stie toatã Moldova si, de ce nu?, acum si toatã România. Asa se face cã la redactie am primit un e-mail, anonim, care ne-a cam pus pe jar, deoarece acuzele sunt destul de grave. Iatã exact cum sunã acesta:

“Nereguli la CPU Bârlad”

“Vã scriu în numele asistentelor medicale din COMPARTIMENTUL DE PRIMIRI UREGENTE din Spitalul de Urgentã Bârlad, pentru a vã aduce la cunostintã neregulile si abuzurile care au loc în cadrul acestui serviciu. Doresc sã vã aduc la cunostintã cã, în timp ce noi suntem obligate sã trimitem pacientii sã cumpere medicamente si materiale sanitare din oras, asistenta sefã Mia Pintilie scoate noaptea la ore târzii medicamente si material din magazia sectiei, pe care le duce la diverse cabinete particulare din oras. Comanda de medicamente este fãcutã în functie de interesele acesteia si nu în functie de necesarul sectiei. Am fost amenintate în nenumãrate rânduri de aceasta cã vom fi date afarã dacã suflãm o vorbã. Asistentele incomode care o deranjau au fost trimise sã lucreze la Pediatrie, sectie apãrutã dupã desfiintarea Spitalului de copii Bârlad, iar care au rãmas, sunt obligate sã lucreze peste norma de ore si în numãr mic pe turã, nereusind sã facã fatã numãrului mare de prezentãri pe schimb. În serviciu nu existã salã de asteptare pentru pacienti, acestia stau ore întregi pe holul spitalului pânã intrã în cabinet, ba mai mult, aparatura de urgentã a fost scoasã din prize si distribuitã cãtre alte sectii. Asistentelor care au vrut sã-si ia concediu din 3 ianuarie li s-a spus cã nu au voie, dar Mia Pintilie a plecat în concediu fãrã nicio problemã. Medicii rezidenți de urgentã de la Iasi au fost scosi din gãrzi si înlocuiti cu medici de familie, de fricã sã nu spunã mai departe neregulile din sectie. Întregul personal vine la serviciu cu frica de a nu avea cu ce sã ne facem treaba, din aceastã cauzã facem doar triajul pacienților.”

Rãspunsul conducerii spitalului: sunt aberatii!

“Dupã cum se cunoaste la nivel national, în lunile octombrie, noiembrie si decembrie au fost disfunctionalitãti privind achizitia în SEAP. Prin urmare, si în unitatea noastrã au fost probleme cu unele materiale sanitare, printre care seringi, fese si tifon; în aceste conditii, as. Mia Pintile a facilitat, în baza cunostintelor personale, sponsorizarea CPU, deci, a unitãtii cu o cantitate suficientã de materiale sanitare, seringi si fese pânã sã se remedieze problema la nivel national si pe unitate. Asistenta Pintile Mia , în calitate de asistent sef, ca oricare alt asistent sef, întocmeste necesarul lunar sau de urgentã de medicamente si materiale sanitare, necesar care este obligatoriu verificat si semnat de medical coordonator( sef) al CPU (medicul Cristian Vladu – n.r.). Trasabilitatea acestora este organizatã prin însusi circuitul pacientului, cu toate documentele si înscrisurile unde se înregistreazã în timp real tot ce se aplicã unui pacient. Cât despre asistente care lucreazã în CPU pediatrie, prin rotatie, în baza graficului de lucru, fiecare asistent ajunge sã lucreze si în acest punct de lucru. Cât despre aparatura de urgentã scoasã așa-zis din prizã, s-a înregistrat în unitate o singurã situatie în care, prin disfunctionalitatea unui defibrilator din cardiologie, s-a pus la dispozitie temporar, al doilea defibrilator din CPU; acest fapt s-a remediat de îndatã, fiind un caz fortuit. Din verificãrile fãcute a reiesit cã as. Mia Pintile a avut concediu fortuit de un deces în familie, prelungit cu douã zile. Problema medicilor rezidenti de gardã nu este nici pe departe problema asistentului sef; se cunoaste si de cãtre mass-media tot efortul de a coopta medici, inclusiv pentru urgente, dar acestia au renuntat fiecare din motive obiective, unele de ocuparea de posturi în tarã, altele de plecarea în strãinãtate. Apreciem cã aceastã scrisoare este rezultatul unor nemultumiri interne în cadrul colectivului, ca urmare a numirii, pânã la deblocarea de posturi si scoaterea la concurs, în functia administrativã de medic coordonator CPU a d-lui dr. Cristian Vladu, medic specialist medicinã generalã din cadrul CPU, care s-a dovedit o solutie administrativã mai bunã pânã la ulterioarele decizii ale d-nei dr. DorinaTerchi, medic primar urgente fostul sef CPU”, este rãspunsul primit din partea medicului Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean. Viorel Petcu, managerul spitalului, a mai precizat cã are în vedere si o altã solutie, în afarã de scoaterea la concurs a postului de sef la CPU si anume trecerea compartimentului respectiv sub administrarea sectiei ATI Reanimare, unde sef de sectie este medicul primar anestezist Ioan Chilinciuc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.