Ceaiul din frunze de gutui reprezintă unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru combaterea unor probleme de sănătate precum tusea, diabetul sau hipertensiunea arterială.
Frunzele de gutui reprezentă o adevărată sursă de sănătate încă din cele mai vechi timpuri, cu ajutorul cărora erau tratate mai multe boli.
Avantajele folosirii ceaiului din Frunze de gutui sunt în continuare cercetate de specilialiştii în biochimie, punându-se accent pe proprietăţile lor terapeutice, pentru a le pune în valoare efectele sanogene.
Frunzele de gutui conțin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentraţie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic. În plus, frunzele gutuilor conțin numeroşi alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercetina şi rutinul.
Ceai de frunze de gutui: Cum alegi și cum usuci frunzele
Cele mai bune frunze de gutui pentru ceai sunt cele culese de prin luna iunie. Acestea pot fi recoltate și mai târziu. Dacă frunzele încep să se îngălbenească, forța lor terapeutică se diminuează drastic.
De precizat că pentru ceaiul de frunze de gutui trebuie culese doar frunzele sănătoase, neafectate de boli și neinfestate de dăunători. De asemnea, ar fi indicat ca frunzele să fie culese din locuri diferite, pentru a nu afecta copacul pe o anumită creangă.
Pentru uscarea frunzelor care pe urmă vor fi folosite la ceai este bine să fie înșirate pe o ață. Astfel, se vor obține frunze uniform deshidratate, fără urmă de mucegai.
O altă variantă este să fie întinse pe o coală de hârtie, în strat subțire. Deasupra trebuie pus un tifon, pentru a evita așezarea prafului și a insectelor.
Frunzele trebuie puse la uscat într-un loc uscat și cald, dar ferit de soare direct. …https://www.bzi.ro/ceai-de-frunze-de-gutui-o-sursa-de-sanatate-oferita-de-natura-4235372?utm_source=website&utm_medium=ultima-ora-index