spot_img
spot_img
13.4 C
Vaslui
22-apr.-2025

Ce trebuie sã facã vasluienii care si-au pierdut capacitatea de muncã Ce documente sunt necesare pentru obtinerea pensiei pe caz de boalã

- Advertisement -

SPRIJIN…Pensia de boalã resprezinã, pentru vasluienii care si-au pierdut capacitatea de muncã, un sprijin financiar care poate face diferenta, dar întocmirea unui dosar complet si corect este esentialã pentru obtinerea acestui drept. Procesul de expertizã medicalã, realizat de medicii specialisti, garanteazã o evaluare obiectivã si corectã, iar respectarea pasilor legali asigurã succesul cererii. De retinut este si faptul cã noua lege a pensiilor a venit cu noutãti legislative si în cazul pensiilor persoanelor cu handicap. Astfel, pentru aceastã categorie se mentin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv: cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav dacã au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat dacã au realizat cel putin douã treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu dacã au realizat stagiul complet de cotizare.

Pensia pe caz de boalã reprezintã un sprijin vital pentru persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de muncã din cauza unor afectiuni medicale. Dar pentru a beneficia de acesti bani, persoana aflatã în suferintã are de trecut câteva etape. Prima dintre ele si cea mai importantã este cea a întocmirii dosarului pentru expertiza medicalã. De retinut este si faptul cã pensia pe caz de boalã reprezintã un sprijin oferit persoanelor care si-au pierdut capacitatea de muncã din motive de sãnãtate. Aceasta este acordatã în baza unei evaluãri realizate de un medic expert al asigurãrilor sociale. Pot beneficia de aceastã pensie atât cei care nu au vârsta standard de pensionare (63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru bãrbati), cât si cei care îndeplinesc conditiile de stagiu de cotizare conform legislatiei în vigoare. Pensia de boalã este împãrtitã pe categorii (grade – n.r.). Astfel, Gradul I reprezintã pierderea totalã a capacitãtii de muncã si incapacitatea de autoângrijire. Gradul II reprezintã pierderea totalã a capacitãtii de muncã, dar mentinerea capacitãtii de autoângrijire. De asemenea, Gradul III reprezintã pierderea a cel putin jumãtate din capacitatea de muncã, permitînd totusi desfãsurarea unei activitãti profesionale cu jumãtate de normã.

Iatã care sunt actele necesare pentru întocmirea dosarului

Pentru a beneficia de pensia de boalã, persoanele aflate în suferintã trebuie sã tinã cont de câteva aspecte. Unul dintre ele este cel al actelor necesare. Astfel, actele necesare pentru întocmirea dosarului pentru expertiza medicalã sunt urmãtoarele: nelipsitul dosar cu sinã (necesar organizãrii documentelor – n.r.), cerere pentru expertizarea medicalã a capacitãtii de muncã (care poate fi obtinutã de la casele teritoriale de pensii sau descãrcatã online – n.r.), actul de identitate, în original si copie, documente medicale (trebuie sã ateste afectiunile prezentate, rezultatele investigatiilor si diagnosticul clinic, forma si stadiul boli – n.r.). De asemenea, dosarul trebuie sã continã adeverintã de la angajator care sã ateste numãrul de zile de concediu medical cumulate în ultimele 12 sau 24 de luni, inclusiv data ultimei zile de concediu medical, documente justificative pentru cauza invaliditãtii, în functie de situatie (boalã profesionalã, accident de muncã, afectiuni grave ca SIDA, neoplasm, schizofrenie – n.r.). Dupã caz, certificat medico-militar (necesar în caz de accident sau boalã contractatã în timpul serviciului militar – n.r.) si documente care atestã data invaliditãtii, relevante pentru calculul stagiului de cotizare.

Expertiza medicalã, documentul de bazã în obtinerea pensiei pe caz de boalã

Expertiza medicalã reprezintã procesul de evaluare a capacitãtii de muncã de cãtre un medic expert al asigurãrilor sociale. Aceastã evaluare are ca scop determinarea gradului de invaliditate si confirmarea impactului afectiunii asupra capacitãtii de muncã. Medicul analizeazã dosarul medical, efectueazã evaluãri clinice si, dacã este necesar, solicitã investigatii suplimentare. De asemenea, medicul specialist este cel care evalueazã functiile fizice, mentale si intelectuale afectate, stabileste gradul de invaliditate pe baza rezultatelor investigatiilor, întocmeste raportul final si emite decizia medicalã asupra capacitãtii de muncã. Dupã ce toate aceste documente au fost gata, dosarul complet se depune la cabinetul de expertizã medicalã. Aceste cabinete functioneazã sub coordonarea caselor teritoriale de pensii si sunt amplasate, de regulã, în centre medicale, ambulatorii sau spitale. Dupã depunerea dosarului urmeazã o nouã etapã care se traduce prin analiza documentelor de cãtre medicul expert, examinarea clinicã a solicitantului si emiterea deciziei privind gradul de invaliditate si avizarea cererii de pensie. Si nu în ultimul rând, persoanele care beneficiazã deja de pensia pe caz de boalã trebuie sã fie supuse periodic unei revizuiri medicale. Aceasta se efectueazã la intervale de 1-3 ani, în functie de afectiune, pânã la împlinirea vârstei standard de pensionare. Revizuirea nu este necesarã în cazul persoanelor cu invaliditãti ireversibile sau care au împlinit vârsta de pensionare. În cazul unei agravãri sau îmbunãtãtiri a stãrii de sãnãtate, beneficiarul poate solicita o reevaluare.

Pensiile pentru persoanele cu handicap

BANI…Pe lângã pensionarii care au ajuns la vârsta de pensionãrii si beneficiazã de pensii, iatã cã noua lege privind sistemul public de pensii nu a uitat nici pensionarii-persoane cu handicap. Astfel, pentru aceastã categorie se mentin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv: cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav dacã au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat dacã au realizat cel putin douã treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu dacã au realizat stagiul complet de cotizare. În plus, persoanele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în grupele I si a II-a de muncã, conditii deosebite/conditii speciale de muncã si care au solicitat înscrierea la pensie începând cu 1 septembrie 2024 au beneficiat de un numãr suplimentar de puncte, respectiv 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lunã de stagiu contributive realizat în grupa a II-a de muncã respectiv conditii deosebite de muncã si 0,50 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa I de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncã încadrate în conditii speciale, potrivit legii. De asemenea, persoanele care au desfãsurat activitãti în conditii speciale în unitãti miniere si zonele I si II de radiatii, beneficiazã de un punct suplimentar pentru fiecare lunã de stagiu contributiv realizat în aceste conditii. Si tot conform aceleiasi legi, persoanele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în grupele I si a II-a de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în conditii deosebite sau conditii speciale, beneficiazã de un numãr suplimentar de puncte, dupã cum urmeazã: 0,25 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa a II-a de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncã încadrate în conditii deosebite, potrivit legi, 0,50 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa I de muncã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.