spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ce trebuie să facă legumicultorii în luna Iunie pentru a avea roșii dulci, gustoase și sănătoase

- Advertisement -

TRUCURI… Luna iunie este importantă pentru grădinarii care produc roșii. Secretul unor roșii dulci, gustoase și sănătoase, precum cele folosite de bucătarii greci, în celebrele salate cu brănză de capră o să îl dezvăluim mai jos. De asemenea, veți afla de ce crapă roșiile, de ce unele dintre ele au coaja groasă și sunt acre și apoase. Secretul stă în modul în care sunt udate plantele și cum folosim canicula pentru a obține roșii dulci. Cum temperaturile în această lună sunt foarte mari, un mic truc pentru ca roșiile să crească îl constituie refertilizarea solului cu fosfor, potasiu și azot, fiindcă evaporarea excesivă a apei din sol, conduce la suferința plantele (rămân fără mineralele vitale). De asemenea, mai trebuie făcută o operațiune care devine obligatorie în aceste timpuri: mulcirea.

Luna iunie a devenit capricioasă în ultimii ani. Variații bruște de temperatură, canicula sau furtunile violente sunt câteva fenomene care îi afectează pe grădinari. Reporterii Vremea Nouă au selectat pentru aceștia câteva reguli pentru ca plantele de roșii să nu sufere în această lună. În primul rând udarea excesivă a plantelor de roșii poate duce la formarea unui număr prea mare de frunze și o creștere aproape inexistentă a fructelor. Atunci când se formează ovarul, plantele sunt udate la rădăcină, formând o mică baltă lângă tulpină. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie absorbită rapid, dacă acest lucru nu se întâmplă, este necesar ca doza de apă să fie micșorată. Roșiile au nevoie de o udare corespunzătoare, ăsta e secretul unei recolte bune în care roșiile vor fi dulci și mari. De foarte multe ori, grădinarii se plâng că roșiile cresc, dar, din anumite motive, toate au un gust acru sau o coajă foarte groasă. Acest lucru se întâmplă atunci când roșiile sunt udate incorect. Din cauza udării excesive a roșiilor, fructele devin foarte sensibile la diferite tipuri de boli. În același timp, din cauza udării frecvente, roșiile nu au timp să absoarbă toate substanțele benefice adăugate în sol. Așadar, rețineți o regulă simplă: roșiile nu trebuie udate prea des, dar fiecare udare trebuie să fie abundentă. Cât de des ar trebui să udați roșiile? Pentru a obține o recoltă bună de roșii gustoase și cărnoase, acestea trebuie udate de una două ori pe săptămână.

Nu uda roșiile în plină caniculă!

Cum zilele caniculare își fac simțită prezența este bine de știut că roșiile nu trebuie udate când temperaturile sunt foarte mari. Plantele de roșiile vor avea de suferit mult. Dacă apa nu va fi absorbită rapid, se va forma abur și tomatele vor avea de suferit. Acest lucru nu este o boală, așa că trebuie avut grijă la aerisire și umbrire în această perioadă. De aceea roșiile trebuie udate seara, când temperaturile scad și în cantități mici. Reprizele de udare trebuie să fie mai dese. Căldura excesivă în timpul zilei poate ajuta, fiindcă astfel tomatele vor avea un gust special. Ele devin dulci. Așa că, dacă plantele în timpul caniculei sunt udate seară, fără să faci baltă la rădăcină, recolta va fi una foarte apreciată. Roșiile vor fi dulci.

De ce crapă roșiile și cum se rezolvă problema aceasta

Mulți grădinari se întreabă de ce crapă roșiile și caută soluții disperați. Unul dintre principalele motive pentru care roșiile verzi și cele coapte crapă este schimbarea bruscă a umidității. Acest lucru se poate întâmpla din cauza diverșilor factori, cum ar fi căldura și lipsa apei, udarea excesivă sau insuficiența apei de irigare. În perioadele de căldură și secetă, solul începe să crape, iar fructele nu se mai dezvoltă și nu mai cresc. Dar când începem să udăm solul, se produce o schimbare bruscă a umidității, adică apa stropește la propriu planta. Pentru a rezolva această problemă, se recomandă să mulciți solul. Această operațiune este importantă și constă în folosirea resturilor vegetale cum ar fi paiele, rumegușul sau chiar resturile de frunze de la plantele de roșii. Acest mulci ( n.r. termenul vine din engleză mulch) se răspândește pe sol, la baza plantelor într-un strat subțire care va ajuta la menținerea umidității solului pentru o perioadă mai lungă de timp. Astfel, plantele vor avea parte de hidratare continuă și vor fi protejate împotriva buruienilor. Mulcirea ajută la reținerea umidității în sol și previne evaporarea rapidă. Udarea prea frecventă, mai ales în timpul coacerii fructelor, duce, de asemenea, la apariția fisurilor în roșii. Dacă le udați prea des, roșiile vor deveni apoase și vor începe să crape. Pentru a evita această problemă, ar trebui ca udarea să fie făcută de două ori pe săptămână, cinci litri de apă pentru fiecare fir.

Ce să pui la rădăcina roșiilor în luna iunie pentru o recoltă bogată? 

Cum în această perioadă irigarea plantelor de roșii are o importanță deosebită, după cum s-a văzut trebuie avut grijă și ce substanțe se pun în sol, în aceasta lună pentru o fertilizare eficientă. Azotul, fosforul și potasiul sunt substanțele care trebuie aplicate obligatoriu în sol. Specialiștii recomandă îngrășăminte cum ar fi Turbo Root în doză de 30 mililitri la 10 litri apă sau Solfert 50 grame pe 10 litri apă. Turbo Root nu este un produs scump. Costă în jur de 120 de lei litru, iar sacul de 20 de kg de Solfert, costa 230 de lei. Nu uitați că la intrarea roșiilor pe rod să aplicați Calciu. Produsele pe care le găsiți la magazinele specializate sunt Solar Calciu sau Maxical și aceastea se aplică pe plantă cu un vermorel.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Ce tâmpenie de producători sunt la Vaslui,sunt toți niște hoți,să ii verifice oameni de la instituțiile statului sau nu ies afară ca e canicula,duceți-vă pe la ei în solariile care sunt doar pe hârtie făcute și ei cumpara și vând.
    Ori producători ori comercianți.
    Câtă marfa poate avea un producător,ii este cântărită marfa măcar la ochi la zi când vine în piață?

  2. E adevărat,ăla de la pogon ești are roșii crude înăuntru,am luat și eu de la el dar nu mai iau toată viața,doar te lasă să alegi dar știe el bine de ce.

  3. Domnilor nebunia roșiilor de pogon ești în orașul Vaslui a inebunit lumea toată.
    Cum se face ca roșiile la producători la poarta/matca(tecuci) se vând cu 1-1.5 lei și ăștia de la pogo ești le vând în piață Traian cu 3ori prețul de la producători,ce cheltuielile așa mari au ei,ca vând câte 1-2 tone de roșii pe zi,le verifica cineva cantitatea cu care vin zi de zi,pte ca au luat fonduri de la stat sau se face cu sacosa orice la Vaslui.
    Orașul fără fraieri,numai șmecheri ce deschid capul cu sacoșele.

  4. Nici rosiile nu mai sunt ce-au fost odata. Acum sunt dulci. Io stiam ca alea bune te fac sa te strambi cand le mananci, sunt acrisoare, intepatoare la limba. Cezarei i s-au schimbat gusturile odata cu varsta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.