spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
10-feb.-2025

Ce trebuie fãcut în februarie la pomii fructiferi. Sfaturi practice si cum folosim corect uleiul horticol (video)

- Advertisement -

COMBATEREA DÃUNÃTORILOR…Tratamentul cu ulei horticol este foarte eficient pentru protejarea pomilor fructiferi. Efectul aplicãrii uleiului horticol este de insecticid prin combaterea formelor hibernante de dãunãtori. Uleiul horticol este un produs petrolier care asigurã baza pentru dizolvarea unei substante cu efect insecticid. În ziua de astãzi se foloseste denumirea de ulei horticol cu privire la totalitatea uleiurilor minerale, vegetale, care se folosesc în horticulturã. Uleiul horticol este eficient în combaterea mai multor dãunãtori. Tratamentul cu ulei horticol reduce semnificativ formele hibernante ale acarienilor si ale pãduchelui din San-Jose, dar si al afidelor si al altor dãunãtori care hiberneazã. Tratamentul cu insecticide dizolvante în ulei horticol nu garanteazã protejarea livezii, dar reduce riscul. Dãunãtorii vizati pot apãrea în exploatatie, dar în numãr mai redus, fiind mai usor de controlat si de combãtut cu tratamente ulterioare.

De retinut cã dupã tãierile din perioada de repaus, la pomi se aplicã un tratament cu un produs cupric (Funguran, Champ etc.). Dacã acest tratament nu s-a efectuat, produsul cupric se poate adãuga în tratamentul cu ulei, important este sã fie aplicat. Numãrul de tratamente cu ulei horticol este limitat. El se poate aplica o datã în toamnã, dupã cãderea frunzelor, si apoi iarna (februarie) sau primãvara. Nu se vor face decât aceste douã tratamente, iar dacã nu l-ati putut face pe cel din toamnã, nu dublati tratamentul din primãvarã. Tratament cu ulei horticol se face obligatoriu la mãr, pãr, si gutui. La cires, visin, cais sau prun, ulei horticol se dã numai dacã ati avut acarieni sau afide în anul precedent. Uleiul horticol nu este necesar la piersic sau nectarin.

Cum se aplicã corect uleiul horticol!

Specialistii în horticulturã ne recomandã ca în acest ulei horticol sã nu mai amestecãm alte substante, în special insecticide. Iatã ce spune unul dintre ei: „Uleiul horticol la bazã este un insecticid. Acesta actioneazã prin creearea unei pelicule totale pe suprafata pomului, cã de aceea se face o îmbãiere, astfel se sufocã eventuale larve sau ouã, ale dãunãtorilor care au iernat pe tulpina pomului, în crãpãturile scoartei. Aceastã substantã face o peliculã emerticã, priveazã de oxigen acesti dãunãtori si îi omoarã. Dacã îi dai si cu insecticid în acelasi timp, probabil nu faci altceva decât risipã. Uleiul horticol totdeauna se aplicã la 5-7 zile dupã aplicarea sulfatului de cupru, dupã ce s-au fãcut cãrãrile la apã si se dã în repaus vegetativ în ferestrele iernii sau la începutul startului vegetativ. Pentru asta este fãcut uleiul! La cum se recomandã cã se dã la nu stiu ce urechiuse, cã nu stiu când înmugureste si ce face, eu zic cã nu este rãu! Dar la bazã, uleiul horticol se dã în <<ferestrele iernii>>, dupã ce ai tãiat pomul în curte la tine, dupã 25 februarie. Dupã 20-27 februarie, când se încãlzeste, ai tãiat pomii, imediat ai dat cu sulfat de cupru, la 5-7 zile rãmân conditiile de lucru, nu este ceatã, nu plouã, nu este nimic, ai venit imediat si ai dat cu ulei horticol. Dupã aceea mergi în continuare dacã vrei sã faci o stropire. Acesta este rolul uleiului horticol. Nu amestecãm cu o grãmadã de chestii cã asa ne recomandã nouã cineva…”,

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Polisulfura de calciu se pune în apă călduță 20-30 grade.astfel stropire este perfectă, curge mult mai bine. Nu încercat cu apă rece.solutia se lipește pe recipien(pompă)

  2. Tratamentele de iarnă se fac la cel puțin +5 grade și sa fie dacă e posibil și soare ca să se usuce soluția. Tratamentul cel mai simplu e cu polisulfura de calciu, 2 litri în 10 litri apă. Nu se mai combină soluția cu altceva. În cz contrar soluția nu mai e eficientă. Povestea cu ulei horticol, din materialul prezentat în articol nu se înțelege mai nimic. Uleiul horticol nu conține insecticid.Corect se procedează astfel: Se pune sulfatul de cupru(cemp, funguran ,etc)în 3-4 litri apă se agita pana se dizolva bine substanța, apoi se adaugă uleiul, se mai agită se adaugă un insecticid(nu Mospilan)se completează apă pana la 10 litri, și se trece la treabă. Important, nu se face decât o singură stopire, nu mai multe. Dacă ai stropit cu polisulfura de calciu nu se mai stropește și cu ulei horticol. Mospilanul se folosește la peste 15 grade. Spor la treabă Așa procedez de 10 ani și treabă merge bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.