spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
10-ian.-2025

Ce taxe şi impozite noi ne aduce 2011

- Advertisement -

De anul viitor, vor creşte accizele pentru ţigări şi carburanţi, pensiile vor fi taxate în plus şi microfirmele vor putea alege impozitul de 3% pe venit.

A intrat deja în tradiţia guvernului ca firmele şi cetăţenii să primească la final de an, în loc de cadouri, un sac de modificări fiscale. După ce firmele au concediat oameni, iar o parte din ele chiar au dat faliment, veniturile bugetare au scăzut, iar multe dintre soluţiile autorităţilor au fost introduse fără o analiză serioasă şi de pe o zi pe alta.

De exemplu, impozitul minim, introdus în luna mai 2009, a fost eliminat din toamna acestui an. Iar opţiunea microîntreprinderilor de a plăti fie un impozit de 3% pe venit, fie 16% pe profit nu a fost prelungită de la 1 ianuarie 2010, în schimb va fi reintrodusă de anul viitor.

Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, nu vor putea beneficia de această facilitate microîntreprinderile care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc, consultanţă şi management. Companiile se bucură şi de această facilitate.

„Prin adoptarea acestei măsuri, se creează premisele relansării economice, a opririi creşterii şomajului şi a încurajării clasei de mijloc”, a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.

Cresc accizele

Majorarea accizelor se traduce prin scumpiri imediate, în special la carburanţi. De la 1 ianuarie, accizele la benzina fără plumb şi motorină vor creşte cu peste 3%. Acciza la benzina fără plumb va creşte de la 452 de euro pe tonă la 467 de euro pe tonă, iar cea la motorină se va majora de la 347 de euro pe tonă la 358 de euro pe tonă. Acciza pentru benzina cu plumb va rămâne nemodificată, la fel şi accizele pentru alcool şi băuturile alcoolice.

Deşi Codul Fiscal prevedea eliminarea accizei la cafea din 2011, acest lucru nu se va întâmpla. De anul viitor, se modifică întreaga structură a accizelor la ţigări. Scumpirile vor fi simţite abia din a doua parte a anului care vine. În prima jumătate a lui 2011, va fi aplicată acciza actuală, de 76,59 euro/mia de ţigarete. În schimb, de la 1 iulie 2011, pachetele de ţigări se vor scumpi cu sume cuprinse între 20 şi 60 de bani, potrivit Gildei Lazăr, director corporate affairs la JTI România.

Începând cu 1 ianuarie, cursul de schimb pentru calculul accizelor va fi de 4,2655 lei/euro. La acelaşi curs vor fi calculate şi taxa de poluare pentru autovehicule şi impozitul pe ţiţeiul românesc.

Veniturile nedeclarate, impozitate cu 16%

Finanţele au decis să impoziteze cu 16% veniturile nedeclarate a căror natură nu este cunoscută de către Fisc la momentul controlului. Ministrul finanţelor a precizat că taxa va fi aplicată persoanelor fizice care au făcut cheltuieli sau deţin elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, comparativ cu veniturile declarate. Verificările vor fi făcute pe baza metodei cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare şi a patrimoniului. Guvernul a prelungit cu încă un an limitarea deductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul pe care le fac firmele.

În ceea ce priveşte jocurile de noroc, în sălile de cazinouri şi slot-machine vor fi emise bilete de intrare pentru fiecare persoană.

740 de lei
este pragul de la care va fi achitată contribuţia de 5,5% pentru sănătate de către pensionari

TAXA AUTO

Maşinile devin mai scumpe

Românii care îşi vor cumpăra autoturisme anul viitor vor plăti o taxă de poluare auto cu 45-50% mai mare faţă de cea din acest an, în funcţie de vechime şi puterea maşinii. În plus, de la 1 ianuarie 2011, taxa va fi aplicată şi pentru maşinile Euro 5. Cuantumul taxei se cifrează între 40 de euro, pentru o maşină cu motor de 1.100 cmc şi o vechime de doi ani, şi 1.867 de euro, în cazul unei maşini noi de 4.200 cmc. Pentru un automobil nou Dacia Sandero cu motor de 1,2 litri, cu un preţ de 7.500 de euro, taxa auto va fi de 76 de euro.

În 2011, taxa va fi zero doar pentru maşinile Euro 6, cele hibrid şi maşinile electrice. Taxa auto va creşte cel mai mult pentru maşinile Euro 4 cu motoare de 2.000 cmc, de 2,6 ori faţă de nivelul actual. Pentru o maşină Euro 4 cu motor de 2.000 cmc, de doi ani, taxa creşte de la 1.060 de euro la 2.742 de euro.

CATEGORII AFECTATE

Mai puţini bani pentru pensionari şi mămici

Nevoia de bani la bugetul de stat va lovi, anul viitor, în special în pensionari şi în mămici. Pe de altă parte, bugetarii vor primi salarii mai mari cu 15%. Din prima zi a anului care vine, pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor plăti contribuţia de 5,5% pentru asigurările de sănătate. Cota va fi aplicată întregii sume. În prezent, pensiile de până la 1.000 de lei sunt scutite de taxe şi impozite. Este impozitată şi se achită contribuţie la fondul de sănătate pentru suma care depăşeşte 1.000 de lei. Guvernul estimează că va obţine anul viitor din această sursă 1,4 miliarde de lei.

Guvernul a decis să schimbe regulile jocului şi pentru mămicile care vor naşte copiii începând cu 1 ianuarie 2011. În prezent, femeile pot rămâne în concediul de maternitate doi ani, timp în care primesc în fiecare lună 85% din media veniturilor lunare primite în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei. De anul viitor, vor exista două posibilităţi. Prima prevede o durată a concediului maternal de un an, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei. Părinţii care se vor întoarce la serviciu până la împlinirea celor 12 luni vor primi o primă de la stat de 500 de lei. Există posibilitatea de a-şi lua concediu fără plată până la doi ani.

Cea de-a doua variantă presupune o durată a concediului maternal de doi ani, însă în acest caz valoarea indemnizaţiei scade până la o sumă cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei. Din această măsură, guvernul speră să şi reducă cheltuielile bugetare de anul viitor cu aproximativ 100 de milioane lei, iar pentru 2012 reducerea va fi şi mai mare, de circa 500 de milioane lei.

Totodată, salariul minim brut pe ţară va fi de 670 de lei. Pentru bugetari, vestea bună este că salariile de bază vor creşte cu 15% faţă de nivelul actual diminuat, însă vor fi totuşi mai mici decât veniturile pe care le aveau cu un an în urmă.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.