spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Ce stiu tinerii vasluieni despre monarhie

- Advertisement -

SONDAJ Baba si mitraliera sau vasluienii si monarhia, cam asta ar fi analogia potrivitã pentru descrierea cunostintelor pe care tinerii din orasul nostru le au despre forma de guvernãmânt care a functionat în România timp de 81 de ani. Surprinzãtor, din moment ce toate sondajele care s-au realizat în ultima perioadã au scos în evidentã faptul cã cei mai multi tineri doresc cu ardoare reinstaurarea monarhiei constitutionale în tara noastrã. Cert este cã sondajele respective nu s-au fãcut la Vaslui, unde junii, desi nu cunosc prea multe informatii despre subiect, privesc ideea amintitã mai sus cu multã reticentã. Ieri s-au împlinit 99 de ani de la decesul Reginei Elisabeta, sotia regelui Carol I, cunoscutã si sub pseudonimul Carmen Sylva, ocazie cu care cotidianul Vremea Nouã a stat de vorbã cu câtiva târgoveti despre monarhie.

Tinerii vasluieni au rãspuns lacunar la câteva întrebãri simple legate despre monarhie în general, si despre perioada monarhiei din România, în special. Practic, ei nu au stiut nici mãcar câti regi a avut România, desi programa scolara prevede lectii de istorie care ar trebui sã le ofere informatii destul de vaste despre acest subiect, mai ales în clasele a VIII-a si a XII-a, când se studiazã istoria României. De-a dreptul surprinzãtor este faptul cã acestia asociazã monarhia constitutionalã cu perioada medievalã, dar si cu o formã de teroare de care ar trebui sã fugim cât mai departe, de aceea sunt convinsi cã în momentul de fatã nu si-ar mai avea rostul, ba mai mult ar fi în defavoarea noastrã sã fim reprezentati de un rege. Conform INSCOP, în urma unui sondaj realizat în anul 2013, românii de rând sunt convinsi cã monarhia constitutionalã ar fi rezolvarea tuturor problemelor. Cei care au optat pentru aceastã variantã au fost în special tineri cu vârste între 18 si 35 de ani, spre deosebire de anul 1990, când monarhia era sustinutã de persoane în vârstã, care au trãit în copilãrie sau în tinerete în perioada interbelicã. Rezultatul sondajului din 2013 a fost urmãtorul: republica prezidentialã (35,3%), monarhia constitutionalã (17,7%), republica parlamentarã (13,2%) sau republica semiprezidentialã (12,9%). Sondajul, care s-a realizat pe un esantion de 1.082 persoane, are o marjã de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Practic, ideea este una cât se poate de valabilã si actualã, chiar dacã sunt numerosi cârcotasi care sustin cã singurii care mai cred în aceasta sunt Regele Mihai, apropiatii lui, si un numãr redus de cetãteni, pe care îi poti numãra pe degete. Tinerii din urbea noastrã nu au auzit însã miile de discutii purtate pe acest subiect, desi existã si sunt rostite cu voce tare lozinci precum “Monarhia salveazã România”, s-au creat bloguri sau pagini pe diferite site-uri de socializare numite “Monarhia pentru România”, “Monarhia este viitorul” sau “Sustin Monarhia Constitutionalã pentru România”. De asemenea, au fost publicate numeroase cãrti pe acest subiect, cum ar fi “Suveranii României. Monarhia, o solutie?”, apãrutã la Editura Humanitas în 2014, semnatã de istoricul Lucian Boia. Toate par a fi o necunoscutã pentru generatiile vasluiene “proaspete”.

Iatã câteva rãspunsuri

“Nu le am cu politica”

“Monarhia este o formã de guvernare. Existã monarhie absolutistã, în care monarhul are toatã puterea si monarhia constitutionalã, care se bazeazã pe o constitutie. România cred cã a avut vreo trei, patru regi: Mihai, Ferdinand si Carol. Nu stiu dacã ar fi bunã revenirea monarhiei constitutionale, nu le am cu politica”, a declarat Robert Vîrlan.

“Noi suntem obisnuiti cu tehnologiile”

“Am auzit de monarhie absolutistã si de monarhie constitutionalã. În cazul monarhiei absolutiste toatã puterea este concentratã în mâinile monarhului si în monarhia constitutionalã existã principiul separãrii puterilor în stat. Nu stiu exact câti regi a avut România, despre regele Carol am învãtat. Am auzit si de regina Maria si de regina Elisabeta. Nu cred cã ar fi bunã monarhia constitutionala pentru România, noi suntem obisnuiti cu tehnologiile, cu toate astea. Noi suntem obisnuiti sã fim liberi si monarhia ne-ar interzice multe lucruri”, a declarat Elena Flavia Apostinoaie.

“E bunã forma de guvernãmânt de acum”

“Nu prea îmi mai amintesc ce am învãtat la scoalã despre monarhie. Din cultura generalã stiu cã România a avut vreo doi regi: Carol si Mihai. Sunt convins cã vremea monarhiei a trecut, doar nu o sã ne întoarcem în timp, este bunã forma de guvernãmânt pe care tara noastrã o are acum.”, a declarat Mihai Ciofu.

“România a avut trei regi”

“Mi se pare cã România a avut trei regi: Carol I, Ferdinand si Mihai. Nu cred cã reintroducerea monarhiei constitutionale este o idee prea bunã, democratia este cea mai bunã pentru cã ne apropie de Vest. Chiar dacã Anglia este monarhie, acolo este altã mentalitate, nu ca la noi. În Europa de Est au fost multe influente sovietice.”, a declarat Tudor Cozma. (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.