spot_img
spot_img
3.8 C
Vaslui
21-ian.-2025

Ce se ascunde în spatele rezultatelor slabe la Evaluarea Nationalã la Vaslui? Fundatia World Vision: „35% dintre adolescenti nu au rechizite”

- Advertisement -

CAUZE… Judetul Vaslui a obtinut, anul acesta, cele mai slabe rezultate din tarã la Evaluarea Nationalã: 40% dintre elevi nu au reusit sã obtinã media 5. În spatele unei astfel de situatii se aflã, potrivit unei analize realizatã de Fundatia World Vision, mai multe cauze, care au un numitor comun: o situatie financiarã precarã si lipsa implicãrii pãrintilor. „Elevii din mediul rural rãmân mult mai în urmã fatã de colegii lor. 35% dintre adolescenti spun cã niciodatã sau doar uneori au suficiente rechizite si cãrti pentru scoalã, iar 24% dintre copii nu sunt ajutati de nimeni la teme si doar 8% au resurse pentru a apela la sprijin suplimentar.  De asemenea, 14% dintre pãrintii elevilor de gimnaziu spun cã nu fac nimic atunci când copiii lor nu se descurcã la teme. Toate materiile le pun probleme adultilor care îsi ajutã copiii la teme, iar dificultãtile cresc odatã cu nivelul de scolarizare, în special la matematicã. Aproape o treime dintre profesori spun cã proportia elevilor cu pierderi de învãtare este între un sfert si o jumãtate din totalul clasei”, au transmis reprezentantii World Vision.

Desi educatia este gratuitã, costurile asociate frecventãrii liceului rãmân o povarã semnificativã pentru multi pãrinti din mediul rural, determinându-i pe copii sã abandoneze scoala. Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România, 56% dintre elevii din aceste comunitãti nu îsi continuã studiile dupã clasa a VIII-a, din cauza dificultãtilor financiare. Ca rãspuns la nevoia de sprijin pentru absolventii de gimnaziu din mediul rural, Fundatia World Vision România a demarat programul „Pregãtit pentru liceu”, ce are ca scop prevenirea abandonului scolar, oferind suportul necesar pentru ca 235 de elevi sã finalizeze cu succes studiile liceale. „Pregãtit pentru liceu” reprezintã o interventie strategicã la nivel educational ce vizeazã asigurarea unui bun parcurs al elevului din mediul rural în anii de liceu, printr-o pregãtire atât din punct de vedere psiho-educational, cât si din punct de vedere academic.

World Vision România sustine 20 de elevi din mediul rural în judetul Vaslui

Obtinerea unor rezultate bune la Evaluarea Nationalã reflectã o cunoastere solidã a materiei, oferind astfel un start favorabil pentru acumularea de noi cunostinte în liceu si pregãtirea pentru examenul de bacalaureat. «Colaborarea între mediul privat si ONG-uri este esentialã pentru sprijinirea educatiei si prevenirea abandonului scolar. Prin programul nostru „Pregãtit pentru liceu”, alãturi de partenerii de la Auchan România, sustinem 20 de elevi din mediul rural. Vorbim despre elevi care provin din medii vulnerabile, fãrã resurse materiale, dar care îsi doresc sã meargã la liceu. Sprijin academic prin sesiuni individuale si acces la o platformã de meditatii, axatã pe aprofundarea cunostintelor la materiile de examen esentiale, precum limba românã si matematicã sunt doar câteva dintre mãsurile prin care ne propunem sã inspirãm si sã motivãm fiecare elev sã continue studiile liceale si sã îsi atingã potentialul maxim», a declarat Mihaela Nabar, Director Executiv World Vision România.

Cei 20 de elevi sunt tratati precum elevii de la un liceu privat: ateliere si workshop-uri de dezvoltare personalã

EDUCATIE DE TOP...Elevii mai beneficiazã de ateliere si workshop-uri de dezvoltare personalã, organizate într-un calendar anual structurat cu un curriculum specific, menite sã le dezvolte abilitãtile de viatã si sã le consolideze încrederea în sine. Pe lângã sprijinul academic si personal, programul include si o componentã de îndrumare profesionalã. Elevii participã la consiliere individualã si sesiuni de grup, unde primesc îndrumare pentru realizarea unui plan de dezvoltare individualã. Acestia beneficiazã, de asemenea, de mentorat, prezentãri în scolile secundare si sesiuni dedicate pãrintilor, pentru a asigura un sprijin constant si comprehensiv pe parcursul anilor de liceu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Vai!!! Cindva tinwretul dupa absolvire SAM, Sc. Profes. Liceu , facultate, aveau un loc de munca prin repartizare directa,iar salariul tinea cont de studii. Acum ? Locuri de munca Kanci, salar indiferent de studii acelasi pina in 30 mil. Mai bine unele organizatii,structuri ar investii in crearea unor locuri de munca, de durata si cu salarii macar de 60 mil. Net.

  2. Nu este numai vina parintilor.La o scoala ,,de renume,, dintr-o comuna la 16 km de Vaslui profesoara de romana este specializata pe fizica. De vreo 7 ani la evaluare nu trec mai mult de 3 copii de nota 5.Chiar toti ,,sint prosti,, cum spune directorul?

  3. Pe timpuri școala era școală,profesorul profesor,părintele asemenea.Acum sunt cetățeni cu drepturi desprinse din liberul acces la informatie si interpretarea in functie de scop și hardul propriu.

  4. Nici profesorii nu mai sunt ce-au fost!A se vedea cazul de la Codăești. La școlile din oraș se lucrează cu un grup de inițiați ,ptr.olimpiade sau ptr.alte programe,iar ceilalți primesc note care nu reflectă cunoștințele acumulate,doar ptr.a menține valoarea școlii și creste prestigiul profesorului în statistici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.