Cea mai populară enciclopedie din lume – Britannica – și-a actualizat informațiile despre Focul Sfânt de Paște pe care fiecare creștin ortodox îl așteaptă în noaptea de Înviere. Originea presupus miraculoasă a focului naște controverse de secole.
Encyclopædia Britannica, cea mai populară enciclopedie din lume, și-a actualizat informațiile cu privire la „Focul Sfânt ” în 27 februarie anul acesta.
La începutul textului dedicat „Focului Sfânt” se arată că este vorba despre „flacără aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt în Sâmbăta Mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, calculată după calendarul iulian. Ritualul pascal are loc anual la Ierusalim, unde este condus de Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, cu participarea Patriarhului armean al Ierusalimului. Ziua ritualului este denumită Sabt al-Nūr („Sâmbăta Luminii”) în arabă, limba principală a comunității creștine locale”.
Ceremonia Focului Sfânt
„În după-amiaza acelei sâmbete, ierarhii greci și armeni intră singuri în Edicul, care înconjoară mormântul în care se spunea că ar fi fost îngropat Iisus. Ediculul este apoi închis în timp ce patriarhul grec îngenunchează și se roagă înăuntru. După ceva timp, o licărire de lumină pâlpâie din interior, urmată câteva momente mai târziu de apariția patriarhului cu un mănunchi de lumânări care poartă câte o flacără în fiecare mână. Patriarhul binecuvântează apoi mulțimea înainte ca flacăra să fie distribuită rapid (și uneori haotic). Evenimentul prezintă asemănări cu aprinderea de la miezul nopții a lumânării pascale în tradiția liturgică ortodoxă răsăriteană”, arată sursa citată…https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/ce-scrie-encyclopaedia-britannica-despre-focul-2437423.html