spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Ce putem consuma în postul Pastelui, pentru a nu lua în greutate. Medicii recomandã legumele bogate în fibre si proteinã

- Advertisement -

SFATURI BUNE…În timpul postului, crestinii renuntã la consumul de carne, peste, produse lactate, dar si ouã. Produsele de origine animalã sunt interzise în post, de aceea teoretic ar trebui ca în aceastã perioadã sã mai scãpãm de câteva kilograme în plus, în niciun caz sã ne îngrãsãm. Însã nu este asa. De multe ori, din post, persoanele care mânâncã haotic, sau exagereazã cu foiletajele sau dulciurile, prind în greutate. Dr. Oana Cuzino, medic primar Gerontologie Geriatrie (2005) si doctor în Stiinte Medicale (2005), are pentru cei care tin post câteva sfaturi medicale pentru a nu se îngrãsa în perioada postului ce tocmai a început. Acest post este extrem de dur în ceea ce priveste alimentatia cu carnea si proteinele animale, dar este o binecuvântare pentru sãnãtate, dacã folosim multe legume cu frunze verzi sau legume bogate în proteinã si fibre, cum este lintea, fasolea sau mazãrea. Sã nu uitati cã adevãratul post este fãrã uleiuri vegetale, fãrã cascaval sau pateuri de post si fãrã fructe de mare. Astfel, veti avea parte de un Paste luminos!

Glucide peste glucide, proteine „proaste”, dulciuri multe si vegetale putine sunt doar câteva dintre motivele pentru care ne îngrãsãm atunci când tinem post, spun specialistii. Desi se confundã foarte des postul cu dieta, este important sã stim ce este bine sã mâncãm si cât, altfel, iesim mult mai „grei” decât am intrat, din Postul Mare. Medicul explicã de ce ne îngrãsam în post, deoarece este perioada în care proteinele complete, care se gãsesc doar în produsele animale, sunt eliminate din alimentatie, motiv pentru care satietatea este alteratã. „Pe de o parte, persoanele care nu au obiceiul sã consume fructe si legume vor compensa cu alimente usor disponibile si bogate caloric (biscuiti, sucuri cu zahar, patiserii etc.). Persoanele care, în schimb, au de obicei în alimentatie legume si fructe vor reusi sa aibã o satietate mai bunã. Alimentele bine de consumat în post, si care pot ajuta la un bun control al greutãtii sunt, in principal: cerealele si pâinea integralã, soia si alte leguminoase (mazãre boabe, linte, nãut, fasole boabe), supele, orezul si cartofii, legumele (în special ciupercile, varza, salatele si ridichile) si fructele (inclusiv bananele)”, spune dr. Oana Cuzino.

Ce sa mãnânci în post dacã ai probleme cu greutatea…

În timpul postului, crestinii renuntã la consumul de carne, peste, produse lactate, dar si ouã. Produsele de origine animalã sunt interzise în post, de aceea teoretic ar trebui ca în aceastã perioadã sã mai scãpãm de câteva kilograme în plus, în niciun caz sã ne îngrãsãm. În realitate, lucrurile stau altfel. De aceea, vom detaila în acest articol ce anume sã se consume în aceastã perioadã, în cazul în care vreti sã vã mentineti în formã. Capcana în care multi dintre noi picãm, însã, este cea a carbohidratilor simpli, adicã a celor care ne îngrasã. Printre acesti carbohidrati simpli se numãrã zaharurile, pâinea albã, cartofii, pastele, orezul si dulciurile. De multe ori, în timpul postului, din nevoia de a înlocui alimentele care contin proteinã animalã, foarte sãtioase si gustoase, avem tendinta de a exagera cu consumul de carbohidrati. Acestia trebuie consumati doar în cantitãti limitate. Însã dacã atunci când tinem post mâncam dimineata pâine cu zacuscã, la prânz paste si seara cartofi prãjiti sau orez, nu e de mirare cã acumulãm kilograme în plus. Un alt pericol pentru silueta în timpul postului îl reprezintã înlocuitorii vegetali ai unor alimente care nu sunt de post. De pildã, pateul vegetal, cascavalul vegetal si orice înlocuitor de acest gen, consumate zilnic, în mod abuziv, nu numai cã te îngrasã, întrucât sunt bogate în grãsimi si sodiu (sare), însã sunt si extrem de nesãnãtoase.

Atentie la halva si nuci, consumati-le în cantitãti mici. Prãjelile, inamicul siluetei

Multi crestini care tin post mãnâncã pe post de gustare între mese nuci sau halva – ambele au o densitate calorica foarte mare, cu toate cã sunt alimente sãnãtoase si recomandate. Asadar, trebuie sã ai grijã la cantitatea consumatã, astfel încât sã te asiguri cã nu îti sabotezi dieta cu un aport caloric foarte mare. Prãjelile reprezintã, de asemenea, un inamic al siluetei, atât în post, cât si în general. Dovleceii pane, cartofii prãjiti si orice aliment prãjit, fie el si de post, este nesãnãtos, îngrasã si are un impact negativ asupra colesterolului „rãu” (LDL-colesterol) din sânge. Alimentele ultraprocesate au un continut scãzut de nutrienti si fibre, asa cã sunt digerate rapid. Asa cã atât pe perioada postului, cât si în general, stai departe de chipsurile de cartofi si produsele de patiserie. Acestea determinã o crestere rapidã a nivelului de glucozã din sânge, ceea ce declanseazã o eliberare semnificativã de insulinã. Deoarece insulina trebuie sã elimine rapid glucoza din sânge, majoritatea acestor calorii sunt trimise cãtre celulele adipoase.

Alimente sãnãtoase bogate în proteine: cereale, legume, linte, fasole, mazãre…

SFATURI…Principalul motiv pentru care îti este foame în permanentã dacã tii post este lipsa proteinelor. Multe persoane nu consumã aportul necesar de proteine în aceastã perioadã, iar organismul are de suferit. Alimentele bogate în proteine, care nu îti vor sabota silueta, sunt: lintea, fasolea, mazãrea, quinoa ori migdalele. Poti folosi, de asemenea, si pudre proteice de origine vegetalã, cu ajutorul cãrora iti poti face smoothie-ul mai hrãnitor si mai sãnãtos. Este adevãrat cã nu e indicat sã mãnânci la fiecare masã cereale, însã e recomandat ca acestea sã facã parte dintr-una din mesele zilnice. Alege cerealele integrale, niciodatã pe cele rafinate. Asadar, vei alege pâinea din fãinã integralã în locul celei albe, la fel si pastele integrale ori fulgii de ovãz în locul cerealelor pentru micul dejun vândute la cutie. Legumele contin fibre dietetice din belsug, asa cã vor mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp. Consumã-le atât crude, cât si în preparatele gãtite – tocane, supe, supe-cremã sau ghiveci. Fasolea, mazãrea si lintea sunt o sursã cu continut scãzut de grãsimi de proteine, fibre, vitamine si minerale. Nucile si semintele sunt, de asemenea, o sursã de proteine si alti nutrienti. Leguminoasele sunt deosebit de importante pentru persoanele care nu obtin proteine prin consumul de carne, peste sau produse lactate, cum se întâmplã atunci când tii post.

Legumele cu frunze verzi

Pentru a iesi din post cu o siluetã de invidiat, consumati legume cu frunze verzi. Printre acestea se numãrã varza kale sau spanacul. Au mai multe proprietãti care te ajutã sã-ti mentii sãnãtatea. De exemplu, ele contin fibre si nutrienti care dau senzatia de satietate. În plus, legumele cu frunze verzi contin tilacoizi, compusi vegetali care au fost asociati cu o satietate crescutã si o mai bunã gestionare a apetitului în cel putin douã studii pe oameni. Dacã luati medicamente, cum ar fi diluanti de sânge (warfarina), discutã cu medicul specialist despre câte legume cu frunze verzi ar trebui sã mãnânci zilnic pentru a gãsi echilibrul potrivit. Si asta pentru cã legumele cu frunze sunt bogate în vitamina K, care poate interactiona cu medicamentele pe care le iei. Pofta de dulce îti va da bãtãi de cap în timpul postului si, în loc sã consumi dulciuri de post cu indice glicemic foarte mare, mai degrabã mãnâncã fructe pentru a-ti satisface pofta. Consumã fructele ca atare, pe post de gustare între mese, nu sub formã de suc sau salatã de fructe. Nucile sunt alimente bogate în grãsimi care contin si proteine, fibre si alti compusi vegetali care ajutã la sãnãtatea cardiovascularã. În plus, studiile au arãtat cã persoanele care mãnâncã nuci tind sã primeascã mai multi nutrienti si sã aibã o greutate mai sãnãtoasã decât cei care nu le consumã. Ca orice aliment bogat în grãsimi, trebuie sã consumi nuci cu mãsurã. Deci, aveti grijã de mãrimea portiilor dacã scopul vostru este sã slãbiti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.