spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ce procurator a vrut să-i dea “şpagă” 100.000 euro reporterului Pro Tv Alex Dima?

- Advertisement -

Jurnalistul de la emisiunea “Romania te iubesc!” a afirmat într-un interviu că uriaşa sumă i s-a oferit în timp ce realiza o anchetă despre tăierile de păduri din Vrancea u anul trecut în aprilie, corespondentul Ştirilor ProTV a dezvăluit cum se fură din păduri cu acte-n regulă şi i-a intervievat pe procuratorii de păduri Maricel Cosor, Gică Duţă, Gilda Scînteianu şi Constantin Gîrboiu u reporterul nu a dezvăluit numele celui care i-a oferit mită pentru a abandona ancheta jurnalistică
Jurnalistul Alex Dima a devenit cunoscut pentru realizarea unor emisiuni apreciate la Pro Tv sub sigla “Romania, te iubesc!”. Anul trecut în primăvară acesta a mers pe urmele procuratorilor de păduri din Vrancea şi a tăierilor ilegale, într-unul din cele mai grele demersuri jurnalistice ale sale, deoarece oamenii se feresc să vorbească din cauza intereselor uriaşe şi a mizelor de milioane de euro. Alex Dima a afirmat, într-un interviu publicat în ediţia de ieri a Evenimentului Zilei, că i s-a oferit o şpagă de 100.000 de euro cu această prilej, fără a menţiona care a fost persoana sau persoanele implicate. “Noi aveam noroi pînă şi în urechi. Ei erau îmbrăcaţi ca la un dineu oficial. Revenind la cei care oferă mită. Încep ca într-un joc: “Dacă eu aş pune acum pe masă o sumă … “. Am zis nu … şi tot continua jocul acesta… şi tot ridica suma. Ajunsese la un moment dat chiar să pună 100.000 de euro. Asta nu înseamnă că el chiar îmi punea banii aceştia în geantă. Era un joc pe care probabil îl făcea cu toţi cei care veneau pe acolo. Nu cred că dădea chiar 100.000. I-am spus: “Eu, dacă aş primi de undeva o sumă de bani ca să nu spun ceva, n-aş mai putea să mă uit în oglindă””, a povestit Alex Dima. Procuratorii ea despre care reporterul Pro Tv a vorbit în emisiune sînt Maricel Cosor, reprezentantul familiilor Gussi şi Lahovari, Gilda Scînteianu, de la Boloteşti, Constantin Gîrboiu şi Gică Duţă, despre care ziarul nostru a relatat pe larg în ultimii ani. Aceştia au obţinut mii de hectare de pădure în numele moştenitorilor familiilor pe care îi reprezintă. Pentru alte mii de hectare sînt deschise procese. Interesele sînt foarte mari, deoarece de pe urma pădurilor din Vrancea se cîştigă milioane de euro. Ramificaţiilor celor implicaţi se întind atît în mediul privat, cît şi în instituţiile statului, unde sînt oameni care vor să profite de pe urma poziţiilor lor. Pe de o parte procuratorii susţin că pădurile li se cuvin şi acuză Regia Naţională a Pădurilor că întîrzie intenţionat punerea în aplicare a hotărîrilor judecătoreşti, timp în care taie la ras copacii. Pe de altă parte, reprezentanţii Romsilva susţin că procuratorii cer suprafeţe mai mari decît au avut mari boieri şi că fac tot felul de presiuni pentru a le obţine.

Afacerile negre cu aurul verde

Ziarul nostru a atras atenţia în mai multe rînduri asupra afacerilor tenebroase ale procuratorilor, însă nu a avut resursele puse la dispoziţie de Pro Tv pentru a investiga situaţia şi în teren, unde procuratorii se bat în justiţie pentru zeci de mii de hectare de pădure, după ce au plătit drepturile litigioase foştilor moştenitori. Numai Gică Duţă, fost subsecretar de stat în Ministerul Pădurilor, vrea 1.600 de hectare din Moşia Vladnicu de la Tănăsoaia, cu acte controversate. Declarat moşier în judeţul unde soţia sa, Silva, este judecător, Duţă le-a explicat jurnaliştilor de la Pro TV că are simţăminte profunde pentru pădure, dar s-a încurcat în costurilor pentru pădurea pe care a cumpărat-o de la Denisa Cristofil. Familia Cosor vrea jur de 15.000 ha de păduri în trei judeţe, însă a reuşit şi performanţa de la „teleporta” o pădure de plopi de la Mărăşeşti, Lunca Siretului, tocmai în codrii de brad de la Soveja. La rîndul său, Constantin Gîrboiu vrea pînă şi terenul fostului aeroport din Focşani, în vreme ce Gilda Scînteianu preferă pădurile cu esenţe tari. Şi acestea sînt doar cîteva exemple. Producătorii emisiunii „Romania, te iubesc!” spun că aproape un milion de hectare de pădure din Romania au fost retrocedate în conditii discutabile. În numele unor moştenitori de boieri sau domnitori, păduri întregi au ajuns, în realitate, la nişte indivizi cu pile şi relaţii.

Portretul procuratorului dătător de şpagă

Vrancea deţine un loc fruntaş şi pe harta tăierilor ilegale. Jurnalistul Alex Dima a descoperit în timpul realizării emisiunii de anul trecut despre pădurile Vrancei că mulţi copaci fuseseră tăiaţi “accidental” de procuratori. Echipa de la “Romania, te iubesc!”, ajunsă în pădurile Vrancei pe urma marii defrişări a dat nas în nas cu tăietorii, care i-au urmărit pe reporteri prin pădure. Cînd jurnalistul Alex Dima şi echipa sa a plecat pe urma lor, aceştia au fugit cu taf-urile. Apoi, camioanele au fost descoperite ascunse în inima pădurii, avînd de jur împrejur imagini apocaliptice. Sute şi mii de copaci sănătoşi tăiaţi au fost puşi la pămînt sub pretextul tăierilor accidentale. Despre influenţa procuratorilor se ştie, întrucît au acces pînă la vîrful ierarhiei din administraţie, politică sau justiţie. „Procuratorul este un individ care se dă om cu relaţii peste tot şi care e dispus să reprezinte familii care au ceva de solictat în instanţă în relaţiile cu statul. Vin, identifică eventual urmaşi sau posibil oameni care au posibile legaturi cu urmaşii şi solicita în numele lor. Merg în instanţă, reclamă, fac presiuni”, aşa îi caracterizează pe procuratori directorul Romsilva, Valerian Solovastru. Judecînd în lumina acestei declaraţii, dezvăluirea reporterului Pro Tv, care nu s-a lăsat mituit, pare cît se poate de credibilă. Însă nu se ştie cîţi dintre cei care s-au pus în calea intereselor procuratorilor nu au fost atît de cinstiţi. Rezultatul este o aglomerare de termite care devastează de ani şi ani pădurile României.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.