spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ce ne ia Guvernul ne da inapoi Justitia!

- Advertisement -

Justitia anuleaza pe banda rulanta masurile anti-criza dictate de Guvernul Emil Boc, la cererea FMI u dupa ce a reangajat mai multi bugetari disponibilizati din pricina recesiunii, carora le-a dat si lefurile inapoi, mai nou magistratii dau inapoi functionarilor si diferenta de 25% taiata din leafa u la Milcovul, Jaristea si Gura Calitei s-au acordat in 2010 suplimente salariale functionarilor din primarie, pentru care au fost date in judecata de Prefectura u primariile Jaristea si Cirligele au cistigat deja o prima etapa la Tribunal si sint pe cale sa obtina o decizie favorabila la Curtea de Apel.

Ce ia Guvernul da inapoi Justitia! Cam asa stau lucrurile cu masurile anti-criza din Romania. Practic, prin deciziile luate de magistrati, Justitia anuleaza deciziile pe care Guvernul Emil Boc le-a luat in ultimii doi ani pentru reducerea cheltuielilor publice dar si a numarului de angajati din aparatul de stat. In afara de reducerile de salarii, de 25 %, operate anul trecut, in Vrancea au fost nevoiti sa-si schmbe angajatorul in jur de 300 de bugetari. Cei care nu si-au gasit loc pe statele de plata din alte intitutii ale statului, cum a fost cazul celor disponibilizati din Prefectura, care s-au reangajat la primarii, s-au adresat instantei de judecata. Pe rolul justitiei, in diferite faze procesuale, se afla mai multe procese prin care bugetarii contesta masurile luat de guvernanti. Dupa ce doua angajate de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale au primit decizie definitiva a instantei de reincadrare pe post, magistratii au inceput sa dea solutii favorabile si in cazul functionarilor care au ramas fara 25% din leafa. Primariile din Jaristea si Cirligele au cistigat deja la Tribunal, iar procesele continua la Galati.
Patru primarii din Vrancea se lupta in instanta cu Prefectura, pentru suplimente salariale acordate anul trecut de autoritatile locale angajatilor. Primarii au argumentat la momentul respectiv ca salariile functionarilor sint si asa foarte mici, iar reducerea de 25% le-ar fi afectat si mai mult, iar suplimentele ar fi mentinut cit de cit nivelul vechilor salarii. In aceasta situatie sint primariile din Milcovul, Jaristea si Gura Calitei, care prin hotariri de consiliu local au acordat suplimente salariale functionarilor din primarie, care sa le completeze salariul diminuat. O situatie speciala este la Cirligele, unde printr-o dispozitie a primarului Stefan Moscu doi functionari care se ocupa de un proiect cu fonduri europene nerambursabile ar fi primit o majorare salariala de circa 100-200 lei pe luna, pentru orele suplimentare de lucru pentru implementarea acestui proiect. In timp ce primariile Milcovul si Gura Calitei se judeca inca la sectia de contencios administrativ de la Tribunalul Vrancea, Jaristea si Cirligele au cistigat la aceasta instanta, iar Prefectura a facut recurs la Curtea de Apel Galati. Conform datelor transmise de Institutia Prefectului, la cererea ziarului, pentru comunele Milcovul, Jaristea si Gura Calitei, institutia care reprezinta Guvernul in teritoriu a intentat in 2010 actiuni pentru constatarea nulitatii absolute a hotaririlor de consiliu local „privind acordarea de suplimente salariale pentru functionarii publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului”. Primul gospodar din Jaristea, primarul Catalin Toma, spune ca desi justitia i-a dat dreptate in prima instanta si chiar daca si pina la final cei sase functionari ai primariei isi vor cistiga sporurile in justitie, multi se gindesc deja sa plece din primarie din cauza salariilor mici. „Chiar daca vom cistiga, s-ar putea sa nu mai avem cui sa dam acesti bani. Ei deja sint foarte nemultumiti din cauza salariilor mici, este vorba de 500-600 lei lunar, asta dupa plusul de 15%. Un referent de urbanism are un salariu de 600 lei. Este de neconceput”, ne-a declarat, vadit nemultumit, primarul Catalin Toma din Jaristea.

La judecata pentru un plus la salariu de 200 lei

O situatie apropiata este la Cirligele, unde Prefectura s-a pronuntat asupra nelegalitatii dispozitiei primarului privind majorari salariale pentru functionari publici care desfasoara activitate de manager proiect. „La Curtea de Apel Galati este recursul promovat de Prefectul judetului Vrancea, nu am fost inca citati in dosar”, ne-a transmis intr-un raspuns scris prefectul Ion Oprea. Practic, este vorba despre un supliment salarial cuprins intre 100 lei si 200 lei lunar pentru doi functionari publici care sint si manageri pentru un proiect cu fonduri europene nerambursabile, accesat in premiera in Vrancea de Primaria Cirligele, pe Masura 3.2.2. Proiectul „Modernizare si reabilitare drumuri, Construire si dotare gradinita, sat Bontesti, infiintare si dotare centru de asistenta dupa program scolar, comuna Cirligele, achizitionarea de dotari pentru caminul cultural „Mihail Simbotin” are o valoare de 2,5 milioane de euro. Primarul Stefan Moscu spune ca totul a pornit de la o neclaritate legislativa din vechea Lege privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care prevedea ca daca la 31 decembrie 2009 primaria avea un proiect european accesat putea acorda suplimente salariale pentru functionarii care se ocupa de banii UE, in schimb, daca proiectul e accesat in 2010, cum a fost si cazul la Cirligele, aceiasi angajati nu mai au dreptul la aceste suplimente. „Practic, in noua lege, 284/2010, legiuitorul a corectat si si-a dat acordul pentru suplimentele salariale ale acestor tipuri de functionari. Este vorba de o salarizare suplimentara in functie de numarul de ore lucrate la proiect, in plus peste program, cu conditia ca acest supliment sa nu depaseasca 75% din salariul de baza. Suma este modica, dar e o motivare in plus, in conditiile in care salariile in administratie sint de 500-600 lei”, ne-a declarat primarul Stefan Moscu. Cei doi functionari vizati sint secretarul comunei, Luminita Sinca si contabilul Madelena Preda. Imediat dupa intentarea actiunii in instanta, dispozitia primarului a fost „inghetata”, iar cei doi manageri de proiect nu si-au mai primit suplimentele salariale. De altfel, daca primaria va avea cistig de cauza, angajatii vor primi din urma plusurile la salariu. Dupa cum se stie, din acest an, bugetarii si-au recapatat o parte din sumele pierdute anul trecut, salariile din sectorul public crescind cu 15%.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.