Ceapa verde, proaspãtã, de primãvarã, este o variantã bunã sã plantezi arpagicul toamna. Lunile octombrie și noiembrie reprezintã cea mai bunã perioadã pentru înființarea acestei culturi. Dacã în grãdinã solul este argilos, recolta va fi una foarte bunã. Dacã nu, ar fi bine sã aduci o cantitate suficientã de argilã și sã o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a încolți, iar argila este cel mai bun substrat în acest sens.
Prazul
Prazul este o legumã care se dezvoltã foarte bine la temperaturi scãzute, ceea ce înseamnã cã trebuie sã o plantezi în toamnã. Prazul se cultivã din rãsaduri, ce se planteazã la o distanțã de 15-20 centimetri între rânduri. Nu neglija faptul cã prazul are nevoie de multã luminã și apã suficientã pentru o dezvoltare optimã. În plus, dacã îți dorești ca prazul sã fie suficient de lung, este recomandat sã îl plantezi mai adânc în sol.
Broccoli
Broccoli este o specie din familia cruciferelor originarã din Europa. Este înruditã cu conopida, care este de altfel o alternativã pentru gradina de toamnã. Broccoli este rezistentã la paraziți, bogatã în vitamine și minerale și poate crește la fel de bine fie cã este plantatã toamna sau primãvara. Plantele pot fi crescute în interior, în serã sau solarii sau afarã, în august sau începutul lui septembrie când cãldura este încã destul de mare pentru a putea fi suportatã de rãsadurile sensibile. Pentru recolte excepționale, odatã cu venirea frigului este indicat sã acoperi planta, pentru a o proteja de temperaturile scãzute.
Sparanghelul
Sparanghelul este o legumã delicatã și rafinatã, iar dacã esti un gurmand și îți place sã prepari tot felul de mâncãruri, cu siguranțã îți dorești sã ai în grãdinã câteva plante de sparanghel. Sparanghelul se cultivã în perioada octombrie – noiembrie, într-un sol care se dreneazã foarte ușor, întrucât aceastã legumã nu tolereazã un nivel ridicat de umezealã. Astfel, în perioada de primãvarã, te vei putea bucura de primele fire de sparanghel.
Salata verde
Salata verde este o legumã de primãvarã ce se consumã cu plãcere, mai ales datoritã conținutului bogat în vitamine și minerale. Salata verde necesitã temperaturi scãzute pentru a germina, iar în acest scop, ea poate fi cultivatã chiar și toamna. Un sfat pe care îl dau grãdinarii cu experiențã pentru salata recoltatã în toamnã este ca aceasta sã fie ținutã la frigider pentru cel putin 24 de ore pentru a preveni apariția gustului amãrui.
Morcovii
Dacã locuiești într-o zonã în care iernile sunt blânde, poți cultiva morcovul la începutul sezonului rece. În acest sens, perioada noiembrie-octombrie este una propice pentru semãnarea morcovului. Semințele se introduc în sol la aproximativ doi centimetri, astfel încât sã încolțeascã mai ușor.
Mazãrea
La începutul toamnei, mazãrea poate fi cultivatã fãrã probleme, dar numai sub clopote de sticlã sau plastic. Înainte de cultivare, solul trebuie sã fie nivelat și fertilizat cu îngrãșãminte pe bazã de fosfor și potasiu, așa cum este sare potasicã. Un lucru extrem de important este acela cã mazãrea nu suportã gunoiul de grajd atunci când este semãnatã. Totuși, pe mãsurã ce planta se dezvoltã, se pot adãuga îngrãșãminte naturale, dar numai în cantitãți mici, care pot crește treptat pe mãsurã ce planta avanseazã în vegetație.
Ridichile
În cazul ridichilor, existã sortimente care se cultivã atât toamna, cât și primãvara sau vara, însã dacã o poți face acum, nu trebuie sã stai prea mult pe gânduri. În acest sens, ai nevoie de un pãmânt ușor, care se dreneazã ușor, bogat în potasiu și sãrac în azot. Pentru fertilizare, poți adãuga ridichilor cenușã rezultatã din arderea lemnului, dar în cantitãți reduse.
Spanacul
Spanacul (Spinacia oleracea – n.r) este o plantã comestibilã din familia Amarantaceae. Este o plantã anualã, rareori bienalã, care crește pânã la 30 de cm înãlțime. Spanacul, poate supraviețui înghețului și iernilor, rezistând pânã la -25°C. Spanacul este una dintre cele mai nutritive și valoroase verdețuri, fiind o sursã primarã de fier, vitamina A și C. Fie cã este folosit în salatã sau gãtit, spanacul poate fi recoltat de la începutul toamnei și pânã târziu în sezon.
Țelina
Țelina (Brassica Rapa – n.r) este o legumã crescutã în toate mediile temperate din jurul lumii. Este o plantã sensibilã la temperaturile ridicate, dar tolerantã la temperaturi de pânã la -15°C. Țelina este ușor de crescut și poate fi literalmente uitatã în grãdinã unde va crește nestingheritã. Pe timp de toamnã, umiditatea ridicatã stimuleazã dezvoltarea rapidã a țelinei, ceea ce înseamnã cã în câteva luni se pot obține variante mai mici, potrivite pentru consum.