STRATEGIE De luni, Vasluiul va avea o strategie judeteanã pentru… rahat, cu o altã expresie decât cea popularã, “nãmolul” produs de statiile de epurare. Documentul va fi adoptat oficial în cadrul sedintei Consiliului Judetean, alesii trebuind sã studieze 55 de pagini extrem de tehnice despre cum se face din… “nãmol” ceva util. Prin urmare, ar putea avea totusi ceva de învãtat.
De când se lucreazã europeneste în judetul Vaslui, ca si în întreaga tarã, nimic nu rãmâne neacoperit de un plan, de o birocratie, de o strategie anume. Si Consiliul Judetean (CJ) Vaslui este obligat sã respecte cel mai important principiu: Nimic fãrã strategie, nimic în afara strategiei! Asa cã de luni, 27 octombrie, odatã cu sedinta CJ, cei mai importanti oameni din judeti vor fi extrem de satisfãcuti sã anunte public cã avem o strategie pentru… rahat. Aprobatã la cel mai înalt nivel, plinã de principii, perspective, diagnostice si prognoze, cu obiective si metodologie, analize calitative si cantitative, evaluãri si directii. Pare cea mai serioasã …treabã dintre toate, dar cu toate astea nu se ocupã de nimic altceva decât de… rahat. Ei, nu chiar rahat, cã nu vorbim atât de popular în cercurile în care se fac strategii. Se numeste “nãmol” si nu se rãscoleste, în administratia judeteanã se “gospodãreste”.
“Strategia Judeteanã a Gospodãririi Nãmolurilor de la Statiile de Epurare a Apelor Uzate”, acesta este numele documentului pe care consilierii judeteni au trebuit sã-l studieze, pentru ca luni sã voteze în deplinã cunostintã de cauzã. 55 de pagini dense de strategie “pluridisciplinarã”, multi-, arhi-, mega-, la care au lucrat specialisti în cadrul unui Comitet de Coordonare constituit prin ordin al prefectului si un grup de lucru constituit prin dispozitia presedintelui CJ Vaslui. Treabã serioasã, ce mai! Si asa si trebuie sã fie pentru cã… “La nivelul anului 2010 cantitatea de nãmol generatã în statiile de epurare Vaslui, Bârlad, Husi si Murgeni este apreciatã la cca 3.100 tone nãmol umed (70-65% apã)”… Si apoi au mai fost si 3 campanii electorale de atunci! Si cu cea din prezent, când se adoptã strategia, patru, care le si întrece. Momentul pentru adoptarea strategiei nici nu putea fi ales mai bine: la sfârsitul unei campanii electorale plinã de…, în care PSD-ul presedintelui CJ Dumitru Buzatu a umblat numai cu… , si-a atras toti primarii de partea sa promitându-le câte un…, dar cu toate acestea se prefigureazã cã la alegerile de pe 2 noiembrie va face un mare… . Dezbaterile vor lipsi în sedinta CJ, unanimitate deplinã, pentru cã asupra cãrui lucru ar putea cãdea de acord mai bine toti politicienii locali?! Din strategie, studiind judicios, consilierii judeteni vor putea afla cã “gestionarea nãmolului reprezintã ansamblul tuturor mãsurilor tehnice, legislative, institutionale, administrative, logistice, economice si financiare, prin care nãmolul de epurare este eliminat final fãrã a periclita mediul înconjurãtor si a împiedica dezvoltarea durabilã a serviciilor de apã si canalizare”, sau cã “generarea nãmolului este un proces continuu” iar “compostarea nãmolului de epurare reprezintã una din alternativele avantajoase de transformare a nãmolului de epurare în produs vandabil”. Adicã, pe scurt, cum sã faci din… nãmol ceva util. Prin urmare, ar putea avea multe de învãtat. Utilitatea unei asemenea strategii, extrem de tehnice, de altfel, nu poate fi contestatã. Întrebarea este de ce trebuie aceasta adoptatã de un legislativ local… (Andrei POPESCU)