SUPÃRATI…Vasluienii sunt din ce în ce mai nemultumiti de activitatea sau, mai bine spus, de lipsa de activitate a administratorilor asociatiilor de proprietari. În afarã de a plãti facturile la lumina consumatã pe scara blocului si de a-i „furniza” femeii de serviciu o mãturã si un mop, majoritatea nu fac mare lucru.
Stau în birou câteva ore pe zi si asteaptã sã vinã cineva sã mai plãteascã „asociatia”, apoi, jumãtate din zi, lipesc pe usã o hârtie pe care scrie „plecat pe teren”. Cei mai multi se plâng cã au o muncã foarte grea, cã au un salariu foarte mic, de 7 – 8 – 900 lei. În schimb, administratorii se mobilizeazã rapid când vine vorba de schimbat usi cu interfon la scarã, deratizãri, etc. Nu cã nu ar fi binevenite si necesare, numai cã proprietarii habar nu au de comisioanele pe care le primesc administratorii de la firmele cu care aleg sã încheie diverse contracte.
Oamenii se tem de administratori
Cei mai multi dintre vasluieni nu cunosc legea în baza cãreia functioneazã, dupã Revolutie, asociatiile de proprietari si îi vãd în continuare pe administratori ca pe un fel de sefi de partid de pe timpul lui Ceausescu, în fata cãrora nu ai voie sã comentezi! Bineînteles cã multi administratori sunt smecheri si, prin comportamentul si atitudinea afisatã, întretin aceastã idee. Se uitã de sus la locatari, îi trateazã ca si cum le-ar face o mare favoare cã binevoiesc sã le adreseze câteva cuvinte si sã le încaseze factura, îi iau la rost dacã au restante etc. De fapt si de drept, administratorii sunt aceia care se aflã la dispozitia proprietarilor, care au dreptul sã le cearã oricând orice informatie, chiar si fluturasul de salariu sau contractele cu diverse firme! Mai mult, îi pot destitui din functie oricând. Numai cã si acest lucru necesitã un oarecare efort, si anume, acela de a se întâlni cu ceilalti proprietari si a sustine o dezbatere. Cum comoditatea, lipsa de interes si frica nejustificatã, de altfel, sunt mari, proprietarii stau în continuare în casele lor si îi bârfesc pe administratori pe la colturi, iar acestia stau binemersi în biroul lor si fac tot ce le trece prin cap cu încasãrile de la proprietari, fãrã sã le batã la usã cu anii, pentru a comunica pe diverse teme de interes general în beneficiul asociatiei.
Vã supãrã administratorul? Scãpati de el oricând, cu legea-n mânã!
Asociatiile de proprietari functioneazã în baza Legii 230/2007 si au personalitate juridicã, fiind rezultatul acordului tuturor proprietarilor de a se asocia pentru gestionarea bunurilor comune pe care le împart (scara blocului, acoperisul blocului, terenul din jur etc). Proprietarii sunt cei care aleg administratorul si, conform articolului 10 din lege, orice proprietar are dreptul sã cunoascã toate aspectele legate de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
La art. 27 din lege, sunt stipulate atributiile Adunãrii generale a proprietarilor: alege si revocã din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori ai asociatiei de proprietari, adoptã, modificã sau revocã hotãrâri, adoptã si modificã bugetele de venituri si cheltuieli etc. Altfel spus, proprietarii sunt cei care au putere de lege în cadrul asociatiilor, si nu administratorii, împreunã cu ceilalti membri ai comisiei desemnate sã se ocupe de problemele asociatiei. Dar foarte putini vasluieni cunosc aceste aspecte. Unii merg pânã acolo la a-i cere primãriei sã schimbe administratorul!