spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
20-ian.-2025

Ce este neapărat să facem în Sâmbăta Mare? Cei care merg la Înviere musai trebuie să știe!

- Advertisement -

ULTIMELE PREGĂTIRI… Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui. Românii fac ultimele pregătiri pentru această sărbătoare. Respectă obiceiuri din străbuni și se feresc de ghinion. Practic ne mai despart doar câteva ore de cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Fratele Daniel, de la Mănăstirea Slănic, îi sfătuiește pe credincioși să vopsească ouăle de Paște, doar roșii: “Înseamnă să ne aducem aminte că Hristos a murit și a înviat pentru noi și suntem răscumpărați cu preț de sânge”.

Conform obiceiurilor, în Sâmbăta Mare se sacrifică mieii și se prepară mâncărurile din carne de miel, precum drob, borș de miel, stufat sau friptură. Mielul este simbolul lui Iisus în tradiția creștină, căci atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său suprem. Seara, gospodinele pregătesc coșul pe care urmează să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere, în care pun, de regulă, o lumânare, ouă roșii, pască și cozonac, peste care aștern cel mai frumos ștergar din casă. Înainte de miezul nopții, lumea pornește către biserică, unde credincioșii primesc lumină, semn al Învierii Domnului. După slujbă, oamenii merg la cimitir și aprind și acolo lumânări, pentru a vesti și celor de dincolo Învierea Mântuitorului. Tot în Sâmbăta Mare se fac ultimele retușuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paști. Se mai spune că “dacă vrei să ți se împlinească cele mai arzătoare dorințe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul ființei tale și nu-ți poate dărui ce-ți dorești. Dacă te împiedici în timp ce te îndrepți către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu și plin de încercări. Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ții un fier între dinți, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul. Ouăle de Paști apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria. Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic: “Este o obrăznicie la adresa lui Hristos să vopsiți ouăle în galben, verde, albastru”

Vopsirea ouălor de Paști este o tradiție creștinească veche, bogată în semnificații. Culoarea roșie simbolizează prin excelență sângele lui Hristos pe care l-a vărsat pentru noi. Din păcate, în ultimii ani, oamenii au început să folosească și alte culori pentru vopsirea ouălor de Paști. Unii spun că este frumos, este la modă, că le place copiilor. Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic ne îndeamnă să păstrăm tradiția înroșirii ouălor în familie și să îi învățăm pe copii că ouăle se vopsesc roșu. „Cine face ouă verzi, galbene, albastre – este o obrăznicie la adresa Mântuitorului”, spune Fratele Daniel. Cine vrea să călătorească împreună cu Hristos în Săptămâna Mare nu se va abate deloc de la tradiția Bisericii „Nu poți să-ți aduci aminte de sângele vărsat pe Cruce cu ouă verzi. Paștele înseamnă să ne aducem aminte că Hristos a murit și a înviat pentru noi și suntem răscumpărați cu preț de sânge”. Este bine să conștientizăm cine este ofertantul tuturor care vor să ne abată de la dreapta credință. Aceasta nu este o sărbătoare comercială, în care luăm cele sfinte în derâdere, a spus fratele Daniel. „Trebuie să spuneți la toată lumea să facă ouă roșii și numai ouă roșii! Pentru că vrăjmașul asta ne-a băgat nouă în cap: să facem ouă verzi. Ce treabă are iepurașul, ce treabă are oul verde și albastru cu Patimile lui Hristos?”, arată fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic. O altă problemă legată de înroșirea ouălor este folosirea de vopsele chimice. „Acum două mii de ani nu se ducea lumea la supermarket să ia vopsea”, spune Fratele Daniel, care ne sfătuiește să colorăm ouăle în mod natural. Cea mai bună soluție este vopsirea ouălor cu coji de ceapă. „Ce mai cumpărați atâtea plicuri cu vopsele să vă otrăviți? Pentru că coaja oului respiră și toată vopseaua intră înăuntru. Dacă mâncați ceva sănătos, faceți în foi de ceapă”, sfătuiește Fratele Daniel pe credincioși.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.