spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ce aveti cu Iasul, dle Boc?

- Advertisement -

Guvernul paresa vrea sa-i reaminteasca in fiecare an Iasului, al doilea oras ca populatie dupa Capitala, ca nu exista pe harta de lucru a ministrilor. Acum un an, CET Brasov a primit ajutoare de 7 ori mai mari decit electrocentrala ieseana. Acum o saptamina, o noua lovitura de maciuca: s-au impartit din nou bani, Iasul primind praful de pe toba. Daca Iasul a primit 1,1 milioane lei, Aradul de exemplu, al carui primar este un influent lider PDL, a primit 48, iar Oradea, 30 milioane. Aceasta dupa ce oficialii ieseni au facut carare batuta la Bucuresti
cersind fonduri pentru CET. De ce se intimpla an de an aceasta nedreptate pe bani publici?

Iesenii par a fi fost taiati definitiv de pe lista de prioritati a Guvernului. O demonstreaza una din ultimele decizii luate de Guvernul condus de Emil Boc. Guvernantii PDL au impartit peste 165 milioane lei catre opt termocentrale.

Pentru Iasi au fost alocate cele mai putine fonduri, doar un sfert din ceea ce va ajunge la „importanta” centrala din municipiul Motru, localitate cu aproximativ 23.000 locuitori.

Iasul, 0,6% din banii dati de Guvern

Printr-o hotarire luata de Guvern pe data de 29 septembrie s-au distribuit in tara peste 165 milioane lei. Banii nu vor ramine la termocentrale, ci au o destinatie precisa. De la Guvern, ajung la primarii, apoi la termocentrale, dupa care sint virati imediat catre doua societati nationale, care, la rindul lor, nu pot folosi sumele decit la plata obligatiilor catre bugetul de stat. Cele doua societati nationale care vor beneficia de aceasta Hotarire de Guvern sint Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa „CFR Marfa”. Din aceasta ecuatie, ies insa foarte bine si citeva termocentrale.

Coincidenta sau nu, suma cea mai mare a fost alocata pentru termocentrala din municipiul Arad, condus de democrat-liberalul Gheorghe Falca. Si noul ministru al Administratiei si Internelor are legaturi cu Aradul. Constantin-Traian Igas a fost senator de Arad si, conform presei centrale, unul din protejatii lui Falca. Centrala Electrica de Termoficare Arad va scapa de datorii de 48 milioane lei. CET Govora va primi 41 milioane lei, iar Electrocentrale Oradea, 30 milioane lei.

Guvernul a decis sa aloce un ajutor de stat in valoare de peste 18 milioane lei catre CET Bacau, iar termocentralele din Timisoara si Brasov cite 11,5 milioane lei. CET Iasi, cu 1,1 milioane lei, este depasit chiar si de municipiul Motru, care va primi patru milioane lei. In cazul Iasului, CET nu a putut profita decit de o serie de datorii avute catre „CFR Marfa”. Termocentrala ieseana nu foloseste combustibil de la Societatea Nationala a Lignitului.

„E ministru de trei zile si deja imparte banii cum vrea el”

Sefii Primariei sustin ca ar fi trebuit gasite solutii si pentru CET Iasi. Unitatea municipalitatii are datorii doar la bugetul de stat de peste 130 milioane lei. „Este clar. E o bataie de joc. Igas este din Arad. A dat la Arad 48 milioane lei, la Oradea 30 milioane lei. Noi nu folosim lignit, dar puteau sa ne dea pentru gaz. Nu ma asteptam la asa ceva. Este ministru de trei zile si deja imparte banii cum vrea el. Am sunat la Minister, dar nu am reusit sa discut cu ministrul, sa ma lamuresc”, a declarat ieri primarul PSD, Gheorghe Nichita.

Masura Guvernului vine intr-o perioada in care CET Iasi incearca sa obtina fondurile necesare pentru plata imprumutului facut la Banc Post. Astfel, in timp ce la Iasi se imprumuta in jur de opt milioane euro pentru plata combustibilului, alte termocentrale scapa de datorii cu ajutorul financiar, direct al Guvernului.

Problema Iasului este ca furnizorii de huila nu sint societati nationale, cu firme private. CET Iasi are insa ca furnizor de stat societatea Romgaz. Termocentrala avea datorii de peste 41 milioane lei catre Romgaz la nivelul lunii iunie. Pentru a beneficia in continuare de gaz, CET a semnat un contract de esalonare a datoriilor pe o perioada de cinci ani.

Datoria ar fi putut fi pur si simplu stearsa cu o decizie a Guvernului, similara cu cea luata pe data de 29 septembrie. „Nu am cifrele in fata, ca sa le pot comenta. Nu stiu ce s-a intimplat. Poate atit au cerut. Se stia de mult de alocarea acestor sume. Se stia si de suma alocata Iasului. Nu este o surpriza. Apoi, primarul nu mi-a solicitat ajutorul in aceasta problema. Cind mi-au cerut ajutorul, l-am oferit. Iasul trebuie sa primeasca mai mult, dar in ultima perioada au primit mai mult decit niciodata”, a explicat senatorul Mihaela Popa, lider interimar al PDL Iasi.

Am patit-o si anul trecut

Nu este prima data cind iesenii sint uitati de Guvern la alocarea de fonduri catre termocentralele din tara. In luna octombrie anul trecut, Guvernul condus de Emil Boc a adoptat o alta hotarire care dezavantaja municipiul. CET Iasi a primit atunci de la Guvern opt milioane lei. Alte termocentrale au primit sume mult mai mari, desi ca numar de clienti nu se compara cu Iasul. Astfel, CET Brasov a primit 56 milioane lei, Arad a primit 16,5 milioane lei, Botosani cu 10 milioane lei, la fel si Deva.

––

Vine primul transport de carbune pentru CET

CET asteapta un prim lot de carbune. Conducerea termocentralei a specificat ca in urmatoarele zile este asteptata o transa de carbune de aproximativ 1.750 tone de huila energetica. „Ar fi trebuit sa ajunga carbunele. Am inteles ca in zilele urmatoare il vom avea. E o cantitate cuprinsa intre 1.750 si 1.850 tone”, a mentionat Ivana.

Carbunele este achizitionat de la firma Vitol. In total, CET va aduce de la Vitol 60.000 tone de huila, respectiv necesarul de combustibil pina in ianuarie 2011. Contractul a fost incheiat luna trecuta, pe doua loturi, respectiv o transa de 35.000 tone de huila la pretul de 127 dolari pe tona si o transa de 25.000 de tone la pretul de 129 dolari pe tona. In aceasta luna, ar urma sa fie furnizata o cantitate de 15.000 tone. In lunile noiembrie si decembrie ar urma sa se aduca 25.000 tone, respectiv 20.000 de tone huila.

Pentru achizitionarea de carbune, CET este conditionata insa de bani, deoarece plata se face cu doua zile in avans. Licitatia pentru cumpararea carbunelui a fost contestata de firma Unicom.

Reprezentantii firmei au anuntat in cursul saptaminii trecute ca au fost facute sesizari la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

In prezent, termocentrala este controlata de catre inspectorii ANRMAP care au ridicat de la sediu documentatiile privind licitatiile de carbune din anii trecuti. „Noi mai avem o rezerva de 15.000 tone de carbune. Cit despre control, nu am primit inca nimic. Au depus contestatie in contextul in care au semnat la sfirsit procesul verbal si au solicitat returnarea garantiei. Asta inseamna ca au fost de acord”, a fost de parere Ivana.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.