Pensiile reglementate de noua lege intră azi în dezbatere la Curtea Constituţională. Asta după ce judecătorii au amânat săptămâna trecută dezbaterea pentru astăzi. PNL şi PSD au depus câte o contestaţie, după ce legea a fost adoptată de deputaţi în 15 septembrie. Dacă magistraţii vor respinge sesizările Opoziţiei, legea va ajunge pe masa preşedintelui Băsescu pentru promulgare.
Curtea Constituţională a României este aşteptată astăzi să ia o decizie asupra contestaţiilor formulate de PNL şi PSD la Legea pensiilor. Plenul Curţii Constituţionale a decis, pe 29 septembrie, întreruperea deliberării pe sesizările depuse de cele două partide pe Legea pensiilor, în urma cererilor formulate de unii judecători, pentru o mai bună studiere a problemelor din cele două sesizări.
PNL şi PSD susţin că Legea pensiilor încalcă dreptul de proprietate şi dreptul la un trai decent. Opoziţia nu este de acord nici cu egalizarea vârstei de pensionare şi nici ca punctul de pensie să fie mai mic de 45%.
O altă prevedere a legii contestată este legată de vârsta de pensionare. Astfel până în 2030 atât femeile cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani. În sistemul public de pensii au fost introduşi şi parlamentarii sau diplomaţii, dar şi cei plătiţi pe drepturi de autor sau PFA.
În luna iunie a acestui an, CCR a decis că este neconstituţională scăderea pensiilor cu 15%. Această prevedere apărea în pachetul de legi ale austerităţii. Judecătorii de la CCR au decis, de asemenea, că este neconstituţională recalcularea pensiilor magistraţilor.
Dacă magistraţii vor respinge sesizările Opoziţiei, legea va ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu. PNL şi PSD au anunţat că vor începe procedura de suspendare a preşedintelui dacă acesta va promulga legea.
Frauda la votul final al legii pensiilor, vizibilă pe toate înregistrările video, ar putea fi legiferată. Convinşi că votul privind legea pensiilor a fost fraudat, sute de telespectatori au trimis mesaje în care îşi exprimă stupoarea şi indignarea.
realitatea.net