spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

CCD Vaslui a sãrbãtorit Unirea Principatelor Române

- Advertisement -

Ziua de 24 ianuarie a rãmas în istoria românilor ca data la care s-a înfãptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, primul pas importat spre calea înfãptuirii statului național unitar român. Ca în fiecare an, Casa Corpului Didactic (CCD) Vaslui a marcat evenimentul prin diferite activitãti. Joi a avut loc manifestarea culturalã intitulatã “Unirea, natiunea a fãcut-o!” iar vineri a fost sustinutã o “altfel de lectie de istorie” pentru elevii vasluieni.

O activitate de exceptie a avut loc la CCD Vaslui, pe 22 ianuarie, dedicatã Unirii Mici din 1859, Elenei Cuza si lui Alexandru Ioan Cuza. Într-un efort extraordinar si-au unit fortele Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Muzeul Unirii Iasi, Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, Palatul Copiilor Vaslui, Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, Centrul pentru Promovarea si Pãstrarea Culturii Traditionale Vaslui, Radio România Iasi si Televiziunea Românã Iasi, programul activitãtii organizate de prof. metodist Daniela Adam fiind unul divers, complet. Au luat cuvântul, printre altii, Aurica Ichim, directorul Muzeului Unirii Iasi, prof. Dan Ravaru, despre reformele lui Cuza a vorbit prof. Costin Clint de la “Cuza Vodã” Husi, iar domnul Vasile Sprîncenatu, profesor dr. la Scoala Gimnazialã “Stefan Ciobotãrasu” Lipovãt a tinut o cuvântare – “Politica lui Cuza fatã de problemele învãtãmântului si culturii”. Cei prezenti au participat si la o expozitie cu imagini si documente de la 24 ianuarie 1859 si la lansarea volumelor “Alexandru Ioan Cuza -Memorabilia” si “Principesa Elena Cuza – corespondentã si acte”, autori fiind Aurica Ichim, Virginia Isac si Sorin Iftimi. La final, grupul folcloric “Floricica dorului”, coordonat de prof. Adrian Cãlin, si Fanfara “Rotaria”, dirijor prof. Romicã Tãlmaciu, au încântat audienta cu un program artistic. “Am avut invitati de marcã din judet si din afara judetului, profesori, elevi si responsabili CDI din judet. Din pãcate, activitatea fiind programatã la ora 10.00, prezenta profesorilor si a responsabililor CDI a fost sub asteptãri. Ne asteptam sã vinã mai multi însã aveau ore si asta a fost situatia. Manifestarea culturalã a fost o reusitã a Casei Corpului Didactic si a organizatorului, metodistul Daniela Adam.”, a declarat Cristinel Popa, director CCD Vaslui.

Activitate dedicatã elevilor

Vineri, tot la CCD Vaslui, s-a mai tinut o activitate dedicatã Unirii Principatelor Române. An de an, în parteneriat cu profesorii de istorie de la scolile din Vaslui, CCD organizeazã un concurs dedicat acestui eveniment, o proiectie de film si o dezbatere stiintificã, metodistul care s-a ocupat de organizarea activitãtii intitulate “Unire-n cuget si-n simtiri” fiind Silvia Rotaru. Cei care s-au întrecut în cunostinte în acest an au fost elevii de la Colegiul Economic “Anghel Ruginã”, îndrumati de prof. Simona Arhire si cei de la Liceul cu Program Sportiv, care au fost însotiti de prof. Doina Danu. “Activitatea se constituie ca o orã de istorie desfãsuratã într-un cadru diferit la Casa Corpului Didactic cu care avem o colaborare foarte fructuoasã. La ea participã elevi de la Liceul cu Program Sportiv si Colegiul Economic <<Anghel Ruginã>>. Ea se vrea o orã de istorie deosebitã în care elevii vor afla câteva lucruri care s-au întâmplat la 24 ianuarie 1859, despre personalitatea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza.”, ne-a declarat Doina Danu, profesor de istorie la Liceul cu Program Sportiv.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.