spot_img
11.4 C
Vaslui
25-oct.-2024
spot_img

Cazul Buzatu, lecție pentru studenții la drept din Iași. Iată de ce nu a vrut judecătoarea Vezeteu să-l judece pe cel care a condus județul în ultimii 30 de ani

- Advertisement -

EXCLUSIVITATE… Mai mulți studenți din anul IV de la Facultatea de Drept „Alexandru Ioan Cuza” Iași au participat la procesul în care este inculpat Dumitru Buzatu pentru a vedea cum se judecă un proces de corupție. Studenții au asistat la dezbaterile din camera preliminară a Curții de Apel Iași, cu acordul completului de judecată. Tot atunci a fost deslușit și misterul abținerii judecătoarei Cornelia Vezeteu de la judecarea dosarului.

Când dosarul lui Dumitru Buzatu a fost trimis spre soluționare Tribunalului Vaslui și a fost repartizat judecătoarei Cornelia Vezeteu, aceasta a formulat cerere de abținere, invocând o posibilă incompatibilitate. Motivul “nu a răsuflat” în spațiu public, dar a fost făcut cunoscut de avocații lui Dumitru Buzatu cu ocazia dezbaterilor de la Curtea de Apel Iași. Judecătoarea Cornelia Vezeteu s-a abținut de la judecarea dosarului Buzatu motivând că fosta sa soție, Gabriela Crețu, i-a fost profesoară, respectiv dirigintă în timpul liceului. De teamă să nu fie acuzată de lipsă de obiectivitate, judecătoarea a dorit să facă un pas în spate, însă colegii de la Tribunal nu i-au permis, respingând cererea de abținere. Cornelia Vezeteu a rămas judecătoare în dosar, ea hotărând în luna aprilie eliminarea din dosar a o parte din probe. Avocații lui Buzatu au contestat-o atât la Tribunal, cât și la Curte. Au motivat că nu are experiență în dosare de corupție, dar au invocat și un alt posibil motiv de incompatibilitate: faptul că Vezeteu a fost subalternă soțului procuroarei care l-a anchetat pe Buzatu. Curtea de Apel Iași a considerat că acestea nu reprezintă motive de incompatibilitate.

Buzatu, studiu de caz pentru studenți

Pe 26 septembrie, când dosarul s-a repus pe rol la Curtea de Apel Iași, urmare a îmbolnăvirii unui judecător din complet, chiar înainte de pronunțarea sentinței, Dumitru Buzatu și Radu Judele au fost citați să se prezinte la proces. Fiind sub control judiciar, aceasta era o obligație, nefiind permisă doar reprezentarea avocaților. Nu mică i-a fost surpriza lui Buzatu, fost profesor pe vremuri, că dosarul său avea să fie lecție pentru studenții la drept. Avocatul Daniel Atasiei, cadru universitar în cadrul Facultății de Drept al Universității “Al. I. Cuza” Iași a solicitat instanței să permite accesul în sala de judecată a mai multor studenți aflați în ultimul an pentru a învăța cum se săvârșește actul de justiție în țara noastră. Fiind un proces de cameră preliminară, procesul nu este public. Având în vedere că studenții la drept trebuie să învețe în mod practic și din această etapă a procesului penal, instanța le-a dat voie să participe. Cuminți, studenții s-au așezat în bănci și au urmărit cum Dumitru Buzatu și Radu Judele sunt legitimați de instanță și interogați în legătură cu măsura controlului judiciar. Ca niște elevi conștiincioși, cei doi au răspuns la toate întrebările judecătorilor. Au urmat pledoariile în care avocații au contestat vehement ancheta, insistând în eliminarea probelor pe motiv că au fost obținute nelegal. „Dosarul conține prea multe supoziții și este nevoie de claritate și dovezi concrete pentru a susține astfel de acuzații, care, în forma lor actuală, sunt inconsecvente și insuficient fundamentate”, au susținut avocații lui Dumitru Buzatu în sala de judecată.

Vineri, Curtea de Apel Iași a admis o parte dintre solicitările avocaților, dispunând eliminarea înregistrărilor efectuate în dosar de Emil Savin și un angajat de-al său

„Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iași, consecintă a excluderii din probatoriu a declarației martorei Plesca Gabriela și a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil și Bârzu Iulian și a suporților optici aferenți”, se menționează în soluția judecătorilor de la Iași. Procurorii au la dispoziție 5 zile să remedieze rechizitoriul. Altfel, dosarul va fi retrimis la procurori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Karma isi va lua tributul…eu nu va blestem,insa faptele voastre cu efect de domino vor face ca toata averea sa paleasca la plata birului pt lafaiala opulenta si huzurul pe care l ati dus. O mama nu si a vazut copiii plecati de ani in lume,unii bunici nu si au cunoscut nepotii nascuti departe,altii au murit prin spitale,drame,insa toate astea se vor plati,stiu ca lumea vrea sa fada streangul sau zidul lui Ceausescu,dar sunt pedepse usoare,intr o zi o sa va iasa prin piele tot neajunsul asta ca ati ras in fata unor oameni simpli si ati profitat de slabiciunile lor. Iadul si demonii sunt aici,sa nu ii hranim cu pacat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.