Construit între 1896 și 1898, Cazinoul din Vatra Dornei – adevărată bijuterie arhitecturală a fost lăsat în paragină după 1989, însă sunt șanse mari să fie renovat în totalitate până în 2021. Este păcat că în țara noastră sunt mai multe astfel de locații istorice ce nu reușesc să fie reabilitate, chiar dacă în prezent amatorii de păcănele, ruletă sau blackjack se îndreaptă în număr din ce în ce mai mare către mediul online, din motive lesne de înțeles. Poți juca de acasă sau de la birou și nu mai ești nevoit să pleci la drum. Ai posibilitatea să joci și de pe telefonul mobil sau de pe tabletă, iar oferta de jocuri depășește orice imaginație. Spre exemplu, la NetBet sunt disponibile peste 1.200 de sloturi de la cei mai importanți furnizori de pe piață, astfel că fanii jocurilor de noroc au cu adevărat de unde să aleagă.
Totuși, prin prisma istoriei, cazinourile vechi au farmecul lor și ar merita cu siguranță să fie perfect funcționale ca și clădiri, indiferent de scopul în care ar fi utilizate. Sperăm ca acest lucru să fie posibil cât de curând, deoarece în luna mai 2019 au început lucrările de reabilitare a Cazinoului din Vatra Dornei. S-a lucrat mult la structura de rezistență a clădirii, la hidroizolație și la interior în 2019, iar anul acesta urmează să fie finalizate interioarele și demarate lucrările la fațade.
Cazinoul din Vatra Dornei – 121 de ani de istorie
Acest cazinou este cel mai vechi din Romania și a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004.
Pentru a primi aprobare în vederea construcției unui cazinou, primarul din acele vremuri din Vatra Dornei, Vasile Deac (1875-1902), a mers în audiență la împăratul Franz Joseph al Austriei.
Astfel, primarul a reușit să îl convingă pe împărat că această construcție va fi de bun augur, în condițiile în care în zonă veneau mulți turiști la băi.
O parte din banii necesari construcției cazinoului au fost strânși prin chetă publică, iar Franz Joseph a fost unul dintre cei care au sprijinit financiar construcția. Diferența de bani a fost obținută în urma unui împrumut realizat la o bancă din Viena.
Proiectul cazinoului din Vatra Dornei a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrările au durat doi ani, între 1896 și 1898. Cazinoul a fost inaugurat oficial pe 10 iulie 1899.
Ca sursă de inspirație s-a folosit cazinoul din Baden, iar stilul este unul eclectic, cu unele note ale Renașterii germane.
Fiind una dintre cele mai frumoase clădiri din acele vremuri, cazinoului din Vatra Dornei i-au trecut pragul nume importante precum Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, dar și Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, generalul Ion Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Din 1918, după Unirea Bucovinei cu România, terenul pe care se afla cazinoul a intrat în proprietatea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a trebuit să le plătească României.
Apoi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea cazinoului a fost folosită de armatele germane în scopuri militare. În aceste condiții, pe 29 septembrie 1944, când forțele germane s-au retras din Vatra Dornei, clădirea cazinoului și în special spațiile interioare au suferit distrugeri importante.
Astfel, cazinoul din Vatra Dornei a intrat în reparații din primăvara anului 1945. Totuși, după instaurarea în România a regimului comunist, cazinoul a fost naționalizat și transformat în club muncitoresc și centru al stațiunii balneare. Practic, aici se țineau întâlniri sindicale, ședințe de partid și campionate naționale de șah.
În 1987, Nicolae Ceaușescu a aprobat refacerea cazinoului, iar lucrările au început, muncitori fiind elevii și militarii din zonă. Totuși, șantierul era în plină renovare în 1989, când a avut loc Revoluția, prilej cu care s-au furat candelabre, cristaluri și căzi de cupru.
Lucrările nu au mai continuat deși au existat planuri, însă lipsa fondurilor a făcut că acest cazinou să se degradeze. Astfel, și în zilele noastre se caută o soluție prin care cazinoul să fie restaurat.