spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Catinca Igescu, minunea lui Dumnezeu de la Murgeni!

- Advertisement -

ZGLOBIE…Pe 13 septembrie, Catinca Igescu, din satul Floreni, suburbie a orasului Murgeni, a împlinit 102 de ani. A avut o viatã grea, dar nu s-a plâns niciodatã. Pentru bãtrâna care a împlinit mai mult de un veac, familia a reprezentat întotdeuna totul si a muncit pânã la epuizare ca sã îsi trimitã copiii la scoalã si sã-i vadã apoi la casele lor. Este membrã a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „Elena Cuza” din Bârlad, de 41 de ani! Când am mers la Catinca Igescu am avut surpriza sã gãsim nu o bãtrânã slabã si bolnavã, ci una plinã de viatã, care nu se considerã deloc bãtrânã! „Nu sunt bãtrânã, ce, abia am împlinit 102 de ani!”, a spus pe un ton glumet aceasta. Am vizitat-o împreunã cu preotul satului, Dan Mereutã, iar tanti Catinca s-a bucurat enorm de întâlnire. Este singurã, desi are un fiu si o fiicã ce locuiesc în sat. O femeie are grijã de ea, dar la cei 102 ani, tanti Catinca este ca o zvârlugã: merge singurã la bisericã, mãnâncã si îsi gãteste tot singurã. Bunica Catinca ne-a uimit în continuare, pentru cã a recitat poezii, a spus Crezul pe nerãsuflate, si mai lipsea doar sã danseze. Minunea lui Dumnezeu, Catinca Igescu, a spus cã pânã la 84 de ani n-a avut nicio durere! N-a luat în viata ei nici un medicament, pânã atunci când a avut o durere la un picior si i s-au prescris „primele buline”. „De la 100 de ani, n-am mai luat absolut nici un medicament! Pentru ce sã iau? Cã doar n-oi trãi cât lumea”, a mai spus aceasta. Iatã cum Dumnezeu face minuni, dându-ne nouã astãzi privilegiu sã vorbim cu un om mai bãtrân decât Unirea.

Catinca Igescu s-a nãscut pe 13 septembrie, în 1916, în satul Puricani, comuna Beresti, judetul Galati. N-a urmat decât patru clase, însã la viata ei a stiut sã-i învete si sã-i îndrume pe cei nouã copii pe care i-a avut împreunã cu sotul ei, Mihai Igescu. S-a cãsãtorit în anul 1938. Sotul i-a fost înrolat în armatã, în al Doilea Rãzboi Mondial si a fost rãnit, rãmânând infirm de mâna stângã, în bãtãlia de la Tiganca, Basarabia. A rãmas vãduvã în 1983, când Mihai al ei a murit. Din cei nouã copii, doi au decedat, iar de la copiii care i-au rãmas în viatã, Catinca Igescu are 12 nepoti si sapte strãnepoti. Toti au venit pe 13 septembrie 2016, sã o sãrbãtoreascã pe mama, bunica si strãbunica lor, la împlinirea vârstei de 100 de ani.

Biserica alãturi de Catinca Igescu si ea alãturi de Bisericã

Existã în satul Floresti o traditie instituitã de preotul Dan Mereutã, paroh al bisericii „Sf. Parascheva”, care organizeazã câte o slujbã religioasã pentru fiecare sãtean care împlineste 100 de ani. În septembrie, în an Centenar a organizat o slujbã pentru cei 102 ani ai Catincãi Igescu. Nu au fost prea multe sãrbãtori de acest gen, dar aceasta parcã a fost specialã. Tanti Tinca, asa cum îi spun apropiatii, este vioaie, are doar probleme de auz, lucru care o nemultumeste profund. N-a mers la medic în viata ei, pânã la 84 de ani n-a stiut ce este durerea. Atunci a început sã o doarã un deget de la un picior. A mers nouã kilometri pe jos, pânã în satul Rai, la preotul Dan Mereutã, ca sã se roage împreunã la Dumnezeu sã o facã sãnãtoasã! Si a fãcut-o! Cei care merg sã o vadã si acum pe Catinca Igescu, vor avea o surprizã: este o femeie plinã de viatã, care cântã, spune poezii, este coerentã si activã! „Vine singurã la Bisericã la slujbe, are locul ei în stranã, cântã si stie Crezul pe de rost”, a spus preotul Dan Mereutã. Ca sã ne dovedeascã a rugat-o pe Tanti Tinca sã spunã Crezul iar ea a început sã turuie de abia puteai tine pasul cu ea.

„Rãzboiul? Am si uitat de el!”

AMINTIRI…Tanti Tica nu-si mai aminteste multe din cel de al doilea Rãzboi Mondial, care era aproape sã o lase fãrã bãrbat. „A plecat la rãzboi bunut si s-a întors beteag. Dar eu am si uitat, am muncit amândoi asa cum trebuia, am trecut peste urâtenia rãzboiului. Dimineata eram pe bucatã, când plecam de acasã aveam Luceafãrul în fatã. Rãsãritul ne prindea la muncã. Am mâncat doar ce am crescut si ce am muncit. Nu ne-a lipsit vinul si tuica din casã, dar cumpãtarea era cuvântul de ordine. Acesta este secretul anilor la care am ajuns. Muncã, cumpãtare si iar muncã”, a mai spus tanti Tinca, femeia care este mai în vârstã decât Centenarul Unirii. „Avem bucuria de a avea printre noi o crestinã din Parohia Floreni-Rai, care a împlinit 102 de ani, o crestinã care este sprijinul Bisericii. Dãm slavã lui Dumnezeu pentru toti anii petrecuti de ea pânã acum. Venirea reprezentantilor cotidianului dumneavoastrã la tanti Tinca, este un lucru extraordinar, cu toate cã ar trebui sã fie o normalitate. Este un lucru extraordinar pentru cã începem sã fim unitii unii cu altii si apreciem o viatã de multe ori grea, prin care oamenii au trecut cu bine. Le urãm tuturor românilor sã fie uniti, sã aibã credintã în Dumnezeu si sã participe cu dragoste la toate activitãtile pe care le vor organiza autoritãtile de Centenarul Marii Uniri. Doamne Ajutã!”, a spus preotul Dam Mereutã, cu deplinul accord al Catincãi Igescu. Femeia de 102 ani a stat tot timpul în picioare, cât a durat documentarea noastrã, iar la final ne-a condus vioaie pânã la poartã! La multi ani, tanti Tica! Sã ne trãiesti, cã avem ce învãta de la Mãria Ta!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.