BANI… Profesorii implicați în probele de competențe de la BAC vor fi plătiți la nivelul anului trecut. Cei de Limba română și Tehnologia Informației (TIC) vor primi câte 10 lei pentru fiecare candidat evaluat, iar cei de limbi străine, câte 15 lei/candidat evaluat. Sumele sunt însă impozabile, astfel că profesorii vor primi în mână mai puțini bani. Spre exemplu, dacă un profesor de Limba română, evaluează 60 de elevi, el va primi 540 lei deoarece i se va reține un impozit de 10% din venit.
Membrii comisiilor de BAC organizate la nivelul unei școli vor fi răsplătite financiar în funcție de numărul de elevi. Spre exemplu, în cazul unui liceu cu 30 de elevi care susțin BAC-ul, comisia va fi plătită astfel: președintele comisiei – 210 lei, secretarul (un cadru didactic cu abilități în informatică) – 100 lei, membrii comisiei primesc 100 lei fiecare, sistentul primește 150 lei pe zi. În cazul unei comisii cu peste o sută de elevi, președintele primește 830 de lei, secretarul – 375 de lei, membrii comisiei – 375 de lei, asistentul -150 de lei/zi.
Profesorii vor fi plătiți mai bine la probele scrise: 18 lei/lucrare corectată, 250 lei/zi pentru un profesor supraveghetor
La probele scrise, profesorii evaluatori vor primi puțin mai mult, adică 18 lei pentru fiecare lucrare corectată, respectiv 250 lei pentru un profesor asistent/supraveghetor. Sumele cresc pe măsura implicării și a responsabilității profesorului. Astfel, un președinte de comisie în școală va primi între 1900 lei și 2.030 lei, un vicepreședinte/secretar/membru – 1300 lei, un președinte comisie centru evaluare – între 2900 lei și 3.030 lei, asistent cu competențe digitale – 250 lei/zi, secretar/membru cu atribuții în utilizarea aplicației informative dedicate examenului național – 1800 lei, responsabil supraveghere audio-video – 1100 lei, responsabil cu activitatea de comunicații virtuale la nivelul inspectoratelor – 1380 lei, responsabil cu utilizarea aplicației informative dedicate examenelor naționale – 2.200 lei. Dacă profesorii încheie un contract de furnizare de servicii pentru participarea la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice, atunci sumele vor fi impozitate cu 10%. În situația în care profesorul optează pentru încheierea unui contract individual de muncă, retribuția cuvenită reprezintă salariul brut, din care se rețin: CAS – 25%, CASS – 10% și impozit – 10%.