spot_img
spot_img
23.9 C
Vaslui
20-apr.-2025

Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vaslui, o ctitorie a familiei Porumboiu (FOTO)

- Advertisement -

CTITORIE… Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vaslui este catedrala municipiului Vaslui. Preasfințitul părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, i-a oferit acest statut anul trecut, când în prezența a altor doi ierarhi – Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, a oficiat slujba de târnosire. Lucrările pentru ridicarea acestui lăcaș de cult au durat mai bine de 20 de ani. Catedrala Vasluiului a fost proiectul regretatului episcop Ioachim Vasluianul, cel care a reînființat în 1996 și Episcopia Husilor. Și-a dorit ca la Vaslui să fie o ctitorie mai impunătoare ca cea din Husi. Despre începutul lucrărilor, părintele paroh Bârsan își amintește: „După 1990, dorinta spirituală a oamenilor era prea mare, bisericile din Vaslui deveniseră neîncăpătoare. Și atunci s-a hotărât să se mai construiască o biserică. A fost hotărârea Preasfințitului Ioachim. În 2006, episcopul Ioachim mi-a zis: „Măi băiete, te apuci de treabă”. Și atunci m-am apucat! Mi-am dat seama de importanța și de măreția Bisericii, dar nu mi-am dat seama de greutățile care urmau să apară. Construcția a durat mult și așteptările ne-au chinuit. Nu a fost numai așteptarea noastră, este așteptarea Domnului. Așteptarea celor care spun mereu: „cât mai este, cât mai lucrează, cât mai așteptăm, oare ajung eu?”.

Primele acțiuni de construire a Catedralei “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” au apărut în 1997, când Consiliul Local Vaslui a aprobat, la solicitarea Episcopiei Hușilor, transmiterea în folosință gratuită Protoieriei a unei suprafețe de teren – 1011 mp. În februarie 1998, s-a hotărât înființarea Parohiei cu hramul „Sfinții Arh. Mihail și Gavriil” Vaslui, iar pe 15 noiembrie 1998, în prezența unui număr mare de creștini și a primarului municipiului Vaslui, Victor Cristea, s-a oficiat slujba de sfințire a terenului de către  P.S. Ioachim, însoțit de un sobor de preoți – protoiereul Vasile Pârcălabu, pr. Juverdeanu Virgil, Hriscu Ioan și Păun Gheorghe. Cu banii strânși de la enoriași, preotul Bârsan a reușit să construiacă o Capelă și să o sfințească pe 7 noiembrie 1999. În vara anului 2005, s-a obținut autorizația de construire și au început lucrările de turnare a fundațiilor, cheltuielile fiind suportate de omul de afaceri Adrian Porumboiu și soția lui.

Părintele Bârsan: “fără domnul președinte Adrian Porumboiu nu puteam, au fost cheltuite milioane de euro” 

Adrian Porumboiu a fost omul providențial la momentul oportun. Dorința episcopului Ioachim de a ridica o catedrală în Vaslui a coincis cu dorința omului de afaceri de a face o ctitorie care să reziste vremurilor. Părintele Bârsan ne-a mărturisit cât de importantă a fost contribuția omului de afaceri: „Păi, fără el nu puteam, fără domnul președinte Adrian Porumboiu nu se putea! Nu puteam, au fost cheltuite milioane de euro. Nu aș putea să le estimez. Poate pe la 3-4 milioane de euro cred, el știe mai bine”. Acesta a mai spus că mersul lucrărilor nu a fost unul lin, dar finalul a fost sigur: „Domnul președinte a avut urcușul lui fulminant și deodată a început să scadă, iar atunci am avut emoții. Unde mă duceam, nu găseam sprijin. Toată lumea mă primea, dar când le spuneam că aveam nevoie de bani, nimeni nu-mi spunea “da”. Numai provocări, numai momente prin care aveai tendința să crezi că nu mai reușesc, că oare mai pot? Că nu mai reușeam să mă apuc de pictură… Dar am avut răbdare și am așteptat, afacerile domnului Porumboiu și-au revenit și am reusit să finalizăm prin strădania dumnealui. Apoi a dat Dumnezeu ca după 2018 să ne apucăm de pictură și i-am găsit pe toți oamenii de care aveam nevoie. Pictura a fost executată de Constantin Bumbu de la Dej, un pictor deosebit, care are peste 70 de ani!”.

Adrian Porumboiu: “această catedrală va dăinui veșnic și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere să o termin” 

Ajuns la vârsta înțelepciunii, Adrian Porumboiu ne-a mărturisit că investiția făcută în această biserică îi este cea mai dragă, pentru că, spre deosebire de ceea ce a construit în fotbal, ea va dăinui o vesnicie: „Echipa de fotbal a fost și s-a dus. Am strălucit ca un meteorit și ne-am stins repede. Dar pe unde am fost, în Italia, Turcia, Cehia, Portugalia, am stins nocturnele lor cu lumina noastră. Așa a fost să fie, însă această catedrală va dăinui veșnic și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere să o termin. Acum sunt liniștit și am înțeles că ce construiești în ceruri rămâne veșnic, ce faci pe pământ, zămislit din mândrie, se dărâmă ca un castel de nisip”. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost pictată de Constantin Bumbu din Dej, un pictor cu experiență. Catapeteasma a fost realizată de sculptorul de la Bacău, Ciobanu, iar icoanele de pe această poartă spirituală au fost lucrate de George Răscanu de la Vaslui.

Alte patru biserici din municipiul Vaslui. Trei dintre ele construite după Revoluție

ISTORIE… Alte patru biserici din municipiul Vaslui sunt: “Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Mina”, Biserica “Sfantul Apostol Andrei”, Biserica “Sfânta Treime” și Biserica “Sf. Martiri Brâncoveni”. Ultima, dar nu cea din urmă, este cel mai nou lăcaș de cult. Inițiativa construirii acesteia aparține preotului Ștefan Hoțoleanu.

Biserica cu hramul “Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Mina” se află în zona Gării, pe strada Podurilor. Binecuvantarea pentru construcția bisericii a fost dată de Preasfintitul Ioachim Episcop al Eparhiei Husilor, la solicitarea familiei preotului Pîrcălabu Constantin, în anul 1998. Locul pentru ridicarea bisericii a fost ales de către acesta, împreună cu familia sa (soția Maria-Misa Pîrcălabu și fiul Florin Constantin), cu acordul Primăriei Vaslui și a primarului Victor Cristea. Slujba de sfințire a temeliei bisericii a fost săvârșita de Preasfintitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți, în ziua de 8 noiembrie 1998. Pregătirea terenului, împrejmuirea, construcția bisericii și a casei, la stadiul în care se afla, s-a desfășurat între anii 1998-2008, cu cheltuiala familiei preotului Pîrcalabu Constantin și a unui grup restrâns de credincioși.

Biserica “Sfântul Apostol Andrei” se află pe strada Delea (în viile fostului IAS), în imediata apropiere de râpa lui Ștefan Vodă, care cândva era teatru de război între plăieșii lui Ștefan și turcii. Slujba de sfințire și piatra de temelie a acestui sfânt lăcaș a fost pusă într-o zi de toamnă târzie din anul 1998 de către vrednicul de pomenire P.S. Ioachim Mareș – Episcopul Hușilor. Necesitatea construirii bisericii apare datorită fenomenului sectar din acea zonă, dar și datorită apariției unui nou cartier de locuințe. Din lipsă de fonduri, din anul 1998 până în 2003 nu s-a putut realiza nimic. Lucrările au fost reluate odată cu aducerea unui preot nou: Burghelea Valentin. Biserica s-a dorit a fi o copie a bisericii Mănăstirii Putna cu șapte cruci pe acoperiș, tocmai pentru a marca importanța anului 2004, când se împlineau 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului Ștefan cel Mare. Odoarele de mare preț în biserică, policandrele și veșmintele au fost aduse de la Moscova, Kiev și Grecia, din Sfântul Munte de la Mănăstirea Vatopedu și Schitu Lacu.

Biserica cu hramul „Sfânta Treime” este una dintre cele mai vechi biserici din oraș. A fost construită în 1890, în interiorul Cimitirului “Eternitatea”, din zid, în formă de navă, având turla pe pridvorul bisericii. De-a lungul timpului, a suferit mai multe reparații, iar în urma marilor cutremure din anii 1940 și 1977, biserica a fost puternic afectată și a necesitat consolidări și reparații capitale. În anul 2011 au demarat lucrările de consolidare a exteriorului bisericii, de schimbare a acoperișului grav afectat, a geamurilor și înlocuirea  cu ferestre termopan prin aplicarea de folii tip vitraliu. După ce a fost renovată, biserica a fost dotată cu cele necesare și apoi sfințită.

REALIZARE…Adrian Porumboiu a fost omul providential la momentul oportun. Dorinta episcopului Ioachim de a ridica o catedralã în Vaslui a coincis cu dorinta omului de afaceri de a face o ctitorie care sã reziste vremurilor. Pãrintele Bârsan ne-a mãrturisit: „Pãi, fãrã el nu puteam, fãrã dl. presedinte Andrian Porumboiu nu se putea! Nu puteam, au fost cheltuite milioane de euro. Nu as putea sã le estimez. Poate pe la 3-4 milioane de euro cred, el stie mai bine”. Acesta a mai spus cã mersul lucrãrilor nu a fost unul lin, dar finalul a fost sigur: „Domnul presedinte a avut urcusul lui fulminant si deodatã a început sã scadã si atunci am avut emotii. Unde mã duceam, nu gãseam sprijin. Toatã lumea mã primea, dar când le spuneam cã aveam nevoie de bani, nimeni nu-mi spunea da. Am avut rãbdare si am asteptat, Afacerile domnului Porumboiu si-au revenit si am reusit sã finalizãm prin strãdania dumnealui”. Cât despre începutul lucrãrii iatã ce-si aminteste pãrintele: « În 2006 episcopul Ioachim mi-a zis „Mãi bãiete, te apuci de treabã” si atunci m-am apucat! Mi-am dat seama de importanta si de mãretia Bisericii, dar nu mi-am dat seama de greutãtile care or sã fie. Numai provocãri, numai momente prin care aveai tendinta sã crezi cã nu mai reusesc, cã oare mai pot? Cã nu mai reuseam sã mã apuc de picturã…Dar a dat Dumnezeu ca dupã 2018 sã ne apucãm de picturã si am gãsit pe toti care au trebuit. Pictura a fost executatã de Constantin Bumbu de la Dej,un pictor deosebit, are peste 70 de ani!»

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Catedrala este o biserică centrală într-un oraș, de mari dimensiuni, unde serviciul divin este oficiat de obicei de ierarhul locului. Catedrala este biserica principală a unei eparhii. Fiecare eparhie are deci, oficial, o singură biserică cu funcție de catedrală, restul fiind doar biserici.
    Repede mai avem nevoie și la Negrești sau Murgeni.!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.