spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Câte voturi au adus pentru Ponta primarii traseişti şi cât au costat. Studiu de caz

- Advertisement -

Ce poţi face cu un milion de lei din fonduri publice? Să-ţi transferi şapte primari (cu ordonanţa) şi să contabilizezi în jur de 1.600 de voturi în plus pentru Ponta. C-aşa-i în Vrancea, la Oprişan. Şi doar în Vrancea?

Pe lângă alte analize, rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidenţiale pun în lumină şi eficacitatea traseismului politic la capitolul voturi câştigate în urma transferului de primari din perioada de “mercato” stabilită de premierul-candidat Victor Ponta prin „Ordonanţa traseiştilor”. Cel puţin 1.600 de voturi a reuşit, la un calcul sumar, să adune numai Marian Oprişan, liderul social-democraţilor din Vrancea, în contul candidatului Alianţei PSD-UNPR-PC din şapte mici comunităţi din judeţ, unde primarii au trecut în barca puterii ca urmare a controversatei O.G. 55/2014, “opera” vicepremierului Liviu Dragnea, act normativ care a permis migraţia politică a aleşilor locali pentru 45 de zile. Evident că totul a costat, nu onoare sau respect faţă de cetăţeni, ci bani. Bani publici, adunaţi de prin  buzunarele noastre. Iar deciziile guvernamentale arată că social-democraţii nu mizează pe electoratul sensibil la traseism sau la modul în care se administrează banul public, ci pe electoratul captiv, rural, dependent de banii veniţi de la stat, prin ajutoare şi tot felul de subvenţii. Iar cumpărarea de influenţă de la primari este cea mai ieftină când e din banii publici. Operaţiunea a fost pusă în aplicare de Oprişan la o şedinţă a Consiliului Judeţean, organizată cu trei zile înainte de alegeri, pentru distribuirea unei “pomeni electorale” de circa 12 milioane de lei din banii alocaţi judeţului prin H.G. nr. 855/2014 privind repartizarea pe judeţe a sumelor necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale”. În fapt, banii au fost un cadou pentru primarii PSD, dar şi pentru nou veniţii racolaţi de la opoziţie, care au primit câte 100.000 de lei de fiecare pentru comunităţile pe care le păstoresc. Asta după o altă tranşă cuprinsă între 35.000 şi 40.000 de lei de la şedinţa de convingere, organizată în penultima zi de graţie a Ordonanţei traseiştilor. Ce urmează, nu se mai pune. E în folosul cetăţenilor. A celor care votează “cum trebuie”! Ca dovadă că sumele primite de la Guvernul României au fost împărţite pur politic de şeful judeţului, primarii opoziţiei vrâncene, puţini câţi au mai rămas, au primit 0 (zero) lei. Cu alte cuvinte, în România baronilor mergi pe uliţe reabilitate doar dacă votezi primar de la PSD!
Câteva exemple
Ştiind că în multe comunităţi, bună parte din cetăţeni votează aşa cum le sugerează primarul, am comparat rezultatele de la cele mai apropiate alegeri, europarlamentarele din 25 mai, cu cele de duminica trecută şi a reieşit că cel puţin 1% din votul general din judeţul Vrancea a fost adus de primarii traseişti, care şi-au primit arvuna chiar înainte de alegeri. Că banii sunt în pixul lui Marian Oprişan ştiu şi primarii rămaşi formal pe la opoziţie, care au lăsat garda jos şi nu au muncit “nemţeşte” pentru Klaus Iohannis, aşa cum li s-a cerut de la partid.
Oraşul Mărăşeşti, zonă defavorizată pentru locuitorii ei, dar nu şi pentru PSD, are doi deputaţi în barca puterii, deşi se votase iniţial pentru unul din PP-DD, Neagu Mugu, care se declarase “luptător contra ciocoilor”, şi unul din PNL, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, care a promis pentru oraşul cu cea mai mare rată a şomajului din Vrancea investiţii aducătoare de locuri de muncă. Fost membru PRM şi PDL, primarul Valerică Chitic a fost şi el la PNL până la Ordonanţa traseiştilor, dar doar cu numele. O dovedesc rezultatele de la europarlamentare unde PSD a obţinut cu puţin peste 50%, iar PNL, PDL şi Forţa Civică, actualul ACL, au luat împreună 32,5%. La prezidenţiale PNL a scăzut cu cca 10 procente iar PSD a crescut cu 6.
Primarul din Băleşti, Stancu Bălescu, se jura că e de dreapta, ba chiar îşi trăsese origine nobilă, de viţă ţărănistă, asta până când vicleanul baron i-a fluturat pe la nas nişte bani de la Guvern şi omul n-a mai rezistat seducţiei. La europarlamentare PNL-ul a avut peste 60%, PSD 23,5%, iar la prezidenţiale Ponta a luat 68,5%  iar Iohannis 17,5%. Iată o investiţie de succes a Guvernului Ponta (3)!
Broşteni: Un primar uns cu toate alifiile, dar şi cu toate partidele. În luna mai, Ion Alanei a dat un randament de 60% pentru PNL iar PSD-iştii sufereau la 23%. La prezidenţiale, calimera s-a schimbat… PSD 57% , liberalii  24%…Un loc de bună ziua tot a mai rămas. Cu o aproximaţie decentă, aceleaşi date şi cu ex-primarul PNL, azi PSD, de la comuna vecină Mera, Ion Sticlaru. Pentru cazul primarului PNL din Reghiu, Răduţă Macovei, sau cel al PDL din Gura Caliţei, Nicolae Ţandără, procesul trecerii la PSD a fost o formalitate. Pentru că erau doar formal membri ai partidelor cu care au câştigat alegerile. Stimulentul financiar oferit de Oprişan doar i-a convins să îşi pună în acord sufletul cu buzunarul.

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/opinii/1588810170-cate-voturi-au-adus-pentru-ponta-primarii-traseisti-si-cat-au-costat-studiu-de-caz.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.