Strâmte şi urât mirositoare, toaletele ecologice mobile din Galaţi reprezintă o soluţie de maximă urgenţă, atunci când nevoia nu mai poate aştepta până la un WC mai civilizat * Dacă vă spunem însă cât costă închirierea şi întreţinerea acestor cabine, şi că preţul lor a ajuns în atenţia ministrului Finanţelor din mandatul trecut, o să le priviţi, poate, cu mai mult respect
Închirierea şi întreţinerea celor 75 de toalete ecologice simple mobile, amplasate în diferite locuri din oraş a fost scoasă de Primăria Galaţi la licitaţie. Cererea de ofertă are drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut, dar Primăria este gata să plătească 153.982,5 lei pentru anul 2013. Dar dacă pune la socoteală şi eventualele suplimentări pentru primele patru luni ale anului 2014, necesare până la organizarea unei noi licitaţii, suma totală ajunge la 229.403,5 lei, adică peste 700 de euro pe an pentru fiecare toaletă în parte. Licitaţia este doar o formalitate, am putea spune, având în vedere că din 2009 încoace toaletele ecologice mobile ale Galaţiului ne-au fost închiriate şi îngrijite de una şi aceeaşi firmă – Envirotech SRL din Constanţa.
Cât am plătit până acum
Conform anunţurilor de atribuire publicate pe site-ul Primăriei Galaţi, Envirotech a câştigat, în aprilie 2009, prestarea acestui serviciu cu un contract în valoare de 198.956,25 de lei. În 2010, valoarea lui a fost de 150.000 de lei, iar în 2011 – de 163.000 de lei. Ulterior, însă, Primăria avea să declare, prin purtătoarea de cuvânt de la acea dată, Nicoleta Manole, că suma totală plătită firmei ajunge la 320.976 de lei, cu tot cu prelungirile până la organizarea noii licitaţii. În februarie 2012, firma şi-a adjudecat acelaşi contract cu suma de 153.982,5 de lei! Şi iată-ne acum ajunşi la o nouă licitaţie publică pentru toalete.
Pe masa ministrului
Poate că n-o să vă vină să credeţi, dar toaletele au devenit subiect de interpelare! Deputatul PSD Florin Pâslaru, „inspirat” de articolul publicat pe această temă de ziarul „Viata liberă”, i s-a adresat ministrului Finanţelor Publice în primăvara anului trecut: „Primăria Galaţiului cheltuie 1.000 de euro pe an pentru o toaletă ecologică. Şi sunt 75 în tot oraşul, conform listei furnizate de Serviciul tehnic. Costul unei astfel de toatele este de maxim 500 de euro, chiar şi mai puţin. Domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi punctul ministerului pe care îl conduceţi cu privire la această problemă”, a scris Pâslaru. Răspunsul primit a fost însă că: „Verificarea procedurii de atribuire derulată de Primăria municipiului Galaţi având ca obiect închirierea şi întreţinerea a 75 de toalete ecologice nu intră în sfera de competenţă a Ministerului Finanţelor Publice”.
Opt lei pe zi de „budă”
Deşi la finele articolului publicat anul trecut despre costul piperat al toaletelor ne exprimam speranţa că noua administraţie ar putea găsi o variantă de achiziţionare a lor mai convenabilă, acest lucru nu s-a întâmplat. Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, anul trecut, în medie, costul pentru închirierea şi întreţinerea fiecărei toalete a fost de 8 lei pe zi. De aceşti bani, toaletele erau vidanjate, spălate, dezinfectate, completate cu hârtie igienică şi odorizate. Iar în cazul celor situate în zonele aglomerate, cum sunt cele din Piaţa Centrală, golirea şi igienizarea se fac de câte două sau de trei ori pe zi. Costache afirmă că în afară de toaletele din parcuri, celelalte sunt atât de frecventate încât sunt pline la fiecare 24 de ore.
Dacă vă apucă vreo nevoie urgentă şi vreţi să ştiţi unde se află cea mai apropiată toaletă nu e musai să vă luaţi după miros, puteţi să consultaţi lista cu adresele celor 75 de toalete ecologice mobile, click pe imagine.