Italia, Marea Britanie, Germania și Spania au cele mai mari comunități de migranți români, însă numărul celor care aleg să părăsească România pentru a munci în Occident s-a mai diminuat în ultimii ani. Mai mulți români au povestit câți bani reușesc să strângă lunar, în vestul Europei.
În primele decenii de comunism, milioane de români au migrat de la sate în orașele muncitorești din România, pentru a munci în noile fabrici și uzine, clădite conform planurilor de expansiune rezervate zonelor industriale ale României.
Mii de sate afectate de migrația forței de muncă și de colectivizările forțate din anii ’50 au ajuns sortite dispariției, în timp ce localnicii mutați din ele în orașe au găsit puține posibilități de dezvoltare. În ciuda propagandei comuniste care lăuda realizările industriale, salariile din uzinele și fabricile comuniste rămâneau mici, bunurile de larg consum erau greu de procurat, iar lipsurile afectau moralul populației.
Între timp, granițele României spre vestul Europei au rămas închise celor mai mulți români, iar pentru numeroși temerari, inițiativele de a pleca în Occident au plătite cu prețul vieții și al libertății. După 1990, orizonturile spre Occident s-au deschis treptat, iar milioane de români au reușit să plece la muncă în străinătate, unde salariile și condițiile de trai depășeau cu mult standardele din România.
Spania, Italia, Germania și Anglia, preferate de români
Populația românească stabilită în afara granițelor țării a ajuns între 4,5 milioane și 6,5 milioane de români, iar patru țări europene au primit peste jumătate din migranții români. Italia găzduiește peste un milion de români, arată cele mai recente statistici din peninsulă, românii reprezentând principala comunitate de străini din Italia…https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/cat-de-atractive-au-ramas-pentru-romani-salariile-2423757.html