Agitatie maximã în rândul alesilor locali
MIGRATIADE TOAMNÃ Primarii, consilierii locali si judeteni au început sã se “miste” prin judet, curtati intens de formatiunile politice. Unii au semnat deja adeziuni la PSD, partidul spre care se îndreaptã cele mai multe optiuni politice ale alesilor locali, altii se pregãtesc sã semneze cu UNPR sau Partidul Liberal Reformator. Desi niciun ales local nu recunoaste pe fatã motivul pentru care a schimbat partidul cu care a câstigat în alegeri, este mai mult decât clar cã, cel putin în cazul primarilor, principala motivatie o reprezintã finantãrile de la Guvernul Ponta, mai ales cã majoritatea primãriilor din judet au mari probleme financiare. Primarii de la Ivesti si Ibãnesti au semnat deja adeziunile la PSD, în timp ce partidul lui Tãriceanu negociazã deja cu 7-8 primari si în jur de 15 consilieri locali schimbarea coloraturii politice actuale. La Vetrisoaia, primarul Vasile Puiu s-a declarat independent si spune cã nu a semnat cu niciun partid, dar cã nu va sta “cu rufele la masã, nu pot sta în acelasi partid cu Dan Marian”. Doi consilieri judeteni, unul de la PP-DD si altul de la PDL, au semnat si ei adeziuni la PSD-ul lui Dumitru Buzatu, sporind forta social-democratilor în CJ Vaslui.
La Ivesti, primarul Nistor Dumitrache, pânã acum PNL, a decis sã semneze pentru PSD. O miscare anticipatã, cumva, încã de la lansarea lui Klaus Iohannis de la Vaslui, când Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui remarca, citãm, cã “am fost la Ivesti la ziua comunei si l-am vãzut pe primar înconjurat de toatã conducerea PSD de la judet”. Primarul comunei recunoaste cã a semnat cu organizatia condusã de Dumitru Buzatu si are propria sa motivatie. “Eu am candidat din partea USL, am câstigat 70% cu Uniunea si nu m-am mai regãsit ulterior. Am fost pe teren sã strâng semnãturi pentru Klaus Iohannis si am vãzut cã lumea se întreba de ce nu mai sunt în USL, pentru cã acolo am fost votat. Am stat si m-am gândit cã, decât sã-mi pierd mandatul la urmãtoarele alegeri locale, sã fac treabã în formula USL, cu care am fost câstigãtor la alegeri”, explicã Dumitrache. Odatã cu plecarea primarului liberal, cei trei consilieri locali de la liberali au semnat si ei la PSD, ca si organizatia localã, în întregime. Un cutremur politic local, care lasã Partidul National Liberal fãrã organizatie la Ivesti. În comuna Ibãnesti, primarul PDL Benone Pletea a semnat si el cu organizatia lui Buzatu. Este, spre deosebire de colegul de la Ivesti, iritat de întrebãrile privind schimbarea macazului politic. “Eu vã întreb pe dumneavoastrã de ce mâncati carne si nu mâncati fasole? Nu. Atunci, ce vã intereseazã cu cine am semnat? Sunt treburile mele personale, nu vã intereseazã pe dvs. cu cine am semnat. Dacã este nevoie sã informez lumea din comunã, o fac eu personal, nu trebuie sã spun la ziare”, sustine Pletea, extrem de iritat. Un personaj extrem de contestat care, în baza ordonantei privind migratia alesilor locali, s-a gândit sã îngroase rândurile primarilor PSD si care, iatã, nici nu are curajul s-o recunoascã. Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui si presedinte al Consiliului Judetean, spune cã, pe lângã cei doi primari, au mai semnat adeziuni la organizatia social-democratã alti doi consilieri judeteni. “Au semnat cu noi consilierul Gigi Brãnici, de la PDL, dar si consilierul Viorel Istrate, care a câstigat alegerile pe lista PP-DD. Nu stiu numãrul de consilieri locali care au semnat adeziuni la organizatia noastrã, dar sunt destul de multi. Vom vedea, mai este timp sã primim si alti alesi locali”, spune Buzatu. Conform unor surse, PSD are în “vizor” în jur de 10 primari din judet, însã numele celor care vor semna trecerea la organizatia lui Buzatu vor fi aflate în zilele urmãtoare.
Partidul lui Tãriceanu negociazã cu 7 primari
Andrei Abutoaiei, coordonatorul Partidului Liberal Reformat din judetul Vaslui, este extrem de activ pe piata negocierilor cu alesii locali. A strâns deja 12.000 de semnãturi pentru candidatura lui Cãlin Popescu Tãriceanu si sustine cã poartã negocieri cu 7 primari, din care unii vor semna cu PLR în aceastã sãptãmânã. “Sunt discutii cu primari, care vãd în noi formula câstigãtoare. Nu vã pot spune niciun nume, nu am semnat încã nimic, dar vom semna adeziuni pânã la sfârsitul acestei sãptãmâni. Oricum, vreau sã vã spun cã, deja, un numãr de zece primari din judetul Vaslui si-au trimis delegati la întâlnirea de la Iasi cu dl. Cãlin Popescu Tãriceanu, presedintele Senatului României. Alti trei viceprimari au anuntat cã vor trece la PLR, însã numele lor le vom face publice în cel mai scurt timp”, a spus Abutoaiei. La finele sãptãmânii, partidul condus de Tãriceanu are o întâlnire regionalã la Bacãu si acolo e posibil sã participe si câtiva primari din judet, care vor sã treacã în Partidul Liberal Reformator. UNPR, prin presedintele organizatiei judetene, deputatul Sergiu Vizitiu, poartã negocieri cu mai multi alesi locali. “Vã pot confirma cã purtãm discutii si negocieri cu alesi locali, dar vom face publice trecerea lor la Uniunea Nationalã pentru Progresul României abia dupã semnarea efectivã a adeziunilor”, a explicat deputatul Vizitiu.
Scandal în Camera Deputatilor: ordonanta nu a trecut! Ciurariu: “Victorie!”. Buzatu: “Nu e problemã. Senatul este camera decizionalã”
În timp ce, în teritoriu, ordonanta care permite traseismul politic conduce la schimbarea coloraturii politice, iar alesii locali semneazã tot felul de adeziuni, la Parlament se petrec lucruri interesante. Ieri, Ordonanta de urgentã care permite migratia politicã a alesilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputatilor. Ordonanta a fost supusã votului final, în sedinta de miercuri, însã nu a întrunit numãrul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptatã. Primarii îsi pot schimba însã în continuare partidul fãrã sã îsi piardã mandatul, ordonanta fiind vigoare. La votul din plen, s-au înregistrat 195 de voturi “pentru”, 109 voturi “împotrivã” si 21 de abtineri, insuficient ca proiectul sã fie adoptat. “Ordonanta nu a trecut”, a constatat presedintele de sedintã, Viorel Hrebenciuc. Camera Deputatilor este prima camerã sesizatã, Senatul fiind forul decizional. Premierul Victor Ponta, care este si deputat, a participat la vot. “Victorie a democratiei în Parlament! Traseismul legiferat de Ponta prin ordonantã de urgentã a fost respins! Alianta Crestin-Liberalã a înregistrat o victorie împotriva Guvernului Ponta si a fãcut un prim pas pentru stoparea fraudãrii alegerilor. Votul din Camera Deputatilor împotriva OUG 55/2014 are nu doar o importantã juridicã, dar si o valoare simbolicã. Nici mãcar parlamentarii din arcul guvernamental nu sunt solidari cu intentia lui Victor Ponta si a Guvernului PSD de a legifera traseismul politic pentru a obtine avantaje electorale. Solicitãm lui Cãlin Popescu-Tãriceanu, ca presedinte al Senatului, si membrilor Biroului Permanent al acestei Camere ca actul normativ sã fie dezbãtut si respins în cel mai scurt timp si la Senat pentru a putea pune capãt abuzurilor regimului Ponta. Ne asteptãm ca dupã esecul din Camera Deputatilor, senatorii sã fie supusi unor presiuni din partea puterii pentru a vota OUG 55/2014 si facem un apel la colegii nostri din Senatul României sã nu cedeze. Asa cum ne asteptãm sã existe presiuni si santaj asupra primarilor, având în vedere cã lucrurile în Parlament nu decurg asa cum îsi doreste PSD. Asa cum am anuntat deja, Alianta Crestin-Liberalã va folosi toate pârghiile pe care le are la dispozitie pentru ca democratia si statul de drept sã nu fie puse în pericol. Le multumesc public tuturor celor care astãzi au înteles cã vointa electoratului, exprimatã în mod liber la alegeri, trebuie respectatã”, a spus deputatul PNL Florin Ciurariu, copresedinte ACL Vaslui. “Nu e problemã. Camera Deputatilor nu e for decizional, Senatul are acest rol”, a spus, linistit, Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui, la aflarea acestei informatii.
Puiu de la Vetrisoaia nu a semnat cu niciun partid!
Desi a fost primul primar care a anuntat public cã pleacã din PNL si intentioneazã sã semneze cu partidul lui Tãriceanu, primarul de la Vetrisoaia, Vasile Puiu, se considerã independent si nu a semnat cu nicio formatiune politicã. “Mã consider independent, încã nu am semnat cu nimeni. Nu stau în PNL, alãturi de Dan Marian, nu stau cu rufele la masã, cei care ne-au bulgãrit pe noi, liberalii, când au plecat la PDL. Dacã sunt altii care vor sã stea acolo, e treaba lor, eu nu stau. Eu am identitate liberalã, rãmân în grupul ALDE. Ori suntem liberali, ori ce? Noi am câstigat pe mâna USL, ori au uitat toti?”, se întreabã primarul de la Vetrisoaia.