spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Câstigãtorii Olimpiadei Nationale “Mestesuguri artistice traditionale”, etapa judeteanã

- Advertisement -

PREMII… Cinci elevi din Bârlad au obtinut locul I la faza judeteanã a Olimpiadei “Mestesuguri artistice traditionale”. Doi dintre acestia vor avea asigurate cheltuielile de cazare si masã pentru etapa nationalã, ce va avea loc la Sibiu. Este vorba despre Andrei Marina-Andreea de la Clubul copiilor “Spiru Haret” Bârlad, prof. Horgan Dan (ouã încondeiate) si Cozmincã Elena Ana de la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu”, prof. Pascu Sebastian (icoanã pe sticlã). Ceilalti trei elevi vor trebui sã suporte cheltuielile legate de cazare si masã: Mircea Maria de la Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” Bârlad, prof. Mocanu Adriana – (mascã), Vîrgolici Mãdãlina de la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” Bârlad, prof. Mocanu Adriana (picturã mobilier) si Nichifor Teodora Elena de la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu”, prof. Pascu Sebastian (icoanã pe sticlã).

“Scopul acestei actiuni este de a educa si constientiza populatia scolarã asupra valorilor perene ale culturii si civilizatiei populare, de a dezvolta talentul si aptitudinile celor care, cu pasiune se apleacã asupra acelor valori, urmãrind dezvoltarea abilitãtilor practice de a produce valori de artã popularã autenticã. Prin olimpiadã se asigurã, sub îndrumarea celor mai buni specialisti din tarã – teoreticieni si practicieni – un stagiu pentru perfectionarea deprinderilor si aprofundarea cunostintelor cu caracter general – teoretic privind istoricul artei populare din România, specificul etno-cultural al diferitelor zone etnografice, evolutia genurilor de creatie în plan istoric sau mutatiile contemporane, utilizându-se întregul patrimoniu al muzeului ca sursã de documentare”, se aratã în regulamentul concursului.

Lucrãrile trebuie sã respecte traditia localã

Faza nationalã se va desfãsura în perioada 23 – 28 iulie, la Sibiu, în cadrul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, ocazie cu care elevii vor putea lua parte, în afara concursului propriu-zis, la spectacole si ateliere de creatie, urmând a se realiza si o expozitie cu lucrãrile realizate. Competitia se adreseazã copiilor cu vârste între 6-18 ani care provin din mediul rural, ateliere individuale, membri ai cercurilor de profil de artã popularã, din scoli sau cluburi ale elevilor din mediul rural sau urban si care se manifestã, prin instructia si educatia primite în familie sau la scoalã, ca adevãrati creatori de artã popularã, cunoscãtori ai secretelor mestesugului artistic traditional si al specificului artizanal din satul de origine, având calitãtile de manualitate, dexteritate tehnicã si simt artistic, proprii unui artist autentic. Lucrãrile prezentate si realizate pentru concurs vor trebui sã respecte traditia localã a genului, lasând loc si exprimãrii talentului si creatiei proprii, însã, manifestate în deplin respect pentru spiritul original al traditiei. Potrivit organizatorilor, materialele de lucru nu sunt asigurate de cãtre organizatori. În cazul sectiunilor pictat icoane pe sticlã, pictat icoane pe lemn si picturã naivã, în concurs elevii trebuie sã reproducã, la alegere, din urmãtoarele teme: pentru icoane pe sticlã: Prãznicar cu Buna Vestire sau Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântãtorul si Ioan Gurã de Aur; pentru icoane pe lemn: Învierea Domnului Iisus Hristos sau Sfântul Ioan Botezãtorul si Înaintemergãtorul Domnului Iisus Hristos; pentru picturã naivã: Europa ruralã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.