spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Castigatorii incompatibili

- Advertisement -

Locomotivele electorale ale listelor isi anunta rand pe rand retragerea la depou. Oameni care au candidat doar ca sa atraga voturi se vor retrage din CL sau CJ, lasand locul celor din urma lor, adesea personaje cvasinecunoscute publicului larg. Totodata, printre alesii de duminica se afla numeroase persoane incompatibile cu functia de consilier, puse insa pe liste din acelasi motiv: sa „traga” lista in sus, la vot. Cine sunt cei in cauza si ce spune legea? Afla si ce surprize s-au regasit pe listele candidatilor la primariile din judet. Citeste si declaratiile celui mai tanar consilier judetean de la Iasi, cunoscutul luptator K1 Catalin Morosanu.

Consiliul Local al municipiului Iasi va incepe noul mandat cu numerosi consilieri incompatibili. Mai multi candidati de pe listele votate de ieseni ar trebui sa renunte la functii de conducere sau la mandatele din Parlament pentru a ocupa calitatea de consilier local.

„Noi intocmim o informare, iar prefectul stabileste incompatibilitatile”

Cadrul legal care stabileste starile de incompatibilitate cu functia de consilier este Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri. Astfel, alesii locali nu pot fi functionari publici sau angajati cu contract individual de munca in aparatul propriu al Primariei. In plus, consilierii locali nu pot sa detina orice functie de conducere, sa fie asociati, administratori sau membri ai consiliilor de administratie din societatile comerciale subordonate Primariei. Starea de incompatibilitate intervine dupa validarea mandatelor Consiliului Local de catre Biroul Electoral Judetean. Consilierii locali pot alege una din functii in termen de 15 zile de la validare. Reprezentantii Serviciului Juridic al Primariei vor analiza toate cele 27 de dosare ale noilor consilieri locali. „Exista o categorie foarte larga de incompatibilitati, conform legii. Dupa validarea tuturor mandatelor, vom aprecia starile de incompatibilitate si vom corobora toate legile. Vom analiza fiecare caz in parte. Consilierii au 15 zile sa se pronunte de la data validarii pe functii. Vom primi declaratiile eventualelor conflicte de interese. Noi intocmim o informare, cu propuneri, iar prefectul stabileste incompatibilitatile”, a spus Denisa Ionascu, sefa Directiei Juridice a Primariei.

Parlamentarii pleaca primii

Listele la Consiliul Local Iasi au fost votate de 116.609 ieseni. Candidatii propusi de USL au fost alesi de 67.251 de persoane. Listele PDL au fost votate de 17.017 de alegatori, iar PP-DD a obtinut 11.559 de voturi pentru CL. Primii care vor renunta la mandate imediat ce Biroul Electoral Judetean le va valida sunt parlamentarii Nicusor Paduraru (PDL) si Daniel Oajdea (PP-DD). Deputatul Paduraru, primul pe listele PDL pentru Consiliul Local, a declarat ca va ramane in Parlament. „Alegerea este foarte simpla. Partidul nu-si permite sa piarta posturi in Parlament. Voi face o adresa la Biroul Electoral Judetean in care voi renunta la candidatura mea si in locul meu va veni altcineva”, a declarat Nicusor Paduraru. Deputatul Daniel Oajdea, unul dintre cei trei consilieri locali alesi din partea PP-DD, va renunta la noua functia pentru mandatul din Parlament. „Voi face exact ce am promis. Imi voi da demisia din CL si voi lasa in locul meu pe cineva care a castigat concursul de proiecte organizat de partid. Mi-as da si azi demisia daca se poate, dar respect procedurile”, a declarat Oajdea. PP-DD va fi reprezentat in CL de Adrian Boca, Anca Preda si Sandu Buraga.

„M-am consultat cu juristul si a spus ca nu sunt incompatibila”

Viitorii consilieri locali PDL vor fi Gabriel Grigore, Constantin Leonte, Gheorghe Grigoras, Camelia Bogdanici si Constantin Barhala. Dintre acestia, Constantin Leonte, prorector la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, si Camelia Bogdanici, director medical la Spitalul „Sf. Spiridon”, sustin ca nu sunt vizati de eventuale stari de incompatibilitate, desi ocupa functii de conducere. Conform Legii Educatiei, doar „functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului”, iar articolul 215, al. 5 admite ca „functiile de conducere sau de demnitate publica se pot cumula cu functiile didactice si/sau de cercetare”. Directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon” a cerut parerea unui jurist cu privire la noul sau mandat in CL. „M-am consultat cu juristul meu si mi-a raspuns ca nu sunt incompatibila pentru ca nu sunt functionar public si nici nu am functii de conducere in Primarie. Spitalul e in subordinea ministerului, si nu in subordonarea directa a Primariei”, a declarat Camelia Bogdanici.

Consilierii USL cer lamuriri

Unii dintre noii consilieri locali din partea USL ar putea avea si ei probleme de incompatibilitate. PSD si PNL au castigat 19 mandate in CL, dintre acestia functii de conducere detinand Calin Scripcaru – managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Camelia Gavrila – sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Paul Corneliu Boisteanu – prorector la USAMV, si Cristian Ghibu – director la CFR Regionala Iasi. Calin Scripcariu, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, a trimis acum doua zile o adresa la Agentia Nationala de Integritate si a cerut un punct de vedere oficial in acest sens. „Am solicitat de la ANI niste precizari in sensul acesta. In functie de raspuns voi lua o decizie. Daca nu voi putea sa pastrez si functia de consilier local, voi ramane la spital, deoarece am un angajament moral fata de aceasta institutie si niste proiecte pe care trebuie sa le duc la capat.

Incompatibilitatea in cazul meu s-ar supune la doua legi, 161 si 95, a sanatatii, unde sunt niste inadvertente pe acest aspect”, a declarat Scripcariu. Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, se stabileste ca functia de manager al unui spital este incompatibila cu oricare alta functie, salarizata, nesalarizata si/sau indemnizata, prevedere care l-ar putea afecta direct pe Scripcariu. Camelia Gavrila a declarat insa ca nu este vizata de aceasta problema, deoarece nu este functionar public. Situatia celorlalti va trebui insa clarificata la nivelul Prefecturii sau la ANI.

Numarul „suspectilor” de incompatibilitate in judetul Iasi este insa mult mai mare, fiind de presupus ca astfel de cazuri exista si in multe comune din judet.

Cel mai tanar consilier judetean iesean: „Moartea din Carpati”

O prezenta inedita in administratia publica din Iasi este cea a luptatorului de K1 Catalin Morosanu, cel supranumit „Moartea din Carpati”. Ieseanul a fost ales consilier judetean pe lista PDL. Catalin Morosanu a anuntat ca intentioneaza sa isi duca pana la capat mandatul si ca nu are de gand sa candideze la alegerile parlamentare. „Cei de la televiziuni m-au sunat imediat dupa alegeri, dar am zis ca nu dau nicio declaratie pana nu vad rezultatele finale. Nu am vrut sa patesc ca Geoana, sa deschid sampania, am vrut sa vad rezultatele oficiale. In cele din urma, am prins un loc eligibil de consilier judetean. Dar, daca stiam ce inseamna politica, cred ca ma lasam la mana mea. Aceasta experienta m-a adus cu picioarele pe pamant. Mi-am dat seama ca noi traim intr-o lume a noastra, intr-o lume roz, frumoasa, in grupurile noastre de prieteni. Daca vreti sa vedeti realitatea, duceti-va in judet sa vedeti cati oameni saraci sunt. Am dat noroc cu oameni cu palmele crapate. Am vazut copii care se bucurau la o bomboana. Am vazut parinti care vor sa-si duca copiii la scoala, dar nu au bani. Ma durea inima cand i-am vazut. Acolo e realitatea. Ca partid, nu am luptat impotriva valului, ci impotriva tsunamiului. In aceasta campanie electorala a fost foarte greu. Noi (PDL – n.r.) am fost cei care au taiat salariile si pensiile. In cele din urma am reusit sa vorbim cu oamenii. Am reusit sa scoatem o medie foarte buna. Iasul e fief PSD, iar noi, ca partid, am facut un scor destul de bun”, a declarat Catalin Morosanu.

Acesta a adaugat ca printre primele lucruri pe care intentioneaza sa le faca in noua calitate este sa ajute sportivii ieseni. „Sunt la inceput. Sper sa imi tin promisiunile. Voi avea o colaborare foarte buna cu toata lumea. Imediat dupa ce voi depune juramantul la CJ, voi vedea cum putem ajuta sportivii din Iasi. Vreau sa oferim tuturor sportivilor care au medalii de aur niste sporuri de efort. Voi vorbi si cu Ciprian Paraschiv (coordonatorul regional al Agentiei Nationale de Sport si Tineret – n.r.), si cu reprezentantii tuturor cluburilor pentru a gasi o solutie. Sportivii sunt adevaratii ambasadori ai Iasului. Nu promit ca fac Aeroportul sau alte lucruri de acest gen. Sunt la inceput, dar voi incerca sa fiu aproape de toata lumea. Si domnii Adascalitei si Citea sunt sportivi. Cred ca putem avea o colaborare foarte buna. Trebuie sa ne unim si sa facem un proiect comun pentru a ajuta sportivii”, a mai spus Catalin Morosanu. Acesta a adaugat ca pe primul plan va ramane sportul, urmatorul meci fiind programat pentru 7 iulie, la Varna – Bulgaria. Antrenorul sau, Mihai Constantin, i-a dat cateva sfaturi despre lupta pe care va trebuie sa o duca cu politicienii mai experimentati. „In primul rand vom lucra foarte mult eschivele. Trebuie sa fie foarte atent la loviturile de la spate. O sa aiba nevoie de multa atentie sa nu primeasca astfel de lovituri. La sport e mai usor decat in politica. La sport esti fata in fata cu adversar, in politica e putin mai greu. Te lupti cu tot soiul de jocuri de culise. Ma bucur ca e cel mai tanar consilier judetean. Are doar 28 de ani. E un lucru foarte mare ca a ajuns in CJ. Asta si-a dorit. Cred ca va putea sa le faca pe ambele. Mai greu va fi daca va veni cu moveu la ochi la sedinta”, a spus Mihai Constantin.

Ciudateniile alegerilor locale: Sotia senatorului PSD Sorin Lazar a devenit primarita

Campania electorala pentru alegerile locale din acest an a scos la iveala si aspecte inedite. Partide mai putin cunoscute au avut candidati la primariile din judet, chiar si in unele comune mici. Astfel, in afara de Iasi, Partidul Social Democrat al Muncitorilor (PSDM) a propus candidati la primariile din Popesti si Tomesti. Partidul Poporului – Legea Cojocaru (PPLC) a avut candidati la Barnova, Ciortesti, Erbiceni, Iasi si Popricani. Verzii au avut candidati la Butea, Ceplenita, Costesti, Dagata, Rediu si Victoria, fiind la doar patru voturi sa castige primaria din Rachiteni, prin Stefan Iacob. Partidul Uniunea Ecologista din Romania (PUER) a avut candidati la primariile din Grajduri, Letcani si Ruginoasa. Partidul Romaniei Europene a avut candidat doar la primariile din Holboca si Iasi. Partidul Ecologist Roman a avut candidati la Holboca si Targu Frumos, iar Partidul Totul pentru Tara doar la Iasi. Partidul Socalist Roman a luptat pentru primariile din Iasi, Popricani si Mogosesti – Iasi. Singurul candidat la vreo primarie din judet al Partidei Romilor „Pro Europa” a fost cel din Motca, Stefan Nunuca. La Barnova, PDL a mizat pe un jurnalist, Liviu Suceveanu. Si Uniunea Populara Social Crestina a fost un alt partid cu putini candidati. La Dolhesti, PP-DD a solicitat votul pentru un muzicant de etnie roma, Preda Sommerfeld. La Costesti, liberalii au mizat pe consilierul judetean Benone Tofan.

Lupte „fratricide” in numeroase comune

Unele partide au incercat sa profite de pe urma numelui contracandidatilor. La Costesti, pentru functia de primar s-au luptat Laura Gabriela Doaca (UNPR) si Aurel Doaca (PSD). La Dagata, Pavel Pasaniuc (PP-DD) s-a luptat cu Viorel Pasaniuc (PRM), la Draguseni Vasile Ciobotaru (PDL) l-a avut ca adversar pe Viorel Ciobotaru (USL). Si la Iasi a fost o situatie asemanatoare, primarul Gheorghe Nichita (PSD) avandu-l drept contracandidat pe Pavel Nichita (Partidul Totul pentru Tara). Neculai Mihai (PDL) s-a luptat cu Petru Mihai (PP-DD) pentru Primaria Letcani. La Oteleni, Viorel Cezar (PDL) s-a confruntat cu Iosif Cezar (PP-DD). Pentru primaria din Popricani au candidat Vasile Marian (PPLC) si Gheorghe Marian (PP-DD). Independentul Iosif Dobos s-a luptat cu liberalul Petre Dobos pentru Primaria Rachiteni. Si la Prisacani doi dintre candidati aveau acelasi nume. Locuitorii din aceasta comuna au avut de ales intre Constantin St. Chirila (USL) si Constantin I. Chirila (UNPR). La Halaucesti, comuna cu multi catolici, trei dintre candidati aveau acelasi prenume, Iosif.

Sotul senator, sotia primar

Desi pentru functia de primar s-au luptat peste 30 de femei, doar trei au reusit sa obtina acest fotoliu. Social-democrata Valentina Oloeru a mai obtinut un mandat de primar in comuna Madarjac, iar liberala Elena Curcudel in comuna Mironeasa. Social-democrata Mariana Lazar a devenit primar in comuna Strunga. Aceasta este sotia fostul primar al comunei, actualul senator PSD Sorin Lazar. Primaria pentru care s-au luptat cele mai multe femei a fost cea din Tomesti. In acest caz s-au confruntat trei femei: Cristina Petronela Albisteanu (PSD), Iuliana Irimia (candidat indepedent) si Gabriela Sbancu (PSDM), primar a iesit insa un barbat. Partidul care a promovat cel mai mult femeile la acest capitol a fost PP-DD. Formatiunea fondata de Dan Diaconescu a mizat pe femei in mai multe localitati, printre acestea numarandu-se Aroneanu (Maricica Ganga), Ramona Ciubotaru (PP-DD), Costesti (Maria Hohan), Cozmesti (Dorica Ciocarlan), Gorban (Ludmila Andriescu) sau Ana Stan (Schitu Duca). „Nu am facut o statistica. Unele dintre ele au scos chiar rezultate foarte bune. La Grozesti, de exemplu, doamna Valeria Dumitru a reusit sa obtina 3 consilieri din totalul de 11. La Draguseni, doamna Hurdugan a obtinut 2 consilieri din 11. Rezultate bune am avut si la Todiresti, prin doamna Ioana Bujor. Nu a fost o preocupare sa punem femei sau barbati candidati la primarii. Partidul a fost construit de jos in sus. Este posibil sa se numere printre aceste persoane si fani ai OTV. Am recunoscut ca PPDD a fost construit de la brandul lui Dan Diaconescu”, a declarat Vlad Hogea, presedintele PP-DD Iasi. Acesta a mai spus si despre unele surprize placute pe care le-a trait in urma alegerilor din 10 iunie. „La Ciohorani am depus lista in ultima zi. Ne-am chinuit pana in ultimul moment. Din fericire, am reusit sa obtinem doi consilieri locali. La Schitu Duca, cu toate piedicile puse de domnul primar Mihalache, am depus lista si am obtinut un consilier. Am obtinut un primar, la Cotnari, si eram la un pas sa avem primar in Holboca si Scanteia. Oricum, in mai multe comune vom avea viceprimari”, a mai spus Vlad Hogea.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.