Într-un cadru natural mirific, pe Valea Oituzului, între localitãtile Fierãstrãu Oituz si Hârja, în perioada 22 – 23 septembrie, s-a desfãsurat a doua editie a Simpozionului „Casa rebusistilor”, organizatã de Cercul rebusist „Alb si negru” din Bârlad, din initiativa si cu aportul deosebit al cunoscutilor rebusisti bârlãdeni Serghei Colosenco si Lucian Stãncescu. Serghei Colosenco este cel mai vechi si prolific colaborator al cotidianului nostru, autorul careurilor rebusiste cu care se delecteazã cititorii nostri în fiecare zi.
Evenimentul a marcat împlinirea a 55 de ani de la publicarea de cãtre profesorul Serghei Colosenco a primului joc enigmistic, un aritmogrif, la 14 septembrie 1957, în ziarul „Steagul Rosu”, editat la Bârlad. Invitati la aceastã manifestare au fost Constantin Cãlimac, Nelu Dumbravã si Dorel Munteanu, membri ai Cercului rebusist „Edip-Mihai Cretu” din Roman, cãrora li s-a alãturat Ciprian Oglan, rebusist cu origini onestene, stabilit de multi ani la Toulouse, în Franta. Pe lângã membrii miscãrii rebusiste bârlãdene – Liviu Bors, Serghei Colosenco, Costel Filiutã, Costicã Ispir, Florian Pricop, Dorin Prodan, Lucian Stãncescu si Ionel Serban -, la acest simpozion au mai participat: Mircea Colosenco – istoric literar din Bucuresti, Jean Enache – profesor din Sierre (Elvetia), Nicolae Stoichici – pensionar CFR din Ploiesti, Stefan Epure – profesor din Onesti, Lucian Ravaru – profesor din Bârlad si Ion Moraru – ziarist la sãptãmânalul „Onesti Expres”. În cadrul simpozionului, Serghei Colosenco a expus douã panouri cu probleme de enigmisticã, ale cãror solutii erau chiar numele rebusistilor din Roman si Bârlad, iar Ionel Serban a prezentat numãrul 12 al revistei „Alb si negru” editatã de cercul rebusist omonim. Inspirat de ambianta deosebitã, Nelu Dumbravã si-a încântat prietenii cu rondelurile sale dedicate lui Serghei Colosenco si membrilor Cercului rebusist „Alb si negru”. S-a desfãsurat un concurs de dezlegãri, în urma cãruia s-a stabilit urmãtorul clasament: Ionel Serban – locul I, Nelu Dumbravã – locul II si Dorin Prodan – locul III. Premiul special pentru cel mai rapid dezlegãtor i-a fost decernat, de cãtre firma Nairolf SRL, lui Lucian Stãncescu.
Colosenco, cu lãutarul dupã el!
Concurentii au fost premiati cu diplome, pachete de cãrti si câte o surprizã … îmbuteliatã. Dupã un prânz prelungit, în acordurile unui lãutar venit de la Bârlad, invitatii au revenit la pasiunea lor comunã si au definit o grilã, tocmai pentru a marca acest eveniment rebusist. Discutiile privind actualitatea rebusistã, ca si evocãrile, au continuat pânã târziu în noapte la pensiunea „Margareta”, aflatã nu departe. A doua zi, dupã micul dejun, s-a reluat activitatea de creatie în comun, definindu-se o nouã grilã, s-au fãcut fotografii, iar unii au explorat vecinãtatea imediatã. Cam pe la prânz a iesit de sub arini un purcelus bine bronzat, pe care invitatii l-au stropit cu un Riesling de Perieni. Într-un târziu, dupã ce au savurat numeroasele bunãtãti, dupã ce au notat câteva cuvinte în „Cartea de onoare”, oaspetii prezenti la aceastã manifestare si-au luat rãmas bun de la gazde, cu promisiunea cã vor reveni cu plãcere si la editiile urmãtoare ale simpozionului, mânati de pasiunea pentru rebus. Cine mai vrea sã fie prezent la a treia editie? Înscrierile se fac … sub formã de careuri si enigme rebusiste!
(Material realizat cu sprijinul rebusistului bârlãdean Dorin PRODAN)