spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Casa de Culturã Husi, în toiul reparatiilor

- Advertisement -

REABILITARE…Dupã ani de zile în care a fost lãsatã sã se degradeze putin câte putin, clãdirea Casei de Culturã a municipiului Husi, ce poartã numele celebrului actor husean, Alexandru Giugaru, este în curs de reabilitare. Cu fonduri de la bugetul local, se doreste realizarea de lucrãri de reparatii semnificative, compartimentarea uneia dintre sãli, fãrã a interveni în structura si arhitectura constructiei. De asemenea, se vor amenaja grupuri sanitare, de care era mare nevoie, într-o institutie în care zilnic veneau zeci de copii, la diferite cursuri.

„Este nevoie de culturã în Husi, mai ales cã dintotdeauna acest oras a avut o efervescentã culturalã deosebitã. Eu, acum multi ani în urmã, am fost la cenaclul literar condus de Ioan Alexandru Anghelus, un profesor atât de respectat si de iubit de huseni. Prin acesti oameni mari care au sustinut-o, prin realizãrile ei din anii sãi cei mai fructuosi, Casa de Culturã localã are o istorie proprie foarte frumoasã, care meritã cunoscutã si promovatã”, spune profesoara Constanta Balan.

Frânturi de istorie localã

„Pe când la Husi nu exista Casã de Culturã, localnicii au simtit nevoia sa organizeze diverse cercuri culturale, care au dezmortit viata urbei. Cel dintâi care s-a gândit sa ia o initiativã a fost doctorul Radu Kernbach, care a inchiriat o camera în fostul hotel de pe strada Stefan cel Mare, îndemnându-i pe huseni sã discute aici probleme de stiintã si literaturã (1914). De aici s-a construit Cercul Cultural „Gânduri bune” cu sediul la bãcãnia Pivnicieru, de langã Biserica „Sfintii Voievozi”. Printre cei care au frecventat cercul se numarã: dr. N. Laptes , avocatii Petru Gâdei si D. Gociu, profesorii Gh. Vântu, Ion Zelea Codreanu, elevul C. Asiminei, episcopul Nicodim, s.a. Au activat mai apoi si alte cercuri (al preotilor, al invãtãtorilor, al studentilor) iar, în paralel, au functionat mai multe coruri, initial legate de activitatea seminarului teologic unde, tânãrul Gavril Muzicescu a venit la Husi sã învete muzicã, devenind mai târziu pãrintele muzicii corale romanesti. Dupã înfiintarea Casei de Culturã, în anul 1952, când director era profesorului Emilan Pascal, clãdirea din str. Al.Giugaru a gãzduit diverse manifestari culturale cum ar fi : teatrul de amatori, ansambluri corale si folclorice, activitãti ale artistilor plastici, un studio cinematografic, un cenaclu literar (condus multi ani la rând de profesorul Ion Alexandru Anghelus) . Corul Casei de Culturã a fost sprijinit de-a lungul anilor de personalitãti ca C. Arvinte, George Vintilã, Sabin Pantza, Mihai Cozmei, Vasile Spãtarelul si dirijat de profesori talentati ca Ioan Timus, Liese-Lotte Vârnã, Maria Moraru, Ion Mereutã. La 15 octombrie 1987 institutia de culturã huseanã primeste numele marelui actor nãscut la Husi, Alexandru Giugaru. Continuând traditia, Casa de Culturã organizeazã si în prezent cercuri de teatru, expozitii de artã plasticã: picturã, graficã satiricã – salonul anual „Damigenius”; spectacole de teatru (în 2006 s-a înfiintat o trupã de teatru cu numele marelui Alexandru Giugaru) si muzica. În 1999 a fost infiintat ansamblul folcloric „Trandafir de la Moldova”, coordonat de dirijorul Valericã Petraru si coregraful Virginel Solomon (sursa: Istoria Husilor, Th. Codreanu).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.