spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Care va fi soarta Spitalului din Negresti?

- Advertisement -

INCERTITUDINE Desi au trecut doi ani de la închidere, în urma unui ordin aberant al fostului ministru al Sãnãtãtii, Spitalul Orãsenesc Negresti nu are încã o destinatie, nici mãcar cu caracter social. Acesta nu poate fi redeschis de autoritãtile locale, în ciuda eforturilor depuse în acest sens. Redeschiderea acestui spital a încins spiritele între politicienii din judet, fiind subiectul multor dezbateri. Nu este de neglijat cã mai multi oficiali, printre care primarul Vasile Voicu si deputatul Florin Ciurariu, au promis cã vor redeschide acest spital, fie si sub o formã temporarã. „Ne dorim sã reactivãm spitalul. Problema este cã la momentul de fatã suntem în litigiu cu firma de la Bucuresti care a avut un contract încheiat cu vechiul Consiliu Local privind o concesiune pentru o perioadã de 15 ani. Ne-am angajat asistentã juridicã si asteptãm sã vedem cum se va termina acest litigiu care acum este la instanta de judecatã. Urmeazã apoi sã elaborãm o strategie pentru a rezolva aceastã problemã extrem de importantã pentru Negresti”, explicã primarul orasului Negresti, Vasile Voicu. Spitalul din Negresti a fost închis în primãvara anului 2011, la doar câtiva ani dupã ce fusese modernizat si reabilitat. Odatã cu închiderea unitãtii sanitare, toti bolnavii din Negresti si din localitãtile limitrofe au fost nevoiti sã se deplaseze la Vaslui, la Spitalul Judetean de Urgentã, lucru care a stârnit nemultumirea cetãtenilor. Conform unor surse, echipamentele din acest spital s-au degradat, dupã o perioadã lungã de nefunctionare, desi aceste echipamente au costat zeci de mii de euro.

În 2011, a fost luatã decizia de închidere la nivel national a unui numãr de 69 unitãti spitalicesti, decizie care a afectat si unitãti din judetul Vaslui, inclusiv Spitalul Orãsenesc din Negresti. Un an mai târziu, în 2012, fostul primar Cozma anunta cã s-ar putea redeschide spitalul, ca un centru sanitar multifunctional, care urma sã aibã în componentã pânã la 20 paturi pentru spitalizarea de zi, dar si un compartiment de primire a urgentelor, un laborator de analize medicale si unul de radiologie imagisticã, ceea ce ar fi însemnat cã bolnavii nu mai erau obligati sã parcurgã zeci de kilometri pânã la Vaslui pentru a-si putea face analizele gratuite, sau sã apeleze, contra cost, la laboratoare particulare. „Voi face în continuare eforturi pentru redeschiderea Spitalului Orãsenesc Negresti la întreaga capacitate, pentru ca toti cetãtenii orasului sau din comunele din zone sã poatã beneficia de toate conditiile pentru asigurarea unei asistente medicale de calitate, la timp si în mod gratuit, asa cum se cuvine unor cetãteni europeni”, spunea Ioan Cozma. S-a încheiat un contract cu o firmã privatã, care nu a mai deschis niciodatã acest spital. Nici pânã acum, procesul dintre primãrie si firma în cauzã nu s-a finalizat, de aceea în fostul spital nu se pot desfãsura activitãti medicale.

„Vrem spital la Negresti!”

În 2012, primãria orasului Negresti a înaintat un memoriu Ministerului Sãnãtãtii, pentru argumentarea deschiderii centrului de sãnãtate multifunctional. „Teritoriul deservit de Spitalul Orãsenesc Negresti coincide si în prezent cu teritoriul fostului centru metodologic Negresti care functiona înainte de 1990. Acest teritoriu avea în componentã 6 comune (Bãcesti, Dumesti, Todiresti, Osesti, Vulturesti si Rebricea) cu 6 dispensare rurale, orasul Negresti – cu 1 spital, o policlinicã si un dispensar urban, la acestea adãugându-se, în acel moment, si un Spital comunal la Bãcesti. În prezent, pe acest teritoriu asistenta medicalã primarã este asiguratã doar de medici de familie, iar asistenta medicalã de specialitate doar de douã cabinete medicale particulare de interne, respectiv stomatologie (spitalul din Bãcesti, policlinica din Negresti si, din aprilie 2011, Spitalul Orãsenesc Negresti, desfiintându-se). Cele mai îndepãrtate comune de fostul Spital Orãsenesc Negresti sunt comuna Bãcesti, la 25 de km, si comuna Rebricea, la 22 km distantã. De asemenea, distanta dintre comuna Bãcesti (aflatã la granita cu judetul Neamt), si cel mai apropiat spital, respectiv Spitalul Judetean Vaslui, este de aproximativ 60 de kilometri”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.