Parlamentarii liberali par cei mai hotariti. Unii dintre ei chiar sustin ca nu mai e cale de intors. „Noi raminem fermi. Mergem pina la capat”, spune deputatul Relu Fenechiu. In schimb colegii lor de alianta, cei din PSD, vad mai nuantat problema. „Personal cred ca demisia ar fi o greseala. Am pierde mult, nu ca persoane, ci ca partide”, explica senatorul Florin Constantinescu.
Unii dintre parlamentarii USL de Iasi sustin nu isi fac griji in cazul unei demisii, explicind ca au ce face si au si din ce trai. De altfel, mai toti au cel putin o afacere in derulare. In plus, parlamentari precum liberalul Cristian Adomnitei spun ca ar putea sa mai aiba un obiectiv care sa-i ocupe viata politica: candidatura la sefia Consiliului Judetean (CJ). „Eu si mai multi colegi de la PNL ne vom depune demisia la presedintele partidului. Demisiile vor fi in custodia sa. Oricum, daca se va lua o asemenea decizie, fie ne vom da toti demisiile, fie nici unul. In cazul in care voi demisiona, eu as avea doua optiuni ulterior, fie voi candida la CJ, daca vor dori si colegii mei acest lucru, fie pentru un nou mandat de parlamentar, lucru care, de asemenea, este foarte onorant pentru mine. Chiar daca ar fi sa fiu in afara Parlamentului pentru o perioada, nu as avea emotii”, ne-a declarat Cristian Adomnitei. Acesta a adaugat ca, daca se va merge pe varianta demisiilor din Parlament, nu crede ca vor exista parlamentari care sa nu respecte decizia partidului.
„Exista posibilitatea sa nu se declanseze alegeri anticipate”
In opinia senatorului PSD Florin Constantinescu, demisia din Parlament ar putea sa creeze USL-ului si foarte multe neplaceri. Din acest motiv,
social-democratul nu ar opta pentru o asemenea varianta. „La nivel de USL nu s-a luat nici o decizie. Am discutat despre aceasta posibilitate la nivelul Grupului reunit al USL din Parlament. S-a pus in discutie posibilitatea sa ne dam demisiile pentru a determina organizarea alegerilor anticipate. Decizia va fi politica. Eu n-am nici o problema sa-mi dau demisia. Trebuie vazut care sint avantajele si care sint riscurile unui astfel de gest. Exista posibilitatea ca, fie si daca ne dam demisia, sa nu se declanseze alegeri anticipate, sa fim in ipostaza unui partid care nu e in Parlament si care nu va avea oameni in sectii. De asemenea, o parte dintre colegi ar putea sa nu demisioneze sau sa faca un grup minoritar, pentru ca sigur vor fi citiva care vor face asta. Oricum, eu voi respecta decizia partidului”, a declarat Florin Constantinescu. Acesta a adaugat ca, fie daca vor fi alegeri anticipate, fie daca vor fi la termen, va candida pentru un nou mandat de parlamentar. In opinia sa, o decizie finala in legatura cu posibilitatea demisiei parlamentarilor USL se va lua la inceputul lunii februarie. „Personal, cred ca demisia ar fi o greseala. Am pierde mult, nu ca persoane, ci ca partide”, a mai declarat Florin Constantinescu.
„Daca se va lua decizia sa demisionam, voi face acest lucru fara nici o discutie”
Deputatul Relu Fenechiu, vicepresedinte al PNL, sustine ca in cazul in care vor fi organizate alegeri partiale in colegiile in care parlamentarii USL ar demisiona, acestia din urma nu vor mai candida pentru un mandat de citeva luni. „Noi raminem fermi. Mergem pina la capat. Vrem sa determinam Guvernul sa se comporte normal. Demisia nu e o chestiune pe care cineva o agreeaza, pentru ca este un gest extrem. Daca se va lua decizia sa demisionam, voi face acest lucru fara nici o discutie. Cred ca oamenii din strada vor o noua clasa politica si acest lucru ne obliga la gesturi extreme. Nefiind parlamentari, vom putea iesi in strada, pentru ca vrem acelasi lucru cu cei care au protestat. Actuala clasa politica nu este ceea ce trebuie sa fie, si aici ma refer si la parlamentari, iar alegerile pot indrepta acest lucru. Nu am propus sa plece numai cei de la PDL, noi propunem alegeri”, a declarat Relu Fenechiu. Seful PNL Iasi mai sustine ca daca vor exista parlamentari USL care nu vor demisiona in cazul adoptarii unei asemenea decizii, atunci aceia nu vor mai fi candidati ai acestei formatiuni politice la urmatoarele alegeri.
„Dupa tot ce s-a intimplat in aceste zile, nu ne putem intoarce in Parlament”
Deputatul PSD Vasile Mocanu sustine ca este greu de crezut ca USL va adopta o astfel de decizie in conditiile in care Curtea Constitutionala a respins decizia comasarii alegerilor locale cu alegerile parlamentare. „S-a schimbat situatia. Eu imi dau demisia rapid. Sint primul care imi semnez demisia, daca se ia o asemenea decizie. Dar astazi (ieri – n.r.) decizia CCR cred ca a mai schimbat situatia”, a spus Vasile Mocanu. Acesta a adaugat ca o alta posibila forma de protest la care USL ar putea apela ar fi greva parlamentara.
Senatorul PNL Varujan Vosganian vrede ca actuala guvernare este cea care face ca romanii sa judece intreaga clasa politica „cu severitate”. Acesta ar fi unul din motivele pentru care senatorul este un sustinator fervent al ideii mentionate mai sus. „E limpede ca dupa tot ce s-a intimplat in aceste zile nu ne putem intoarce in Parlament, reluind procedurile legislative, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Romania de miine nu mai poate semana cu Romania de ieri. Actiunea politica trebuie sa fie ferma si fara nici un dubiu. Socotesc ca demisia din Parlament este o solutie pe care trebuie sa o avem, in mod serios, in vedere. Avem o majoritate parlamentara care nu a fost investita de nici un vot popular (…). Nimic nu ar fi mai grav, acum, decit o lunga agonie lipsita de demnitate, urmata de alegeri masluite. Pentru ca toate acestea sa nu se intimple, sint necesare rapid alegeri corecte si libere, o guvernare legitima care sa fi invatat cite ceva din lectia amara si aspra a protestelor din ianuarie 2012”, sustine acesta, pe propriul blog.
Ce ar pierde parlamentarii in cazul demisiei
Daca ar demisiona, parlamentarii USL ar pierde indemnizatii care variaza intre 4.200 si 5.000 de lei, direct proportional cu functia detinuta in Parlament. Nici angajatii de la birourile parlamentare nu ar fi mai fericiti din acest punct de vedere, intrucit fiecare parlamentar primeste pentru biroul sau o suma forfetara echivalenta cu o indemnizatie si jumatate. Alte lucruri la care ar trebui sa renunte parlamentarii sint diurna de deplasare de 2% din indemnizatia lunara, decontarea cazarii la Bucuresti, posibilitatea de a efectua deplasari in strainatate platite de Parlament, posibilitatea de a avea un autoturism pentru deplasari in circumscriptia electorala, precum si decontarea combustibilului consumat in deplasarile cu masina personala si decontarea cheltuielilor pentru taxe de posta si telecomunicatii interne, ambele pentru activitati legate de exercitarea mandatului.