Vineri dupa-amiaza, Tribunalul a dispus arestarea a cinci Stanesti. Procurorii u considerat ca ei erau capii caracatitei fiscale care a prejudiciat statul cu 7,5 milioane de lei. Procurorii au cerut si punerea sechestrului asigurator pe bunurile tiganilor: vile, limuzine, aur si bani. Multe vile au scapat de sechestrul asigurator fiind construite fara autorizatie.
Descinderile din urma doua zile de la palatele tiganesti de la Grajduri si Zanea s-au lasat ieri cu cinci arestari. Judecatorii Tribunalului Iasi au admis propunerile de arestare pe numele lui Bogdan, Frant, Maricica, Catalin si Dragos Stanescu. Anchetatorii considera ca acestia sunt cei care au pus pe picioare mecanismul financiar ce a prejudiciat statul roman cu 7,5 milioane de lei. Tot ieri, procurorii au dispus masura interdictiei de a parasi localitatea si pentru alte 16 persoane implicate in aceeasi „afacere”.
Sechestru pe conturile bancare si pe bolizii tiganilor
„Membrii gruparii organizate au incasat sume de bani, de la adevaratii beneficiari, au intocmit si au pus la cale circuite financiare fictive, reusind intr-o perioada extraordinar de scurta sa creeze un prejudiciu de 7,5 milioane de lei bugetului de stat. Sumele derulate prin circuitele financiare fictive de catre membrii gruparii, sume reciclate de catre acestia, se ridica la peste 55 milioane de lei”, a declarat Iulia Diaconu, procuror-sef al DIICOT Iasi. Intr-un comunicat al Politiei Romane se arata ca, in urma perchezitiilor din urma cu doua zile, au fost ridicate 10 autoturisme de lux, peste o jumatate de kilogram de aur, 63.000 de lei, 9.850 de euro, 1.250 de dolari, 55 de telefoane mobile, 21 de unitati de calculator, 5 pistoale cu gaze si cu bile, precum si mii de documente fiscale. Totodata, procurorii au pus sechestru asigurator pe conturile bancare ale suspectilor si societatilor comerciale vizate, pe 15 autoturisme de lux si pe alte bunuri.
Cum era furat statul de bani
Anchetatorii au precizat ca nu au putut pune sechestru pe casele tuturor tiganilor suspectati de la Grajduri, intrucat acestia nu au vilele construite in mod legal. „In cauza, nu este vorba numai despre cetateni de etnie roma, sunt si cetateni romani impotriva carora s-au dispus masuri asiguratorii. Cei de etnie roma nu prea au autorizatie de construire pentru casele pe care le au in localitatile din Ciurea si din Grajduri”, a spus si comisarul-sef Costel Gitlan, din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate Iasi. Caracatita fiscala avea capul in Grajduri si Ciurea, insa tentaculele ei ajungeau si in alte judete. Procurorii au descins in 72 de locuri din mai multe judete ale tarii. Cercetarea penala se extinde asupra a 33 de persoane fizice si 26 de persoane juridice, insa anchetatorii continua sapaturile intrucat au informatii ca ar mai putea fi implicate si alte persoane in acest caz. Inculpatii rulau sume importante de bani prin intermediul a 26 de societati comerciale. Efectuau tranzactii cu alte firme, insa „umflau” sumele la capitolul cheltuieli, deducand astfel TVA si impozitul pe profit. Firmele prin care inculpatii isi desfasurau activitatea infractionala se ocupau cu colectarea, depozitarea si transportul fierului vechi.
www.ziaruldeiasi.ro