spot_img
11.2 C
Vaslui
28-oct.-2024
spot_img

CARACATIȚA CORUPȚIEI | Cum s-a pus cruce pe un dosar în care Buzatu și Ciupilan au fost acuzați că au primit mită de la bulibașa romilor. Tribunalul a cerut redeschiderea anchetei, criticând dur DNA

- Advertisement -

URECHEALĂ ÎNTRE MAGISTRAȚI… Buzatu a primit un cadou de la Justiție, în dosarul unde a fost și arestat pentru luare de mită, fiindu-i anulate o serie de probe importante din dosar, iată că nu toți judecătorii sunt miloși cu fostul baron roșu al județului. Într-un dosar de corupție care nu a făcut vâlvă în media, procurorii i-au dat NUP, însă un judecător curajos de la Tribunalul Vaslui a decis reluarea cercetărilor. În acest dosar DNA Dumitru Buzatu este acuzat că a primit mită de la bulibașa romilor din Bârlad în schimbul contractului pentru dezafectare și demontare a 40 de km de tubulatură metalică (conductele de apă pe zona Vaslui- Negrești). În același dosar este acuzat de fapte de corupție și primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, pe care romii din clanul Brătianu l-au reclamat la DNA. „Bunicul meu a dat monezi de aur la primar să intervină la procurori”, se arată în denunțul înaintat DNA. La șase luni de la denunț, DNA a închis dosarul fără a audia pe cineva. Tribunalul Vaslui a decis redeschiderea dosarului, arătând că procurorul anticorupție a trunchiat situația de fapt și a efectuat o anchetă superficială.

O răfuială între romii clanului Brătianu din Bârlad a scos la iveală o întreagă încrengătură între liderii romilor, primari, șef de județ, dar și magistrați. Legături periculoase pe care romii din clanul Brătianu din Bârlad au decis să o autodenunțe la DNA, de teamă că vor înfunda ani grei de pușcărie. Pe 13 noiembrie anul trecut, la doar două luni după ce Dumitru Buzatu fusese arestat, un denunț depus la DNA semnala că baronul de la Vaslui mai luase mită. Cel care a descris cu lux de amănunte totul a fost Radian Brătianu, zis Regio. Bărbatul este acuzat alături de alți membri ai familiei sale că ar fi sechestrat-o și abuzat-o sexual pe nepoata bulibașei Brătianu. În denunțul depus la DNA, Regio a povestit procurorilor că bulibașa Brătianu ar fi cerut de la el și de la familia lui sume uriașe de bani, promițîndu-le că-i va scăpa de dosar deoarece va interveni primarul Ioan Ciupian pe lângă procurorul de caz.

Cercetările din dosarul de viol, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, erau coordonate de procurorul Stefan Harnaghea, care în prezent își desfășoară activitatea la parchetul din Huși. „Numitul Brătianu Radian (zis Regio n.r.) mai arată că, până la data formulării sesizării, i-a achitat suma de 225.000 lei lui Brătianu Radian zis „Ionică” și a renunțat, totodată, la proprietatea unui imobil în favoarea acestuia din urmă, proprietate în valoare de minimum 50.000 euro, suma totală remisă în aceste împrejurări fiind de aproximativ 475.000 lei (95 000 euro). Totodată, în prezent, numitul Brătianu Radian, zis ’’Ionică”, profitând de faptul că judecarea dosarului se apropie de final, face presiuni asupra autorului actului de sesizare, pentru a primi de la acesta din urmă o altă sumă de bani, de 100.000 lei, spunând că dorește să cîștige anumite sume de bani și să-și achite, totodată, anumite datorii către primarul municipiului Huși, numitul Ciupilan Ioan”, se menționează în denunț. Regio Brătianu s-a plâns procurorilor DNA că acuzațiile din dosarul de viol au fost ticluite de familia bulibașei pentru a fi eliminat de pe piața fierului vechi. “Totul a pornit de la o concurență în afaceri dintre cei doi, Brătianu Radian, zis Ionică, reușind să-l elimine pe denunțător din diferite contracte, oferind sume de bani unor funcționari care aveau putere de decizie sau relații foarte strânse cu persoane din sistemul judiciar”, se mai arată în denunț.

Radian Ionel Bratianu

În documentul transmis DNA se menționa că bulibașa Brătianu se lăuda în fața rivalilor cu relația de prietenie pe care o avea cu primarul din Huși și că acesta avea “intrare” la procurori.

Șpagă de 125.000 de lei pentru conductele de apă date firmei bulibașei

Pe lângă acuzația de trafic de influență consemnată în denunț, Radian Brătianu, Regio, a reclamat la DNA și fapte de corupție care îl vizau chiar pe Dumitru Buzatu. “În perioada 2015-2016, numitul Brătianu Radian, zis Ionică, a beneficiat de atribuirea ilegală a unor contracte de prestări servicii încheiate atât cu Consiliul Județean Vaslui, cât și cu Consiliul Local Huși (prin intermediul relațiilor cu primarul Ciupilan Ioan). În concret ceea ce privește contractul încheiat cu Consiliul Județean Vaslui, numitul Brătianu Radian, zis Ionică, ar fi oferit numitului Buzatu Dumitru suma de 125.000 lei pentru ca apoi să încheie un contract de prestări servicii care constau în dezafectarea și demontarea a 40 de km de tubulatură metalică, reprezentând conducte de apă pe zona Vaslui – Negrești”, se mai menționează în denunț. După ce a atribuit contractul firmei bulibașei Brătianu, CJ Vaslui a încheiat un proces-verbal de compensare prin care contravaloarea serviciilor prestate este compensată cu contravaloarea tubulaturii dezafectate. Contravaloarea prestării serviciilor era mult mai mică decât contravaloarea tubulaturii valorificate, care s-ar fi ridicat la 4.000.000 lei, semnala Brătianu în denunț. Acesta a reclamat că în condiții similare, s-au desfășurat activitățile și în ce privește relațiile contractuale dintre societatea bulibașei și Consiliul Local Huși, lungimea rețelei de canalizare fiind de 20 km, iar valoarea tubulaturii fiind de cca. 2.000.000 lei.

Niciunul dintre acuzați nu a fost audiat

Radian Brătianu, Regio, a fost audiat la DNA, cu ocazia denunțului, acesta detaliind cu lux de amănunte totul. Astfel, a relatat cum în cadrul întâlnirilor în cadrul cărora dădea banii ceruți de bulibașă, intermediarul-verișorul său, i-a relatat cum fratele victimei din dosarul de viol, Bari Brătianu i-a spus la un moment dat că „bunicul meu a dat monezi de aur la primar să intervină la procurori”. „Practic, este vorba despre faptul că Brătianu Radian zis Ionică ar fi remis anumite sume primarului din Huși, Ciupilan, pentru ca, la rândul său, acesta să intervină la procuror”, se mai menționează în denunț. Denunțul bărbatului nu a stârnit interesul procurorilor DNA, probabil și din cauza situației lui juridice. Deși faptele reclamate erau grave, procurorii anticorupție nu s-au aplecat prea mult asupra lor. Au invocat că primarul Ciupilan nu putea să decidă el într-un dosar penal, pentru că nu avea atribuții, astfel că infracțiunea de trafic de influență a fost schimbată în înșelăciune. Potrivit legii, traficul de influență este: “oferirea sau darea de bani sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri” și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Încadrarea juridică surprinde întocmai cele reclamate de Regio Brătianu: cineva îi ceruse bani pentru a plăti un funcționar să-și folosească influența în favoarea sa. Față de acuzațiile de luare de mită aduse lui Dumitru Buzatu, DNA a considerat că a trecut prea mult timp pentru a se mai putea verifica.

Nimeni nu a fost audiat. Nici Ioan Ciupilan, nici Dumitru Buzatu

Supărat că procurorii au clasat dosarul, Radian Regio Brătianu a contestat soluția. șefa DNA Iași, care tocmai îl săltase pe Buzatu de la Cârja cu geanta cu bani, a considerat că “soluția clasării este corectă, elementele relevante sub aspect probatoriu neputând duce la concluzia contrară”. Radian Regio Brătianu s-a adresat și instanței de judecată, depunând plângere împotriva soluției DNA Iași. „Nu au fost administrate probatorii care să fie analizate de procuror, deși au fost indicate, în mod expres, persoane care cunosc aspecte legate de săvârșirea infracțiunii, persoane cu privire la care s-a solicitat să fie audiate în calitate de martori”, se menționa în plângere.

„Bomba” de la Tribunalul Vaslui

Plângerea lui Brătianu a fost repartizată unei judecatoare care a analizat în detaliu întreaga situație. Aspectele aduse la cunoștința instanței erau atât de evidente, încât judecătoarea nici să fi vrut, probabil, nu ar fi putut închide ochii în fața unor raționamente juridice, care pe alocuri frizau ridicolul. Cum a fost cazul schimbării încadrării juridice în cazul faptelor ce-l vizau pe primarul Ciupilan. Fără menajamente, judecătoarea a criticat în termeni duri ancheta DNA, acuzând procurorul care a instrumentat cazul de superficialitate și trunchierea situației de fapt. Și cum nu o spunem noi, jurnaliștii, ci o instanță de judecată cum, iată, DNA a gafat în acest caz. “În privința infracțiunii de trafic de influență cu privire la care s-a făcut sesizarea și s-a început urmărirea penală prin ordonanța din data de 13 octombrie 2023, procurorul (DNA n.r.) a trunchiat situația de fapt învederată de denunțător – Brătianu Radian zis Ionică a solicitat sume de bani denunțătorului pentru a – i fi date primarului Ciupilan în vederea intervenirii pe lângă procuror (cel care instrumenta dosarul de viol n.r.) pentru a îndeplini îndatoriri contrare îndatoririlor de serviciu și a dispus schimbarea încadrării juridice în infracțiunea de înșelăciune. În mod evident nu s-a învederat prin denunț că primarul Ciupilan ar fi urmat personal să efectueze acte în dosarul de urmărire penală cum lasă să se înțeleagă motivarea procurorului care arată că acesta nu avea astfel de competențe. Astfel că, se apreciază că motivarea procurorului este străină de situația reclamată”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui. Judecătorii a criticat și modul în care DNA a cercetat, sau mai bine zis nu a cercetat, acuzațiile de dare de mită la adresa fostului președinte al CJ Vaslui.

Judecător despre ancheta DNA: “Superficialitate”

CRITICĂ… ”Nu poate fi primită sub nicio formă motivarea procurorului în sensul că „s-a constatat faptul că nu există date care să confirme susținerile numitului Brătianu Radian (Regio n.r.), iar având în vedere intervalul mare de timp de la presupusa săvârșire a faptelor (2015 – 2016, potrivit actului de sesizare), completarea materialului probator în acest sens nu mai este posibilă”. Astfel, în afara audierii denunțătorului în calitate de martor, nu s-a administrat niciun mijloc de probă”, a subliniat judecătorul Tribunalului Vaslui. Instanța a admis plângerea lui Radian Brătianu, Regio, și a retrimis dosarul la DNA pentru completarea urmăririi penale. Ca o ultimă observație, judecătorul atrăgea atenția că în dosar nu se găseau date elementare privind identificarea celor acuzați. “Superficialitatea cercetărilor a determinat imposibilitatea judecătorului de a cita pe Brătianu Radian, zis Ionică, neexistând nicio dată în dosarul de urmărire penală în acest sens. În acest context, în vederea efectuării de cercetări efective se va proceda la audierea persoanelor indicate în denunț, la verificarea activității societății (bulibașei Brătianu n.r.) la data de referință prin raportare la datele indicate în denunț si se vor administrarea orice probe care reies a fi necesare și utile soluționării cauzei ca urmare a administrării probelor arătate anterior, în condițiile în care în cauză nu este identificată vreo cauză care înlătură exercitarea acțiunii penale”, a conchis instanța. Mai trebuie spus că modul în care firma bulibașei Radian Ionică Brătianu a pus mâna pe tonele de conducte de apă de la Vaslui și Huși au mai făcut obiectul unei anchete penale a DNA în 2019. și atunci, ca și acum, s-a pus cruce pe dosar, prin clasica soluție de clasare, fără ca vreunul dintre acuzați să fie audiați.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Are dreptate judecătorul cu atât mai mult cu cât se face referire la martori care cunosc despre aspectele consemnate. Trebuiau audiați.
    Lucrurile trebuie cercetate cu seriozitate și apoi dată o soluție corectă bazată pe probatoriul strâns.
    Soluția celor de la DNA mi se pare o favorizare a celor acuzați.
    Pare mai serios dosarul acesta și mai rațional față de balivernele din dosarul ală cu scenetele DNA prin care Dumitru Buzatu a fost înlăturat mișelește din viața politică și publică a județului. Asta este opinia mea.
    De asemenea, dacă nu se confirmă ar trebui cercetat și cel care inventează.
    – Rusu Jenică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.