ATENTIE…Sãrbãtorile de Iarnã vã pot trimite la închisoare! Acesta este un avertisment al Politiei Vaslui, referitor la folosirea si comercializarea obiectelor pirotehnice interzise. Oamenii legii demonstreazã cã nu glumesc atunci când vorbesc despre sanctiuni aspre pentru cei care nu respectã legea în cazul pocnitorilor, petardelor si artificiilor. Doar sãptãmâna trecutã au fost întocmite 10 dosare penale pentru sãvârsirea unor infractiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.
Nerespectarea recomandãrilor autoritãtilor cu privire la folosirea obiectelor pirotehnice a provocat, în nenumãrate rânduri, incendii sau vãtãmãri grave ale persoanelor care le-au utilizat. Traditia spune cã, în noaptea de Revelion, e bine sã faci cât mai mult zgomot, ca sã alungi duhurile rele. Dar nu uitati, artificiile mai puternice vã pot conduce dupã gratii, pentru sase luni sau chiar un an. Sunt acceptate a fi folosite doar articole pirotehnice de divertisment, care prezintã un risc foarte scãzut, cu un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizãrii în spatii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizãrii în interiorul clãdirilor cu destinatia de locuintã: stelute, lumânâri scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori si inele de foc.
116 kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 11.019 de lei, indisponibilizate în câteva zile
Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui a continuat si zilele trecute activitãtile în cadrul actiunii nationale “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalitãtii desfãsurãrii operatiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice si juridice în perioada sãrbãtorilor de iarnã. Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, politistii au desfãsurat peste 11 actiuni de amploare în zonele unde existau date cã se comercializeazã astfel de produse. În urma controalelor efectuate, politistii au întocmit 10 dosare penale pentru sãvârsirea unor infractiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive. Totodatã, a fost indisponibilizatã, în vederea confiscãrii, cantitatea de aproximativ 116 kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 11.019 de lei. Spre exemplu, în cursul zilei de 04 decembrie, politistii specializati din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase Vaslui, sprijiniti de politisti din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale au depistat, în flagrant, un bãrbat în vârstã de 24 de ani, din comuna Feresti, care detinea si intentiona sã comercializeze materialele pirotehnice cãtre diferite persoane fizice din municipiul Vaslui. Cu ocazia activitãtilor desfãsurate, politistii au ridicat, în vederea cercetãrii, aproximativ 15 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1 si F2, detinute fãrã drept, în valoare de peste 1.500 lei. Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicatã în vederea confiscãrii, cercetãrile fiind continuate sub aspectul comiterii infractiunii de “efectuarea de orice operatiuni cu articole pirotehnice fãrã drept”. Joi, 09 decembrie, politistii specializati din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase Vaslui, sprijiniti de politisti din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale au depistat, în flagrant, un alt tânãr, în vârstã de 20 de ani, din comuna Dãnesti, care detinea si intentiona sã comercializeze materialele pirotehnice cãtre diferite persoane fizice din municipiului Vaslui. Cu ocazia activitãtilor desfãsurate, politistii au ridicat, în vederea cercetãrii, aproximativ 40 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2 si F3, detinute fãrã drept, în valoare de peste 2.000 lei. Si în acest caz, întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicatã în vederea confiscãrii, cercetãrile fiind continuate sub aspectul comiterii infractiunii de “efectuarea de orice operatiuni cu articole pirotehnice fãrã drept”.
Recomandãrile Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui:
-Cumpãrati articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate: petardele pot fi comercializate doar în spatii destinate vânzãrii unor astfel de articole si numai dupã obtinerea autorizatiei de detinere si comercializare de la Inspectoratul Teritorial de Muncã si Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui, dupã obtinerea acordului Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã.
-Sesizati Politia dacã constatati cã sunt vândute ilegal articole pirotehnice: comercizalizarea, fãrã drept, de articole pirotehnice constituie infractiune si vã pune în pericol sãnãtatea si integritatea corporalã.
-Atentie la etichetã: la achizitionarea de articole pirotehnice verificati eticheta – trebuie sã fie inscriptionatã în limba românã. Este interzisã vânzarea cãtre populatie a articolelor pirotehnice din categoriile T/P/F2, T/P/F3, F3, F4 ! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate cãtre public: stelute, lumânãri scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc.
-Articolele pirotehnice nu pot fi vândute sau folosite de minori: articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi vândute doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani ! Articolele de scenã din categoria T1 si alte articole pirotehnice din categoria T 1 si alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispozitie, pe piatã, numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani !
Nu este permisã folosirea articolelor pirotehnice în urmãtoarele situatii:
– între orele 24.00 si 06.00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, în baza aprobãrii autoritãtilor locale;
– la o distantã mai micã de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pânã la 4 niveluri si la mai putin de 100 de metri fatã de cele cu 4 niveluri ;
– la o distantã mai micã de 500 de metri de instalatiile electrice de înaltã tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
– la o distantã mai micã decât cea prevãzutã de reglamentãrile în vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezintã pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care existã riscul producerii de alunecãri de teren, avalanse sau cãderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si în spatiile deschise cu aglomerãri de persoane;
– la o distantã mai micã de 500 de metri de pãduri.
“În perioada sãrbãtorilor de iarnã, le recomandãm pãrintilor sã supravegheze copiii cu atentie, deoarece acestia pot fi expusi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzãtoare a obiectelor de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile si periculoase. Folosirea lor necesitã control si supraveghere, dar si responsabilitate sporitã în privinta respectãrii conditiilor esentiale de securitate. Gazele obtinute în urma arderii acestora pot dãuna mediului înconjurãtor. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiati cu atentie instructiunile si mãsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului. De asemenea, vã sfãtuim sã folositi cu atentie sporitã articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vãtãmãrilor corporale” a declarat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Tot politistii sau fosti politisti au firme prin care vand artificii si petarde asa ca in fiecare an prind si ei cate un fraier sa dea bine in presa. Oricum tinerii care arunca petarde nu sunt prosti sa le dea cand trec echipajele de politie sau jandarmi.
Povesti ! In fiecare seara dsu petarde strada siret! Golanii! Umflatiii!!!!