spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Capitalismul a ras un sfert din botosaneni

- Advertisement -

Rezultante socante ale Recensamantului General al Populatiei si Locuintelor. Populatia din municipiul resedinta de judet a cunoscut o diminuare fantastica dupa revolutie. In cei 22 de ani de capitalism primul oras al judetului a ramas fara aproape un sfert din populatie.

29.143 de persoane au parasit municipiul in ultimele doua decenii

Concluziile reies din datele preliminare ale Recensamantului General al Populatiei si Locuintelor. Conform informatiilor facute publice de Institutul National de Statistica, in perioada 20-31 octombrie au fost recenzate numai 97.002 persoane, in conditiile in care la actiunea similara din urma cu doua decenii rezultase sa in oras traiesc 126.145. Scaderea n-ar trebui totusi sa constituie o surpriza in conditiile in care si la actiunea din urma cu zece ani s-a constatat o diminuare a populatiei, atunci fiind inregistrate 115.344 de persoane.
Mai putini oameni, mai multe locuinte
Situatia este doar partial valabila si la nivelul intregului judet. La actiunea abia incheiata au fost inregistrate doar 404.429 de persoane, in conditiile in care la recensamantul din urma cu 20 de ani fusesera consemnati 461.305 de oameni. Totusi, spre deosebire de municipiu, populatia judetului a crescut in primul deceniu de dupa revolutie, unul dintre motive fiind intoarcerea in mediul rural a muncitorilor de la fabricile si uzinele deschise in regimul comunism si inchise in capitalism. Un lucru imbucurator ar fi faptul ca in privinta locuintelor se consemneaza o crestere, de la 164.870 in 1992 la 168.747 in prezent.

Rezultatele nu sunt definitive
INS a anuntat marti ca la recensamantul din octombrie au fost inregistrate 19.599.506 persoane, numar care include persoanele prezente, temporar absente si o parte din cele plecate pentru o perioada indelungata. Reprezentantii INS atrag insa atentia ca numarul de persoane recenzate nu reprezinta populatia stabila a Romaniei, aceste date fiind preliminare. La calculul final vor fi cuprinse si persoanele care au apelat la metoda autoinregistrarii, persoanele recenzate prin structurile Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Externe si restul persoanelor plecate din tara pe perioada indelungata. „Asadar, orice comparatie intre informatiile difuzate astazi si datele oficiale privind populatia stabila a Romaniei, rezultate in urma precedentelor recensaminte de populatie, din 1992 sau 2002, sunt lipsite de relevanta”, precizeaza oficialii institutiei. In cazul Botosaniului, chiar si daca s-ar aduna toti lucratorii din cadrul ministerelor mentionate tot nu s-ar ajunge insa la populatia primilor ani de dupa revolutie.

Tot mai putini oameni, tot mai multi bani
In timp ce populatia orasului scade, incasarile cresc. Directia de Impozite si Taxe Locale (DITL) a incasat la bugetul municipiului Botosani, in primele zece luni ale anului, 31 milioane de lei, suma in crestere fata de cea realizata in perioada similara a anului precedent.

87,94 este nivelul incasarilor in primele zece luni ale anului

„Situatia de anul acesta este una imbucuratoare si nu poate fi comparata cu cea din 2010. Pana la sfarsitul acestui an sunt sanse foarte mari ca bugetul sa fie complet, de suta la suta”, a afirmat Dumitru Neamtu, directorul adjunct al Directiei de Impozite si Taxe Locale Botosani. Cei mai constienti cu privire la achitarea darilor sunt pensionarii, majoritatea platind aceste dari chiar de la inceputul anului. Reprezetantii DITL sunt optimisti in ceea ce priveste incasarile pe final de an. Se preconizeaza astfel ca decembrie sa fie luna cu cele mai mari incasari, deoarece, botosanenii, superstitiosi din fire, se grabesc sa isi achite obligatiile fiscale pentru a nu intra in noul an cu datorii. Dumitru Neamtu  sustine ca exista un numar mare de botosaneni plecati in strainatate care vin acasa de sarbatori si sunt asteptati sa treaca pe la directie sa isi plateasca taxele si impozitele. Acestia fac parte din categoria botosanenilor care isi achita datoriile in ultimele zile ale anului. Botosanenii isi platesc cu prioritate impozitul pe cladire si apoi cel pentru mijloacele de transport. In consecinta, pentru urmatoarele doua luni ale anului unitatea asteapta incasari de 4,1 milioane lei.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.