spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Capacele de canalizare şi Dosarele X

- Advertisement -

* Luni, în Galaţi lipseau 21 de capace de canalizare * Apă Canal nu mai are nici tablă să acopere găurile * Legislaţie avem, dar ce folos? * Capacele se fură şi ziua, de pretinşi lucrători la Apaterm *

Nu îţi trebuie mare anchetă ca să realizezi că la Galaţi este în plină desfăşurare sezonul furturilor capacelor de canalizare. După ce am descoperit, săptămâna trecută, cele 10 capace de canalizare lipsă de pe strada Vultur, am vrut să vedem dacă situaţia este singulară sau nu.

De la Primăria municipiului Galaţi am aflat că, numai ieri, societatea locală Apă Canal a informat primăria că în municipiul Galaţi lipsesc 21 de capace de canalizări: 10 pe strada Vultur, 4 în Ţiglina I (blocurile E 9, D 5), 2 în Micro 18 (bloc C 12) şi câte unul pe străzile 13 Decembrie, Arad (bloc D1-PS 12) şi Abrud (blocul PS 12), la fostul Centru de Transfuzii (din complex Francezi) şi încă unul în cartierul Micro 13 (bloc C 6).

În comparaţie cu această situaţie, la începutul lunii trecute SC Apă Canal avea „lipsă” la inventar doar 7 capace, dintre care unul chiar a fost recuperat de la hoţ şi montat la locul lui.

„Pentru toate capacele lipsă s-a dat comandă la SC Apă Canal, pentru realizarea altora noi. Din păcate, furturile sunt aşa de multe, încât societatea spune că nici tablă nu mai are, pentru a acoperi, temporar, gurile de canalizare”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Lucru confirmat săptămâna trecută de locuitorii de pe strada Melchisedec Ştefănescu (fost Vultur), care ne-au spus că „au venit cei de la Apă Canal, după care au plecat fără să acopere cu ceva gurile, am pus noi crengi în ele”.

Amenzi existente doar teoretic

În teorie, avem o grămadă de prevederi legale pentru ca furtul capacelor de canalizare să ia sfârşit în oraş. În practică, nu e chiar aşa. Conform hotărârii de Consiliu Local nr. 378/2005, centrele de colectare a fierului vechi descoperite că au cumpărat capace de canalizare sunt amendate la prima abatere cu 2.500 de lei, iar la a doua abatere amenda e de 5.000 de lei, la care se adaugă şi propunerea de ridicare a autorizaţiei de funcţionare (care este decisă de Prefectură). În acest caz, „constatarea şi aplicarea sancţiunilor se face de către primar şi împuterniciţii acestuia”.

Potrivit HCL 307, hoţii de capace pot fi amendaţi de Poliţia Comunitară (acum Locală) cu 500 până la 1.500 de lei, pe motiv că le deteriorează  iar persoanele juridice care achiziţionează aşa ceva riscă amenzi între 1000 şi 2.500 de lei.

În realitate însă nu se întâmplă nimic. Inspectorul şef al Poliţiei Locale, Ştefan Mărculescu spune că „noi, conform legii, nu avem competenţe să dăm amenzi, ci doar constatăm infracţiunile, după care autorii sunt predaţi secţiei de poliţie de pe raza căreia s-a produs aceasta”.

Doar nouă hoţi prinşi de la începutul anului!

Potrivit lui Ştefan Mărculescu, de la începutul acestui an şi până în prezent „am constatat 5 infracţiuni, cu 9 autori, fiind vorba de 9 capace de canalizare furate. În cazul centrelor, nici nu avem competenţă să intrăm în ele, doar Inspectoratul Judeţean de Poliţie poate!”.

De la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Cristina Tatulici aflăm că „în toate cazurile de furt se întocmeşte dosar penal cu propunere de trimitere în judecată pentru furt, după caz, calificat (dacă e noapte, sunt mai mulţi hoţi)”.

„În cazurile centrelor, persoana juridică e sancţionată contravenţional şi se face propunere pentru ridicare autorizaţiei de funcţionare către Prefectura Galaţi. Cazul se cercetează pentru a se vedea şi dacă nu cumva e vorba de complicitate la furt”.

Capace vândute la Brăila şi furate din dubiţe cu număr de Bulgaria

Dacă oficial lucrurile sunt atât de complicate ca procedură, neoficial poveştile care circulă sunt atât de simple încât par incredibile. Unul dintre scenariile neoficiale care circulă este acela că toate capacele de canalizare furate din Galaţi sunt vândute la centrele de colectare a fierului vechi din… Brăila!

Astfel, autorităţile gălăţene pierd urma capacelor furate, iar bază legală solidă nu există pentru oprit la ieşirea din oraş şi verificat maşinile dacă transportă sau nu aşa ceva.

Cât priveşte modalitatea de furt a capacelor de canalizare, se pare că hoţii noştri sunt de-a dreptul nişte profesionişti. Din relatările oamenilor, capacele se pot fura chiar şi ziua în amiaza mare, cu câte doi indivizi, îmbrăcaţi în salopete pe care este inscripţionat numele Apaterm şi care coboară dintr-o Dacie albă, „papuc”. Muncitorii iau capacul chiar de sub nasul locuitorilor care nu protestează crezând că este vorba de o acţiune a societăţii locale de termoficare.

Noaptea, capacele sunt furate ca-n filme. O dubiţă sau un microbuz (de regulă cu numele de Bulgaria) opreşte deasupra canalizării, din interior, printr-o gaură decupată în podeaua maşinii,  hoţul desprinde capacul de canalizare, îl trage în maşină, iar dubiţa pleacă, lăsând în urmă gaura neacoperită!

Cadru legal există – Pedepse pentru furtul capacelor

Conform art.209 Cod Penal, alin. e, furtul calificat reprezintă furtul săvârşit într-un loc public. „Hoţii de capace intră la săvârşirea  infracţiunii de furt calificat, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Este exclusă aplicarea unei amenzi”, ne-a spus Robert Florea, purtătorul de cuvânt de la Judecătoria Galaţi.

Şi cei care cumpără capace de canalizare riscă să stea după gratii. „Dacă cumpărătorul şi hoţul s-au înţeles dinainte, atunci cumpărătorul intră la complicitate şi riscă aceeaşi pedeapsă ca şi hoţul. Dacă însă doar închide ochii la faptul că sunt capace de canalizare, cumpărătorul poate fi acuzat de tăinuire şi riscă o pedeapsă de la 3 luni la 7 ani închisoare”, ne-a mai explicat Robert Florea.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.