spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cand se culeg strugurii? Secretele unui vin bun!

- Advertisement -

TRADITIE… Procesul de cules strugurii a fost și este însoțit, la toate popoarele, de cântece și voie bunã și pe bunã dreptate putem afirma cã, dintre toate îndeletnicirile agricole, culesul strugurilor este cea mai intens trãitã. Iar vinul a fost un element reprezentativ pentru foarte multe culturi încã din cele mai vechi timpuri. 

Momentul exact pentru culesul strugurilor depinde de mai mulți factori, precum: amplasarea geograficã, condițiile meteo, tipul de struguri, încãrcãtura culturilor, dar și în funcție de intenția utilizãrii strugurilor, de exemplu pentru vin, dulceațã sau stafide.

Producãtorii comerciali de struguri se bazeazã pe metode mai științifice pentru a determina când se recolteazã strugurii, cum ar fi nivelurile precise de pH și conținutul de zahãr care sunt determinate în timpul testãrii.

CÂND SE CULEG STRUGURII?

Pentru producția proprie, fermierii pot folosi urmãtoarele criterii pentru a determina timpul de recoltare adecvat:

  • Culoarea. Recoltarea strugurilor trebuie sã aibã loc în stadiul corect de maturitate pentru a avea un nivel de zahãr maxim. Strugurii își schimbã culoarea de la verde la albastru, roșu sau alb, în ​​funcție de soi. Culoarea este unul dintre indicatorii maturitãții. Cu toate acestea, nu este cel mai fiabil indicator, deoarece multe soiuri de struguri își schimbã culoarea înainte de coacere. Cu toate acestea, atunci când este complet copt, învelișul albicios al strugurilor devine mai vizibil, iar semințele se schimbã de la verde la maro.
  • Mãrimea. Mãrimea este un alt indicator al maturitãții strugurilor. Când sunt copți, strugurii sunt de dimensiuni complete și mai puțin fermi la atingere.
  • Gustul. Cel mai bun mod de a afla dacã strugurii sunt suficient de copți pentru a-i recolta este sã-i gustați. Probați strugurii cu trei pânã la patru sãptãmâni înainte de data aproximativã a recoltei și continuați sã gustați strugurii pe mãsurã ce se maturizeazã. Încercați sã luați probe în același timp al zilei din zone diferite din vie, dar și din zone diferite de la același ciorchin. Strugurii, spre deosebire de alte fructe, nu se coc uniform de pe vițã de vie, deci este important sã pãstrați gustul pânã când strugurii sunt uniform dulci.

Maturitatea și culoarea strugurilor nu depind de lumina directã a soarelui, ci mai degrabã cantitatea de luminã care ajunge la frunzișul strugurilor are ca rezultat fructe de înaltã calitate. Frunzele strugurilor sunt cele care genereazã zaharurile, care sunt apoi transferate în fructe.

Poate apãrea o coacere inegalã din cauza prea multor ciorchini de vițã de vie, deficit de potasiu, secetã sau alți factori de stres ai mediului, scrie gardeningknowhow.com. Vremea mai caldã decât cea normalã este deseori cauza coacerii inegale, în care unele boabe rãmân acre, tari și verzi, în timp ce altele se coc și se întunecã normal.

Strugurii sunt, de asemenea, extrem de atractivi pentru pãsãri. Pentru a proteja recolta, este recomandat sã legați CD-uri, foaie de argint sau alte obiecte lucioase care vor speria pãsãrile.

Așadar, culesul strugurilor este la fel de important ca întregul proces tehnologic de vinificatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.