ACTIVITÃTI…Începute, la nivel national, de o bunã bucatã de timp, campaniile politistilor „Vacantã în sigurantã” si „Dincolo de aparente” se bucurã de un real succes si de o participare numeroasã, atât din partea celor mici, cât si a tinerilor sau adolesentilor. De data aceasta, activitãtile cuprinse în cele douã campanii s-au desfãsurat în comunele Rebricea si Vulturesti. Participantii au putut învãta despre riscurile la care se expun atunci când nu circulãm regulamentar, în calitate de pieton, dar si despre riscurile care pot apãrea ca urmare a consumului de droguri sau a expunerii în mediul on-line.
La sfârsitul sãptãmânii trecute, politistii rutieri si de ordine publicã din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui au desfãsurat activitãti informativ-preventive, în comunele Rebricea si Vulturesti, pentru informarea si constientizarea copiilor, adolescentilor si tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive, precum si necesitatea implicãrii în prevenirea situatiilor în care acestia pot deveni victime sau autori ale unor infractiuni. Activitãtile cu caracter preventiv-educative fac parte din campaniile „Dincolo de aparente” si „Vacantã în sigurantã”,derulate la nivel national. Celor mici le-au fost transmise recomandãri preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum si la comportamentul pe care trebuie sã îl aibã în mijloacele de transport sau la locul de joacã. De asemenea, copiii s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere si regulile de circulatie pe drumurile publice. Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri si au fost prezentate într-o formã care sã poatã fi înteleasã de tânãrul public. Pe parcursul activitãtii, pentru copii au fost simulate diverse situatii întâlnite în trafic, acestia învîtînd cum sã se asigure din ambele pãrti atunci când traverseazã strada si semnificatia culorilor semaforului. De partea cealaltã, cu pãrintii au fost abordate aspecte referitoare la mãsurile preventive pe care prescolarii trebuie sã le urmeze acasã, la grãdinitã si pe stradã, precum si riscurile asociate consumului de substante psihoactive si consecintele care decurg în urma consumului de astfel de substante.
Activitãti desfãsurate cu tinerii si adolescentii din cele douã comune vasluiene
Adolescentii si tinerii prezenti la activitãti au fost informati cu privire la riscurile asociate consumului de substante psihoactive, despre consecintele care decurg în urma consumului de substante psihoactive, respectiv, alterarea relatiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dãunãtoare asupra sãnãtãtii, dar si despre adoptarea unor comportamente distructive. Totodatã, au fost oferite informatii utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltãrii lor, dar si asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicãrii, în calitate de victimã sau autor, în diferite infractiuni. Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementeazã substantele interzise si institutiile cãrora le putem solicita sprijin în vederea acordãrii serviciilor de consiliere si asistentã pentru persoanele consumatoare de droguri. De asemenea, în cadrul activitãtii au fost transmise mesaje preventive în vederea cresterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicãrii în prevenirea situatiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infractiuni. Domeniul de prevenire abordat a fost: prevenirea delincventei juvenile si prevenirea victimizãrii minorilor. Totodatã, au fost expuse consecintele pe care le are apelul fals la 112 si au fost purtate discutii despre prevenirea disparitiilor de minori sau despre siguranta în mediul online.