spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Campanie VL “Tu ştii ce face administratorul tău?”: Ai, n-ai contor, Apaterm tot te facturează!

- Advertisement -

Cotidianul „Viaţa liberă” îşi continuă campania în favoarea proprietarilor de apartamente, obligaţi să plătească facturi uriaşe doar pentru a acoperi nevoia de bani a angajaţilor din sistemul centralizat al furnizorilor de utilităţi sau pe a administratorilor de bloc.

Plată pe ochi frumoşi

Pierderile din sistemul centralizat trebuie acoperite într-un fel sau altul. Aşa că soluţia cea mai uşoară pentru toată lumea este să acopere aceste priederi fix din buzunarele proprietarilor.
Un caz concret a fost adus în atenţia cotidianului „Viaţa liberă” de către unul dintre proprietarii ce fac parte din asociaţia 226, mai exact blocul PS 11. Dorel Miron a explicat exact cum i-a fost umflată factura la întreţinere absolut artificial. „În luna noiembrie am primit o factură de plată la încălzire în valoare de 133,76 de lei, deşi consumul în apartament a fost zero. Defalcat, factura s-a împărţit astfel: 69,97 de lei conducte de subsol, 48,92 de lei părţi comune şi 14,88 lei serviciul de calcul ISTA ”, ne-a explicat acesta.
Având în vedere aceste cheltuieli, locatarii au încercat din răsputeri să vadă unde este problema. „Pentru a vedea de ce este factura atât de mare, am mers la ISTA, a cărui reprezentantă a spus că respectivele cheltuieli sunt împărţite conform facturii venite de la Apaterm şi s-ar putea să fie o factură aşa de mare din cauza pierderilor de la subsolul blocului”, a mai spus Dorel Miron.
„Surpriza a venit în momentul în care am constatat că lipseşte dispozitivul care ar trebui să măsoare cantitatea de agent termic folosit la încălzire. Nu înţeleg cum s-a făcut calculul la cantitatea de agent consumat”, a mai spus proprietarul.

Căldură după formulă

Reprezentanţii Apaterm recunosc faptul că respectiva scară nu este contorizată şi, de altfel, nu este singura în această situaţie. Însă, potrivit aceloraşi surse, factura se calculează după o formulă bine stabilită. „Suma ce trebuie plătită de respectiva asociaţie se calculează având în vedere celelalte asociaţii racordate la acelaşi punct termic. Diferenţele nu sunt mari faţă de ce ar înregistra contorul, a explicat inginerul şef al Apaterm, Dorin Andronachi.

Pe de altă parte, conform acestuia, asociaţia cu pricina ar avea datorii către Apaterm în valoare de aproximativ 250.000 de lei. „Noi le-am furnizat în continuare căldură, deşi au facturi neplătite încă din ianuarie 2012”, a mai spus acesta. „Factura se calculează având în vedere suprafaţa încălzită, numărul de ore în care s-a furnizat căldură şi coeficientul ce rezultă în urma calculelor noastre”, a mai spus ing. Andronachi.
Contoarele, furate de hoţii de fier vechi

Paradoxal, asociaţiile de proprietari sunt nevoite să plătească facturi calculate după formulă, în loc să plătească exact cât consumă, din cauza hoţilor. Contoarele ce înregistrează exact câtă căldură primeşte un bloc sunt din bronz, motiv suficient pentru hoţii de fier vechi de a da iama prin ele. „În acest moment avem un total de peste 200 de contoare lipsă, adică un prejudiciu de aproximativ 21.600 de lei. Am făcut inclusiv adrese către Poliţie, însă până în acest moment nu am primit nicio informare. Mai mult, avem şi peste 36.000 de metri de cablu dispărut”, a explicat inginerul Andronachi. Având în vedere toate aceste probleme, în cele din urmă, cel care trebuie să acopere într-un fel sau altul pierderile sistemului, cauzate fie de hoţi, fie de vechimea ţevilor şi de proasta lor izolare, fie de orice alţi factori este consumatorul final.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.