PENAL… Gãbisor Tofan, candidatul PSD la functia de primar al comunei Stãnilesti, nici dupã ce a avut probleme cu legea, nu renuntã la vechile obiceiuri, acelea de a încerca sã cumpere voturile celor nevoiasi cu bere si bani. Se pare cã, în disperarea de a reveni pe fotoliul de primar, Tofan îsi aruncã în luptã toate armele de care dispune, chiar dacã acestea nu sunt deloc legale. Întrebati de reporterii Vremea Nouã despre încercãrile de cumpãrare de voturi, mai multi oameni din Stãnilesti au recunoscut acest lucru. Unii dintre ei au povestit cum au primit de bãut bere, iar un bãtrân a povestit cum i-a fost promisã scutirea de la plata abonamentului de televiziune prin cablu, oferit de societatea administratã de Tofan, dacã acesta îi va oferi, în schimb, votul lui.
Chiar dacã pare greu de crezut, la Stãnilesti încã se mai practicã cumpãrarea de voturi cu bani sau bãuturã. Stau mãrturie, în acest sens, câteva destãinuiri ale celor pe care candidatul PSD Gãbisor Tofan a încercat sã-i mituiascã, cu bere sau cu promisiuni, în schimbul votului. Astfel, într-una dintre mãrturisiri, un bãtrân ajuns la o vârstã venerabilã povesteste cum Tofan i-a promis, în schimbul votului sãu, scutirea de la plata abonamentului la cablu tv oferit de firma administratã de candidatul PSD. „M-a întrebat întâi ce vârstã am. Apoi mi-a spus cã, cu cablul, poate el sã mã scuteascã de acum dar cu curentul electric, nu. Cablul oricum îl plãtesc degeaba, dar nu mi-a dat rezultatul dacã mã scuteste sau nu. Pânã la urmã, mi-a spus cã da, dacã îl votez, povesteste bãtrânul. De asemenea, alti oameni din comuna Stãnilesti recunosc cã au primit de bãut, bere, de la Gãbisor Tofan, în schimbul votului. „Eram mai multi, nu mai tin minte cîti eram si am primit, de la Gãbisor Tofan, douã navete de bere. Si spunea cã berea este pentru votare”, spune unul dintre acestia. De asemenea, contracandidatii lui Tofan au depus si o plângere penalã împotriva acestuia, tinând cont de faptul cã astfel de practici, în timpul campaniei electorale, sunt total interzise si se pedepsesc conform legislatiei în vigoare.
Gãbisor Tofan, un candidat obisnuit cu sãlile de judecatã
Fostul primar Gãbisor Tofan este primul edil din judet care si-a pierdut functia si a pãrãsit primãria din comuna Stãnilesti pe usa din dos ca urmare a demersurilor Agentiei Nationale de Integritate (ANI – n.r.). De asemenea, în toamna anului 2016, o avarie la reteaua de iluminat a satului Chersãcosu a condus la o descoperire incredibilã. Firma care asigurã mentenanta sistemului de iluminat din Stãnilesti a desfãcut transformatorul din centrul localitãtii Chersãcosu, gãsind un aparat care nu avea ce cãuta acolo, conectat la reteaua publicã. Electricienii au desfãcut acel aparat, nestiind ce e cu acea „cutie”. Dupã ce firma de mentenantã a plecat cu „cutia”, satul Chersãcosu a rãmas fãrã semnal la reteaua de cablu, astfel cã oamenii au sunat la Laguna SRL, întrebând ce se petrece, de ce nu mai au imagini la televizoare. Cei de la Laguna au mers la transformatorul din Chersãcosu si nu au mai gãsit echipamentul, asa cã au sunat la firma de mentenantã. Electricienii le-au predat celor de la Laguna „cutia”, dupã ce li s-a spus cã aparatul apartine firmei de cablu din Stãnilesti. A doua zi, defectiunea s-a repetat la Chersãcosu. Electricienii au desfãcut din nou transformatorul si au gãsit aparatul montat, peste noapte, la loc, de cãtre cei de la Laguna, în mod ilegal. În acel moment, conducerea primãriei a cerut firmei de mentenantã sã verifice toate transformatoarele din toate satele componente. Astfel, s-au gãsit patru amplificatoare de semnal la Pogãnesti, Gura Vãii si Chersãcosu, pentru cablu si internet. Echipamentele fuseserã montate de cãtre cei de la Laguna în mod ilegal, la reteaua de iluminat public a localitãtii. Firma de cablu din Stãnilesti a sustinut, dupã ce Politia a declansat o anchetã privind conectarea ilegalã a amplificatoarelor la reteaua publicã, cã fusese o întelegere verbalã între fostul primar Tofan si conducerea scolilor din comunã, pentru a asigura internet în grãdinite si scoli, însã nu se semnase niciun act. Cel putin, spun surse din cadrul anchetei, asta a spus fostul primar, luat la întrebãri de politisti. Mai mult, desi Tofan spunea cã echipamentele erau pentru internet la scoli, acestea asigurau cablu pentru sate întregi, dar si internet pentru abonati, deci Laguna fãcea afaceri serioase, pe banii contribuabililor, care nu stiau cã plãtesc si curentul consumat de amplificatoarele lui Tofan. O cifrã estimatã de cãtre specialistii E-On aratã cã, numai cele patru echipamente descoperite – se bãnuieste cã au fost în jur de 10 astfel de amplificatoare, însã la declansarea scandalului cei de la Laguna au demontat mare parte din ele! – ar fi consumat, în sase ani, curent în valoare de 120 milioane lei vechi.