Asa cum era de asteptat, anul agricol 2012 – 2013 a fost unul foarte bun, poate cel mai bun din ultimii zece ani, dovadã stând productiile obtinute de agricultorii vasluieni. Datã fiind si vremea bunã din ultima perioadã, atât recoltatul culturilor de toamnã, cât si înfiintarea celor noi au ajuns aproape de final, fermierii fiind multumiti de recolta obtinutã si pregãtind-o pe cea de anul viitor.
La acest moment, recoltatul culturilor agricole de toamnã se apropie de final, fiind deja terminat la floarea soarelui si struguri de masã, acolo unde s-au obtinut productii foarte bune. La floarea soarelui, de pe cele aproape 42 mii ha înfiintate cu aceastã culturã, s-a obtinut o productie medie de 1982 kg/ha, fatã de 1204 kg/ha anul trecut, în timp ce la strugurii de masã, productia în acest an, pe cele 276 ha a fost de 6527kg/ha, cu 1670 kg/ha mai mare ca anul trecut, recoltã mai mare fiind si la strugurii de vin, unde, pe cele 11050 ha viticultorii vasluieni au obtinut aproape 5 to/ha. Este aproape de finalizare culesul porumbului pentru consum, productia medie pe cele peste 88.000 ha recoltate, 94% din totalul programat, fiind de peste 3,5 tone/ha, de peste trei ori mai mare ca anul trecut. În acelasi timp, se apropie de final recoltatul cartofilor, acest lucru fiind finalizat pe 82% din cele 1817 ha înfiintate cu aceastã culturã, productia medie fiind de aproape 10,7 to/ha. În continuare, fermierii vasluieni continuã recoltatul sfeclei de zahãr, înfãptuit deja pe 550 ha, aproape jumãtate din suprafata programatã, cu o productie medie la hectar de 33,5 to, cu peste 50% mai mare fatã de anul trecut. Si pregãtirea terenului pentru culturile de toamnã aferente sezonului agricol 2013 – 2014 este aproape de final, fiind arate deja peste 92.800 ha din totalul programat de 97 mii ha, din care au fost deja însãmântate peste 90.600 ha. Date fiind productiile bune din acest an, agricultorii vasluieni au pregãtit pentru urmãtorul sezon 66.655 ha cu grâu si secarã, 4547 ha cu alte seminte si seminceri, 950 ha cu triticale, de patru ori mai mult decât suprafata programatã initial, ori 20.765 ha rapitã, dar si 470 ha de legume, din care 320 ha cu ceapã uscatã si 145 ha, usturoi. În continuare, specialistii Directiei Agricole a Judetului Vaslui, prin vocea directorului executiv Ionel Bunea, recomandã „urgentarea lucrãrilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale si continuarea efectuãrii arãturilor adânci de toamnã si aplicarea îngrãsãmintelor pe bazã de azot si fosfor la culturile de toamnã înfiintate în epoca optimã, dar si finalizarea lucrãrilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon”.