spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Călugărul care se roagă pe Muntele Maicii Domnului a coborât la Vaslui, în parcul Copou

- Advertisement -

CONFERINȚĂ DE NOTA 10… Parcul Copou a fost al Maicii Domnului de Sfânta Maria Mare! Nu am crezut vreodată că voi trăi zilele acestea clipe de uimire și bucurie atât de tare amestecate între ele, alături de mii de oameni, încât să producă o adevărată revoluție în noi, vasluienii. Nu credeam din tot felul de motive colaterale că o astfel de minune se va întâmpla atât de repede, dar, iată, s-a pecetluit joi, 15 august, de Sfânta Marie Mare o nouă față a Vasluiului. Nu am crezut că noi, maturii de azi, cei din generația decrețeilor, care eram învățați la școală că Dumnezeu este o poveste neadevărată, ne vom uni astăzi cu generațiile ce au primit o educație religioasă și au avut exemple în jur, într-o mare adunare să-l ascultăm pe călugărul Pimen, cel ce se roagă pentru români de pe muntele Maicii Domnului. Nu a fost Parcul Copou niciodată atât de plin de oameni care au trăit neobligați, neprefăcuți, ci sinceri și fericiți, întâlnirea cu lumea magică a Sfintei Fecioare Maria și a celor ce au șansa de a trăi în lumea Ei specială. Faptul că un călugăr care trăiește în muntele Maicii Domnului ne-a adunat și ne-a unit vorbindu-ne despre experiențele sale personale și despre sufletul Ei preacurat și sfânt, pe care niciun om nu a ajuns să îl deslușească cu adevărat, a fost, cu siguranță, o lucrare dumnezeiască pe care nimeni nu o poate contesta. Copacii umbroși, aleile, trotuarele, întreaga platformă ce adăpostește Copoul, au fost împreună, locul de refugiu din lumea ostilă de dincolo de porțile parcului, în lumea de iubire a Maicii Domnului, care a venit la Vaslui să ne vadă, să ne simtă, să ne cunoască, așa diferiți unii de alții, în toate, dar dornici de a -i primi protecția și binecuvântarea.

Un spectacol al mărturisirilor pentru întărirea în credință, a fost conferința cu titlul “Maica Domnului, chip al nobleței și bucuriei”, ce a avut loc în dupa amiaza zilei de joi, 15 august, în Copou, zi în care întreaga creștinătate a sărbătorit pe Cea care l-a născut pentru noi pe Domnul Iisus. Conferința a fost organizată în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui. Trei protagoniști, în fața vasluienilor prezenți la eveniment: invitatul de onoare, Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei “Întrarea în Biserică a Maicii Domnului”a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos, Părintele Episcop Ignatie, coordonatorul manifestării, și preotul Cosmin Gubernat, parohul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui. Preasfințitul Ignatie i-a dăruit Părintelui Pimen Crucea Episcopală cu diplomă de vrednicie și icoana Sfintei Mucenițe Chiriachi, protectoarea Eparhiei noastre și a declarat că este uimit de atmosfera și de numărul mare de participanți la eveniment. “Niciodată, în cei șapte ani de când suntem împreună nu am trăit momente atât de speciale. Vreau să accentuez un lucru și să fie ca un lait motiv, la care eu personal țin foarte mult. Dacă îl vedeți pe Părintele Pimen că este foarte prezent în mediul virtual, aceasta nu este din cauza faptului că el își dorește lucrul acesta. Răspunde foarte greu invitațiilor care îi sunt făcute, nu că ar fi un om pretențios, care așteaptă ca cineva să se roage, să se ploconească în fața lui. Părintele Pimen vine într-un loc doar dacă Dumnezeu îi descoperă acest lucru și dacă duhovnicul lui spune acest lucru. Eu așa l-am și chemat: “dacă-l inspiră Domnul și în virtutea faptului că ne știm, ne cunoaștem, are un semn că trebuie să vină la Vaslui, atunci să vină, dacă nu, luăm lucrurile ca atare, cu aceeași mulțumire și cu bucurie. Apreciez la părintele, discernământul… Nu merge în extreme, caută să vadă ceea ce este în om, puținul acela pe care vrea să i-l dea lui Dumnezeu”, a spus PS Ignatie.

„Crucea ta, a familiei, e să-ți crești copiii frumos, să le fii un exemplu frumos”

Părintele Pimen Vlad a povestit vasluienilor pasaje din drumul său către credință și întâmplări din viața lui trăită sub protecția și binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria, protectoarea Muntelui Athos, acolo unde el trăiește. “Nu mi-au plăcut niciodată extremele. Nici de-a dreapta, nici de-a stânga. Astea duc în prăpastie. Extremele, cele ce sunt de-a stânga, sunt toate neputințele omenești, care mă mai prind și pe mine. Mă trântesc, mă ridic, iar mă trântesc și mă ridic. Sunt cele omenești. Dar, cele mai grele sunt cele de-a dreapta. În momentul în care crezi că ești bun, că ești sfânt, că ai făcut lucruri bune, care te-au prins și nu-ți mai vezi murdăria sau starea ta. Te vezi bun, dar vezi greșelile celorlalți. Astea ajung de multe ori să te scoată în afara bisericii, fiindcă te vezi bun și nu îți vezi greșelile tale… Crucea ta, a familiei, e să-ți crești copiii frumos, să le fii un exemplu frumos. Chiar dacă îi lași în pat, fiindcă sunt mici, tu pune-te în genunchi și citește cu voce tare, pentru că ei până o să adoarmă, o să audă ceea ce le spui și așa încet, lucrează în mintea și inima lor. Toate trebuie să fie prin exemplu, nu prin cuvinte. Exemplul nostru bun”, a spus Părintele Pimen Vlad, în cadrul conferinței. El a mărturisit că nu se aștepta la un public așa de numeros la Vaslui și a avut răbdarea necesară pentru a răspunde la întrebările participanților. La final, Părintele Pimen a semnat la sute de vasluieni, cărțile sale, în care povestește ce înseamnă să trăiești cu Maica Domnului, sub protecția Ei. La întâlnire au fost prezenți peste 3.000 de participanți doritori să asculte sfaturile și învățăturile monahului de la Sfântul Munte Athos. De pe scenă, din icoana mare adusă din Sfântul Altar al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, a scrutat zările, Maica Domnului. În chip nevăzut, numai Dânsa știe dacă a venit sau a stat cu noi. Eu nădăjduiesc, că da. Oricum, Vasluiul îi mulțumește pentru toate binecuvântările date cu acest prilej. Solista Tatiana Dragan, născută în Basarabia, i-a cântat Maicii Domnului curat, cu toată iubirea strânsă din inimile noastre. Nu a existat niciodată la Vaslui o sărbătoare mai frumoasă în cinstea Maicii Domnului. Mulțumesc, personal, celor care au făcut posibil, ca ea să existe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Margiola, da pentru cine au venit, handicapatule😡
    Eu nu sunt credincios, dar ce ai cu oamenii, bou incaltat😡 nu te ia nimeni cu forța acolo, boule, oamenii au mers din proprie inițiativă.

    • De ce iti place sa jignesti?
      Nu esti si tu om?
      Daca esti cinstit si corect de ce nu iti dai numele?
      Cu ce te deranjeaza acest eveniment?
      Fiecare e liber sa participe la ceea ce ii face placere.
      Tu nu traiesti pe spinarea altora sau a parintilor?
      Nu mai judecati!

  2. Daca nu va place articolul nu mai comentati asa de urat.
    Oare e asa de placut sa tot sa ne jignim si sa ne uram unii pe altii? Chiar nu mai exista bunul simt si omenie?
    Asa educatie v-au dat parintii si scoala? Ganditi-va la mama care v-a crescut si va facut OM.
    Daca ajungi batran si rade cineva de tine Un roman oare iti va fi bine? Rusine sa ne fie ca suntem romani!

  3. Uite cum stau babele aliniate sa asculte homosexualii astia alcoolici care n-au muncit o zi in viata lor si au trait ca boierii pe seama prostilor.
    Sa ma pis in barba lor de tarcovnici !

  4. Poti sa l aduci si pe Hristos…popii tot cu dracu o sa fie…bani, masini, din bani de lumânări….toata lumea are boala pe popi, politicieni si politisti…3 categorii care parazitează…statul român…

  5. Stai liniștit ignatie ca lumea nu a venit nici pe departe pentru tine si nici pentru balbaitul de gubernat.stati voi potoliți, bai prefacutilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.