LICOARE MAGICÃ…Pãpãdia este plantã magicã, iar proprietãtile sale terapeutice sunt magnifice. Însã, dacã nu stii sã folosesti aceastã plantã, mai exact când sã recoltezi florile si cum sã le folosesti, devine un panaceu ineficient. De exemplu, floarea de pãpãdie nu se conservã prin uscare. Aceasta trebuie folositã imediat dupã ce o recoltezi, fãrã sã fie mãcar spãlatã. Atât de volatile sunt uleiurile din flori, încât o ploaie le pot distruge. În perioada când planta nu are flori, se folosesc frunzele si rãdãcinile pentru ceai. Din vechime, judetul Vaslui era considerat leagãnul pãpãdiei. Aici pãpãdia se simte ca acasã din cauza unui climat specific pe care judetul nostru încã îl mai are. Cronicarii din vechime vorbesc cã cel mai valoros produs al Moldovei era mierea de pãpãdie si doar apicultorii din Vaslui fãceau aceast produs. Secretul acestui produs apicol era acela cã albinele trebuiau sã culeagã nectarul doar din pãpãdie si pentru acest lucru pajistile trebuiau sã fie populate doar cu pãpãdie. Acest lucru se întâmpla în primãverile târzii, specifice în trecut, doar judetului Vaslui. Acum conditiile de primãvarã târzie, în care pe pajiste rãmâne înfloritã doar pãpãdia se întrunesc o datã la 10 ani. Mierea de pãpãdie este folositã la bolile de stomac, la cele de ficat gras, la varice, la cele generate de colesterolul crescut. Se spune cã aceastã miere vindecã si cancerul. Practic se face o detoxifiere a sângelui si de aici vin toate beneficiile. Cãlugãrii de la mãnãstirea Slãnic din Arges au gãsit modalitatea de a crea un elixir din pãpãdie, cu aceleasi proprietãti ca ale mierii din pãpãdie. Iatã cum au reusit sã facã ei în chiliile lor miere din pãpãdie, din miere obisnuitã si flori de pãpãdie. Procesul este unul strict, cu multe secrete, dar rezultatul este uimitor. Ei îl numesc Elixirul de Aur.
Cãlugãrii de la Mãnãstirea Slãnic din Arges au gãsit modalitatea de a transpune într-o licoare magicã proprietãtile pãpãdiei, în special cele ale floarei. Într-un filmulet pus pe retelele de socializare de cãlugãrul Daniel, de la aceastã mãnastire, ne explicã pas cu pas cum trebuie fãcut acest elixir magic si beneficiile acestuia. Filmuletul este ca un curs al Facultãtii de Farmacie si explicã cum trebuie sã „prindem” uleiurile volatile magice ale acestei plante si cum sã facem sã nu pierdem polenul pãpãdiei. De exemplu, mierea de albine este substanta care face acest transfer uleiului volatil de la plantã, în licoare. „Bine ati venit în Grãdina Vindecãrii, la Mânãstirea Slãnic. Astãzi vom face siropul de aur al organismului, siropul de pãpãdie. Pãpãdia trebuie culeasã imediat ce a înflorit, pentru cã florile se trec foarte repede. Si la siropul de pãpãdie veti folosi numai florile. Siropul de pãpãdie este siropul de aur, pentru cã face atât de mult bine încât toate produsele din farmacie nu ar putea sã-l egaleze! Este bun pentru organe, atât pentru ficat, pancreas, cât si pentru stomac; curãtã sângele de toxine. Primãvara sã nu uitati este ideal sã faceti o curã cu urzicã si cu pãpãdie, curãtã sângele si detoxifiazã întreg organismul. De la pãpãdie se foloseste tot, atât florile si frunzele, cât si tija de la floare, dar si rãdãcina.
Florile de pãpãdie nu se conservã prin uscare
Cãlugãrii de la Mãnãstirea Slãnic ne spun o serie de lucruri care trebuie însusite de cei care folosesc ceaiul din flori de pãpãdie. Acestia spun cã atunci când florile se trec, trebuie sã folosim frunzele si rãdãcinile. Florile de pãpãdie nu se conservã, decât prin acest elixir magic: „Florile de pãpãdie nu se pot conserva, pentru cã se usucã pânã la iarnã si uleiurile volatile benefice pentru organism dispar. În câmp, florile nu rezistã mult si se transformã în puf si nu se pot folosi la ceai. De aceea siropul trebuie fãcut primãvara. O lunã de zile folositi florile, dar pe parcursul anului folositi frunzele pentru ceai, iar din rãdãcina de pãpãdie, care este anticancerigenã si poate reface celula hepaticã în totalitate, se face decoct! S-au fãcut studii stiintifice pe rãdãcina de pãpãdie si s-a dovedit cã se inhibã celulele canceroase, deci este cea mai bunã anticancerigenã”, mai spune cãlugãrul.
Zahãrul este interzis în fabricarea siropului de pãpãdie
Cãlugãrul de la mãnãstire interzice folosirea zahãrului în fabricarea siropului de pãpãdie. Acesta ne spune cã pentru afectiunile ce derivã din sângele îngrosat este indicat si consumul de ceai de urzici. „Siropul de pãpãdie se face cu miere. Eu nu folosesc zahãr si vã recomand ca nici dumneavoastrã sã nu îl folositi pentru cã, având zahãr, nu este sirop medicinal, nu vã face bine! Doar siropul cu miere si preparat la rece este un sirop medicinal, terapeutic, care vã foloseste. Dacã folositi sirop cu zahãr o sã îl fierbeti si jumãtate de zi si tot vã faceti singuri rãu organismului si nu e bine. Este indicat persoanelor care au avut afectiuni hepatice biliare, ficat gras, colesterol, varice care au sângele îngrosat, faceti în special primãvara o curã cu ceai de pãpãdie, ba chiar si tot timpul anului, în special iarna, cã ajutã la slãbit, regleazã metabolismul, digestia se face foarte rapid, sucurile digestive sunt eliberate foarte rapid. Pãpãdia este o plantã amarã si tot ce este amar este bun la diabet, la ficat, la varice, la persoanele care au colesterolul ridicat. Varicele acestea, care apar de la acesti trumpi, din cauza sângelui îngrosat, apar aceste cheaguri de sânge pe vene si trebuie sã disparã. Folosim mereu ceai de urzicã, asta constã în limpezirea si subtierea sângelui, la fel si pãpãdia. Faceti ceai de urzici, îndulciti cu sirop de pãpãdie, consumati ceai de pãpãdie si beti dimineata pe stomagul gol, apoi la prânz si seara câte un ceai din acesta! Pot bea si copiii de la 3 ani în sus, femeile însãrcinate, pentru cã având continutul mare de miere, nu existã niciun pericol”, mai spune fratele Daniel de la Mãnãstirea Slãnic.
Cum se pregãtesc florile de pãpãdie pentru elixirul de aur
SECRETE…Pãrintele de la Mãnãstirea Slãnic- Arges ne spune secretele preparãrii elixirului de aur, fãcut din pãpãdie: „Florile de pãpãdie nu se spalã, le culegeti din locuri curate, pentru cã oricât le-ati spãla ele vor absoarbe apã si apa aceea ar ajunge în sirop si existã pericolul sã fermenteze. De aceea nu trebuie culese florile imediat dupã ploaie, ci trebuie lãsate o zi sã nu aibã apã, ca ele sã fie perfect uscate. Dacã vã puneti sã le spãlati acasã, veti pierde acest polen si uleiurile volatile se evaporã în amiaza mare! Vã umpleti de polen si îl pierdeti, precum si pe uleiurile volatil. Deci, dupã culesul florilor de pãpãdie le lãsati o zi, douã, sã fie uscate bine si apoi puneti în borcane mai mari sau mai mici, cum vreti. Sau puneti un strat de flori uscate, un strat de miere, pânã când se umple borcanul. Apoi se lasã la soare timp de o lunã de zile, pentru ca pãpãdia sã îsi lase toate substantele bioactive în acest sirop. Iar mierea pe care o folositi sã fie foarte fluidã, chiar caldã, o veti tine în apã caldã, ca sã intre usor printre flori. Rãdãcina de pãpãdie este anticancerigenã, dar vã recomand sã nu folositi mai mult de trei linguri de Elixir de Aur din floarea de pãpãdie, pentru cã nu este bine. Nu uitati, întotdeauna ultimul strat din borcan este cel de miere, iar din când în când îl mai amestecati, astfel ca sã ajungã mierea la utimele flori din borcan, care se ridicã deasupra. La final îl strecurati si o sã aveti sirop pentru toatã familia, timp de un an”.